int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



24.3.2019 Beaune - Dijon - Francie

Stále jsme v oblasti burgundského vína, v departmentu Cote d´Or a jedeme,

jak jinak těmi nejmenšími silničkami, které nás vedou k městečku Beaune, které je oficiálním hlavním městem této oblasti.

Důvodem, proč se městu tak krásně daří je jednak víno, jeho pěstování, ochutnávání a hlavně prodej, tak jeden z velkých architektonických klenotů Francie a to, jedinečný a překrásný Hotel – Dieu, nejhezčí středověký špitál ve Francii a naprosto ojedinělý v Evropě.

Naštěstí Zdenda našel velmi pohodlné parkování blízko starého města, a tak můžeme jít na prohlídku pěšky.

Staré město je obklopeno mohutnými hradbami a hned co vidíme už z dálky jsou překrásné věže Hotel – Dieu des Hospices de Beaune.

P3240029

Na tak nádhernou stavbu je vstupné pouhých 7,5 eur, což je na zdejší poměry velmi příjemná cena.

P3240033

Hned, co nás u vstupu ohromí je rozlehlost nádvoří a naprostá jedinečnost celé střechy, která areál obklopuje. Je to jedinečný gotický špitál, postavený v roce 1443.

P3240053

Glazurované pestrobarevné tašky dodávají celé stavbě veselost, hru a jas.

P3240032

Přesto, že se jedná o lazaret, nemocnici, kde je ukryta spousta dávné bolesti, celá stavba z nádvoří působí velmi pozitivně.

Jednalo se o zcela soběstačný komplex budov. Byly zde veškeré obslužné budovy, jako je naprosto skvělá kuchyně

, kde se vyvařovalo pro všechny lidi, kteří v areálu pobývali. Jak pro personál, tak pro nemocné.

Jedinečná a perfektně zachovalá lékárna z let 1750, kde je mnoho nádherných lékovek a keramických a porcelánových nádob na různé elixíry.

P3240083

Nechybí prádelna a tak podobně.

Několik ohromných komnat, kde postele nemocných byli v jedné řadě a opravdu,

velmi pěkně je vše prezentováno a ukázáno. Celá prohlídka není nijak dlouhá, lze při nedostatku času vše zkrátit, ale byla by to velká škoda.

Jedna veliká síň, přeci jenom v nás budí pocit přepychu, jedná se o Grande Salle.

P3240059_2

Překrásné stropní malby, ohromný krb a nádherná celková výzdoba je jasným znakem bohatství.

Přesto za první světové války zde byli ošetřovaný vojáci a síň byla zaplněna normálními lidmi,

P3240093

kteří potřebovali lékařské ošetření.

Vskutku, je to jedinečná stavba a pokud dáme na chvíli architektuře přednost před vínem, tak uděláme dobře.

P3240048

I když, víno je tu také velmi významně zastoupeno. Hospic si vydělával na svůj provoz, jak jinak, vínem. V průběhu staletí byla nemocnice různě obdarovávána vděčnými pacienty, nebo jejich rodinami vinicemi, a tak se rozrůstalo vlastnictví nemocnice do úctyhodných rozměrů.

P3240110

Dodnes se tu vyrábí jedno z nejkvalitnějších burgundských vín, které se každoročně prodávají v aukcích. Ty nejobyčejnější a nejlevnější si můžeme koupit ve vinotéce ve sklepení nemocnice. Sedmička vína se ve vinotéce s řízenou teplotou pořídí zhruba kolem 50 eur, ale určitě to nejsou šarže, které se prodávají na aukcích.

P3240111

Pravdou je, že na tu nádheru kolem a na to, jak je celá památka prezentována a jak je skvěle zachovaná, je vstupné vysloveně symbolické.

Další dnešní zastávkou je město Dijon, a protože se nám blíží mraky, které by nás měly zasáhnout už zítra, neotálíme a jedeme si město Dijon prohlédnout na kolech.

P3240186

Zdendovi se podařilo najít krásné parkovací místo ve vilové čtvrti, kde nás hned majitelé vilek okoukli, ale jednak parkujeme na veřejném parkovišti, všechny, kdož na nás koukali jsme s úsměvem a velmi slušně pozdravili, a tak jen doufáme, že tak jak si hlídají své okolí, možná, maličko pohlídají i nás.

P3240240

Každopádně, pokud jsme v oblasti, kde je každý pod drobnohledem starousedlíků, je menší šance a pravděpodobnost, že sem zavítá nějaký pobuda. Věřím tomu, že oni by to neřešili, oni by rovnou zavolali policii, že se tu kdosi divný pohybuje. Tak, nevím, jestli by se tak chovali, ale tak nějak si myslím, že ano.

P3240197

Opět se nám jedná jen o starou historickou část města a na kolech jsme tam za chviličku. Máme to nějakých 5 km což je pro nás vzdálenost zanedbatelná. Na kolech jsme letos poprvé a je to nádherný pocit. Užíváme si jízdu vyloženě rozverným, jarním tempem.

P3240204

Dijon je plný elegantních středověkých renesančních budov, které jsou velmi pěkně udržované.

P3240223

Samozřejmě, pokud si uvědomíme, že Dijon byl hlavním městem burgundského vévodství, tak palác burgundských hrabat musí být úchvatný.

P3240199

Však také Dijon za vlády Filipa Odvážného, Jana Nebojácného a Filipa Dobrého byl v největším rozkvětu, kdy sem byli sezváni mistři malířství, stavebnictví a dalších řemesel z celé Evropy.

P3240215

Palác burgundských vévodů stojí samozřejmě v centru starého města a nemůžeme ho minout.

P3240201

Ohromné půlkruhové náměstí z bílého mramoru, spousta kavárniček a otevřený prostor je dobrým výchozím bodem k prohlídce. Zde si dovolím jednu radu.

P3240222

Za palácem, když si stoupneme čelem k paláci je vlevo ulička, kudy se dostaneme za palác a tam je turistické info centrum, kde dostaneme velmi pěknou a přehlednou mapu s piktogramy toho nejdůležitějšího.

P3240232

Orientace je velmi snadná a my se můžeme vnořit do labyrintu středověkých uliček.

P3240238

Samozřejmě, každý druhý obchod je s vínem a nebo s restaurací s ochutnávkou vín. Samozřejmě, jsme v srdci Burgunska a to znamená, že je tu i několik nádherných kostelů a katedrál.

P3240283

Katedrála sv. Benigna je asi jedna z nejhezčích.

P3240286

Katedrála je z roku 1300 ve stylu burgundské gotiky.

P3240285

Opět nám nezbývá nic jiného, než obdivovat monumentalitu a honosnost stavby.

P3240288

Ještě zmíním jednu katedrálu a to Notre – Dame.

P3240256

Někomu by mohly tyto stavby připadat stejné a ono tomu skutečně do značné míry tak je. Jsou postavené zhruba ve stejné době.

P3240263

Tenkrát bylo 100 let stejný čas a na stavbu takovéto katedrály, nic moc. Pokud si uvědomíme tehdejší techniku, tak musíme jen smeknout nad zručností stavitelů, kameníků a všech, kteří se na stavbě podíleli.

P3240265

Byla to na svou dobu úchvatná stavba. Klenba v ohromné výšce se ladně vznáší na pilířích, které jsou až neskutečně tenké pro to, co musejí unést. Zkrátka, je to nádhera.

P3240313

Díky kolům se můžeme pohybovat docela svižně po celém starém městě.  

P3240249

Končíme zase na náměstí Liberatión před Palais de Bourgogne a dáváme si pozdní svačinu. Ještě nám něco málo zbylo z toho mého pečení, takže je to buchtička, jablíčko a čaj.

P3240303

Aspoň nás to neláká si něco dát na ulici, kde je vše dost drahé.

P3240226

Vracíme se pozdě odpoledne a auto je v pořádku. Nakonec jsme tu strávili velmi pohodovou noc v poklidné čtvrti. Je krásně, slunce, teplo a je velmi příjemně. Zítra nás čeká dálková trasa směrem k Německu.

 Dnešní trasa je: 77 km

Chalon-sur-saune-beaune-dijon-24-03-2019-ujeto-77-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ