int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



22.3.2019 Chapelle du Mont Brouilly - Francie

Beaujolais mě pěkně vytrestalo.

P3190086

Včera jsem v záchvatu pohostinnosti, radosti, pohody a samozřejmě, za podpory dobrého vína slíbila místním vinařům, že když jim ty moje jablečné štuclíky a Muffiny chutnaly, tak že než odjedeme upeču něco málo jen pro ně. To se prostě nedělá, ovíněná jsem samozřejmě slíbila něco, co se ráno dost špatně plnilo.

 P3200002

Ale, protože se z boje neutíká a sliby se plní, ráno jsem navlíkla zástěru, zadělala těsto, nastrouhala jablíčka, rozválela listové těsto a už jsem i s bolavou hlavou začala vyrábět dobroty.

P3200006

Jaruška mi naštěstí přivezla listové těsto a skořicový cukr z Čech, s Ditou mě podpořily jablky, protože těch jsem měla už málo, Alenka mi ze Španělska přivezla čerstvé droždí a zbytek už byl francouzský.

P3200012

Stejně, vrátím se zpět do vinného sklípku. Díky Ditě jsme se mohli vyptat na vše možné okolo pěstování vinné révy, sklizně, stáčení vína a tak podobně. Mě tak trochu, hodně zajímalo, to tolik skloňované BIO pěstování.

P3200019

Všichni jsou z BIO potravin unešený a vím, jak tady, ve Francii je BIO zelenina a ovoce drahé a zároveň, hodně kupované. Pánové odpovídali, ukazovali a předváděli kde co, ale na můj dotaz, jak řeší ošetřování vinic proti plísni šedé neboli padlí, no, odpověď jsem nedostala. Prostě to nějak dělají.

P3180089

Plíseň šedá je veliký problém na vinicích napříč celou Evropou. Existuje několik přírodních prostředků na potlačení, útlumu nebo zmírnění vypuknutí plísně šedé ve vinici.

P3200040

Přímo tady ve Francii vyvinuli Bordeaux směs. Je to směs vody, síranu měďnatého a vápna, která dává zelenomodrou kaši a postřik se používá na listech a bobule, ale je to spíše preventivní opatření, postřik. Dál se dříve používalo ošetření mlékem nebo syrovátkou a dneska je povoleno v BIO pěstování ošetření sírou, které má mnoho omezení a je dost komplikované. Jedná se o to, že toto ošetření je velmi náročné na teplotu, sluneční svit. Pracuje se s párou roztoku síry a vody, je to velmi stará metoda, ale je zde potřeba velkých zkušeností a samozřejmě, je hodně pracná. Na druhou stranu, je velmi skvěle přírodně odbourávána, ale samozřejmě má druhotné dopady na hmyz, ptáky a různou drobotinu, která na vinici žije.

P3200032

Aniž bych tušila, na doporučení Karla jsme jeli na vrch Mont Brouilly, což je zaoblený vrchol v Beaujolais, kousek od Clochomerle.

P3200053

Je to opravdu úchvatná vyhlídka do dáli a všem, kdož tudy pojedou, vřele doporučuji. Opravdu, stojí to za námahu se sem vydrásat a aspoň jednu noc tu strávit.

Dji_0105

A už se dostávám k jádru, na vrcholku je kostelík, překrásný kostelík zasvěcený Panně Marii Notre-Dame-aux-Raisins

P3200045

Ten byl postaven na ochranu vinic proti krupobití, mrazům a oidium neboli plísni šedé. Ta zpustošila v letech 1850 až 1852 všechny zdejší vinice.

P3200023

Hned po vinařské katastrofě byl položen základní kámen kostela a za pár let už tu stál.

Dji_0086

Na oltáři je nápis "Pro Marii proti oidiu", zatímco na fasádě je napsán "Ochránce Marie Beaujolais"

Dji_0064

 Co víc napsat, jen, že je tu nádherně.

P3220066

Zdenda luftuje droníkovi křídla a hraje si a já si čtu, dopsala jsem chybějící cestopis a tak podobně.

P3210019

Zdenda plánuje trasu do Čech a letní trasu z Čech na Nizozemí, Belgii a Francii.

P3210012

Máme v cestě dvě důležité zastávky, a to sestřenku Blanku a Expocamp, kde se náš Flíček narodil.

P3210013

Chceme se jednak podívat co je nového ve světě obytných aut a karavanů a hned pod STLP je veliký outlet centrum, kde mám v plánu dokoupit nějaké chybějící kusy oblečení.

P3220073

No a samozřejmě, dlouho jsme neuklízeli, takže nastal den úklidu.

P3210007

Tady to jde, jsme tu celý den sami, a tak chvilka nepořádku nikoho neurazí.

K večeru Zdenda vylétl ještě při zapadajícím sluníčku s droníkem a myslím, že se mu povedlo naprosto úžasné video.

Chapelle du Mont Brouilly

Prosím, a zde je ještě jedno jedno krásné noční video a maličko jiný pohled. 

Chapelle du Mont Brouilly

Přejeme všem krásnou dobrou noc. 

P3220058

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ