int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



12.3.2019 Valence - Francie

Další ospalé, malé městečko na cestě, Valence.

P3120060

Tak, ono není ani malé, 65 tisíc obyvatel, a ani ospalé, ale mám na mysli starou, historickou část města. Opět, jediné, co mohu doporučit je, najít a zajít do infocentra a tam požádat o mapku historické části.

P3120083

Mají jí moc hezky zpracovanou a hned u infocentra vede okružní cesta celým starým městem, která se dá příjemně zvládnout.

P3120084

Projdeme tak všechny pěkné budovy, kostely a hezká náměstíčka. Příjemná procházka, ale nakonec jsme ušli skoro 8 km.

P3120070

Krásný dům Maison des Tétes z roku 1530 je úchvatný, jen je škoda, že ulička je tak úzká, že se nevejde celý do záběru.

P3120073

Jinak, město je vskutku krásné, ale v obvodu starého města.

P3120077

Vysvitlo sluníčko, a to je signál pro všechny Francouze, sednout si do proutěných křesílek na pěkném náměstí a dát si kafíčko. Jako mávnutím kouzelného proutku se zaplní prázdné venkovní zahrádky.

P3120039

Dneska bych ještě ráda ukázala jednu velkou zajímavost. Na parkovišti vedle nás stál starší pán se svým obytným vozem a měl jedinečně řešená okna. Zabezpečení oken naprosto výjimečně řešené.

P3120001

Viděli jsme už spoustu zabezpečení, hodně různých způsobů zabezpečení oken, které jsou tak choulostivé na napadaní.

P3120003

V Německu je hodně používaná tyč vodorovně v prostředku okna, tak jako my je máme ze shora dolů. Viděli jsme různé vychytávky proti vypáčení okna, ale toto jsme viděli poprvé a tolik nás to zaujalo, že jsme poprosili kolegu, jestli si můžeme jeho okna nafotit. Pán byl velmi potěšen a pyšně nám vše předvedl.

P3120008

Tak se podívejme, jak může být řešena bezpečnost oken. Uvnitř má kličku a ručně roletky vytahuje. Nutno říct, že obytné auto bylo staršího data. V černém gumovém předělu je pant okna, a i přes to, že auto už má pár let za sebou, vše je v perfektním stavu, guma nepoškozená, nezpuchřelá a rolety ve všech oknech fungují naprosto bezvadně.

P3120005

Holt, starší práce, starší kvalita a starší materiály, které nás všechny nejspíše přežijí.

Jedeme na parking kousek za město. Stojíme v opravdu mrňavé vesnici, kde je u silnice parkoviště, kde je pět míst vyhrazeno pro obytná auta.

P3120110

Výlevka a kohout s vodou je tu samozřejmostí. Voda ještě puštěná není, ale to je z důvodu zimy, nicméně, tiše a se slzou v oku myslíme na Čechy, kde takovýchto stání by mohlo být plno, ale ještě bude muset uplynout hodně vody, než si vesnice a městečka uvědomí,

P3120112

že by si auta a posádky mohli u nich odpočinout, koupit pár lahvinek vína, zajít do hospůdky na večeři nebo jen na sklenku vína a u nás doma, na pivko a nebo si jen koupit pár baget na další cestu v místních potravinách.

P3120116

No a den se s námi rozloučil krásným západem slunce, které vykouzlilo úžasně nasvícené mráčky, obláčky.  

Dnešní trasa je: 55 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ