int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



18.3.2019 Clochemerle - Francie

Odjíždíme z Lyonu směrem na sever do maličkého městečka Clochemerle.

Samozřejmě, jedeme spoustou překrásných vesniček a samozřejmě, okolo nás jsou všude vinice.

Dostáváme se do velmi známé oblasti Beaujolais  a když už jsme tady, tak by bylo dobré si říct pár zajímavostí a informací o tomto vinařském kraji.

Oblast Beaujolais, pojmenovaná podle vesnice Beaujeu, je jakýmsi pokračováním vinic jižního Burgundska. Známá je díky svým typickým lehkým vínům, pocházejícím z odrůdy Gamay.

Beaujolais začíná krásnou pahorkatinou na severu a táhne se v nepřetržitém pásu vinic podél západního břehu Saôny až po město Lyon. Typické podloží Beaujolais se skládá v severní části převážně z třetihorní žuly, pokryté na svazích zvětralými písky a žulovou drtí. Na jihu oblasti, tedy v nížině řeky Saôny, se nacházejí půdy jílovo-vápenité. Vinice jsou vysazeny na ploše o velikosti přibližně 22.000 ha. Z celkové produkce cca 1.300.000 hl připadá drtivá většina na víno červené, a to výhradně z odrůdy Gamay. Nepatrná část patří vínu růžovému z téže odrůdy a vínu bílému z odrůdy Chardonnay. 

Pozoruhodný je už pohled do zdejších vinic – odrůda Gamay je totiž vedena systémem „gobelet“, který nechává keř bez podpory drátů.

K tomu je nutno připočíst další související okolnost – veškerá sklizeň je v regionu ze zákona možná pouze ručně, bez využití mechanizace.

P3180094

Nejvýznamnější specifikum Beaujolais je ale ukryto v samotné odrůdě Gamay, která má velmi nízký obsah tříslovin. Díky tomu má zdejší víno pocitově lehký charakter (nikoli však obsahem alkoholu!), který mu v gastronomii zajišťuje zcela výjimečné postavení. Silných, na třísloviny bohatých vín je totiž celosvětově obrovské množství, zatímco lehká a přitom harmonická vína jsou skutečnou popelkou.

P3180090

Kapitola Beaujolais by nebyla úplná, kdyby chyběla zmínka o AOC Beaujolais Nouveau (někdy též označováno jako Beaujolais Primeur). Toto mladé, „rychlené“ víno, vyráběné karbonickou macerací, se stalo celosvětovým symbolem mladých vín, která uzavírají celoroční vinařskou práci a jsou jakousi oslavou nadcházejícího času odpočinku a radosti.

Historie Beaujolais Nouveau je velmi dlouhá, jakkoli podoba jeho dnešního svátku odkazuje do padesátých let dvacátého století. Chvíle pro Beaujolais Nouveau přichází každý třetí čtvrtek v listopadu. Všichni dovozci a prodejci musí podepsat závazek, že víno nedají do prodeje dříve, než o půlnoci ze středy na čtvrtek.

Po malé exkurzi do způsobů pěstování vinné révy odrůdy Gamay, jejího pěstování systémem vedení gobelet a u nás známého mladého vína Beaujolais jsme dorazili do městečka Clochomerle – též známého jako Zvonokosy.

Clochomerle

Zkrátka kos na zvoně. Parkovišť je tu několik, ale protože za námi večer mají přijet přátelé Jaruška s Kájou, vybíráme místo, kam se pohodlně na jeden den všichni vejdeme a nebudeme nikomu překážet.

P3180099_2

Dnešní trasa je: 85 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ