int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 16.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



9.7.2019 Saint Omer - Francie

Jedeme stále směrem na Calais a v cestě nám stojí poslední městečko Saint Omer, které není uvedeno v žádném našem průvodci a je to veliká škoda a hned řeknu proč.

Před městem je stání pro obytná auta, celkem za rozumné peníze, ale s cenou za vodu a elektřinu to tu drobet překombinovali.

Ještě jsme se nesetkali s tím, aby byla cena vody a elektřiny takto v jedné částce. 10 min vodu bývá kolem 100l a bývá to obyčejně kolem 1-2 eur, ale tady k tomu ještě přihodili hodinu elektřiny. Zajímavé řešení a je na zamyšlení, jak vyřešit, když nechci vodu, ale jen elektřinu.

Pokud bych chtěla jen ten proud, tak je příšerně drahý, 2 eur za hodinu a nebo pak přichází ještě v úvahu jedna možnost, stoupnout si před stojan a nabízet těch 10 min vody jiným kolegům za polovinu platby, jako, podělit se, pumpnout je o polovinu, (samozřejmě to nemyslím vážně), ale i tak je to drahé, nicméně, v tomto případě se nám cena sníží na 1eur za hodinu proudu, což je méně jak 2 eur, ale stále je to příšerně moc.

Tak by nám vycházel den napojení na 24 eur a to si každý už dál může dopočítat.

P7090023

Nicméně, my jedeme na veliké náměstí, kde je parkování povoleno, respektive, není zakázáno a jdeme se podívat na chloubu města, ohromnou katedrálu Panny Marie Saint-Omer, nebo také Notre – Dame Saint – Omer.

Překrásné. Stavba katedrály trvala tři století, od XIII.  století do XVI. století a jeho architektura mísí prvky stylů rané gotické.

Dost vzácně se vyskytující malý orloj z roku 1558, který je hodně ve stínu nad jedním bočním vchodem.

P7090093_2

Co nás ohromí je monumentální varhanní skříň, která je nádherná.

Už několikrát se nám podařilo být při tom, kdy se monumentální a ohromné varhany rozezvučí, a to je neskutečný zážitek i pro takové bezvěrce, jako jsme my dva. 

Většinou v takto velkých chrámech mají vedle vzácných starých a monumentálních varhan ještě malé varhany, takové příruční a na ty se běžně při bohoslužbě hraje, ale při vzácných příležitostech můžeme mít kliku a poslechnout si, takové těleso.

V Chrámu jsou obrazy od Rubense a překrásně zdobené Vedlejší olátře a vznosný hlavní oltář.

Úctyhodné rozměry řadí tuto katedrálu mezi největší katedrály ve Francii a řekla bych i mezi nejhezčí. Úctyhodné rozměry 120 m na délku a 84 m na výšku mluví za vše.

P7090104

Proto nás udivilo, že nikde o katedrále není zmínka, a přitom v průvodcích se poukazuje na mnohem bezvýznamnější svatostánky.

P7090100

No, každopádně, na krátkou zastávku toto městečko určitě stojí a vyplatí se kousíček popojít a katedrálu si prohlédnout. Od roku 1879 má statut baziliky.

P7090119

Začínám pomaličku uvažovat o prádelně. Už jsme 1,5 měsíce na cestě, sice jsem přeprala upocená trička a prádlo v ruce u jezera, ale ručníky a ložní se mi prát v ruce nechce.

P7090127

Hlavně, nemáme stále kloudný přístup k vodě. Teda spíše, pokud máme vodu, není zase místo, kde vyprat a usušit. Teď bych ráda, když vyperu v prádelně, tak na sluníčku a ve větru prádlo usušit.

P7090054

Není to o šetření, ale o tom, že prádlo pak nádherně voní, a to mám moc ráda.

P7090055

Pro ostatní pradlenky na cestách, tady jsou běžné ceny za praní prádla. Obecně se mi zdají prádelny ve městě čistší a samozřejmě, jsou větší, než prádelny u obchodního domu. Městské prádelny se od sebe cenově valně neliší a obsluha je většinou velmi jednoduchá.

P7090056

Občas mě zaskočilo nastavení teploty, ale jinak je většinou jediný rozdíl v prádelnách, kde se přidává prášek pračkou bez našeho zásahu anebo maličko levnější taxa znamená, že si dáváme svůj prášek a aviváž, pokud chceme.

P7090059

V takových prádelnách se většinou prodává jak prášek, tak aviváž za slušnou cenu. Jako je tomu zde a v této prádelně mají dokonce i ždímačku.Jenže, u takových prádelen je občas velký problém, není kde zaparkovat a my musíme nést prádlo poměrně daleko. Z tohoto pohledu se zdá mnohem výhodnější prádelna u téměř většiny obchodních domů.

P7090141

Obvykle je to box, kde jsou dvě pračky a dvě sušičky většinou v stejné ceně napříč celou oblastí. Samozřejmě, praček je někdy více, někdy méně, ale vždy jsou dvě velikosti a vždy je minimálně jedna sušička.

P7090142

Příjemným bonusem je, že hned v druhém kroku si zvolíme možnost nechat si zaslat SMS na náš telefon o ukončeném praní nebo sušení a samozřejmě, velmi jednoduchá a intuitivní platba kartou.

P7090139

Přijeli jsme sem až k večeru, a tak na velkém parkovišti zůstáváme stát na noc.

P7090140

Mimochodem, je tu stání pro obytky a hlavně, možnost natankovat vodu zdarma.

P7090143

Dnešní trasa je: 42 km

Cassel-saint-omer-lumbres-09-07-2019-ujeto-42-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ