int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



26.1.2019 Aix en Provence

Konečně jsme se hnuli od majáku, kde nám bylo velmi dobře.

P1260004

Pravda, poněkud jsme se motali po velikém parkovišti, hledají jakékoliv závětří, ale je tam opravdu krásně. Nevím, jestli toto místo lze doporučit. Na koupání je místo úžasné. Pitná voda je osm kilometrů daleko, u hasičů, kde se dá vše vypustit, napustit a na velkém parkovišti i pohodlně přespat. Nákup je v městečku kousek za námi, ale, je tu jedno velké ale, které je údajně tolerované, a to je, zákaz obytným autům a nejspíše je myšleno i karavanům. Dále mě velmi zarazili na parkovacích místech střepy z okýnek. Asi začínám být přecitlivělá a koukám na známky vandalismu daleko intenzivněji než dříve a všímám si více, kde by nám mohlo hrozit nebezpečí a když vidím sklo z vysypaného okýnka auta, tak to je podle mého známka zlodějny, kde musím být opatrnější. Někdo se koupal a někdo jiný ho stihnul vykrást, možná, ale já stále vidím možnost zlodějny, krádeže, vypáčených dveří, okna. A tři hromádky skla na velkém parkovišti je určitá známka nebezpečí. Zdenda je na to už dávno ostražitý, ale já jsem se jen jaksi vezla, měla jsem spíše starost o to, abychom měli hezký výhled, stáli, pokud možno v rovině a tak podobně.

P1260006

Jedeme už pryč, protože nám jednak téměř dochází plyn, opět a voda, taky opět. Plyn, to je kapitola, která mě už sice nechává klidnou, ale včera mě pobavil jeden komentář, kdy se kdosi prsil tím, že v mrazech zvládá vytopit bydlík na přijatelnou teplotu a spotřebuje 10 kg za 14 dnů.

P1240002

Tak takové komentáře už mě opravdu nechávají klidnou i díky našemu kolegovi Láďovi, který mě už dvakrát ubezpečoval o tom, že spotřebu máme v normálu. Tak jen pro zajímavost, tankovali jsme skoro po 14 dnech obě dvě bomby, 42 litrů za na místní poměry, hodně slušnou cenu, a to ještě jen díky tomu, že se držíme u moře, kde je podstatně tepleji než o pár kilometrů dál, ve vnitrozemí.

P1260048

Takže, kromě doplnění vody, plynu a zásob nezbytných k přežití je naším cílem velmi doporučované městečko Aix en Provence, což bude oříšek na zaparkování. Všechny aplikace se jednoznačně shodují, že zaparkovat bez placení je nereálné. Bohužel, vypadá to velmi beznadějně a Zdenda strávil skoro celý večer hledáním nějakého slušného a co nejbezpečnějšího parkování, ale marně.

P1260020

Všechna velká parkoviště, kam bychom se pohodlně vešli, mají tyč ve výšce. Tady se vůbec zákazy nezabývají. Všude je tyč a hotovo.

P1260010

Jediné parkovací místo je na jakémsi STLP, který není ani moc oficiální, a i docela špatně se hledá.

P1260012

Nakonec jsme místo našli a pán v domečku, majitel, je už u okna a mává na nás. My jsme zatím poděkovali a jedeme do města, jestli náhodou něco nenajdeme. Platit 10 – 15 eur za zimní stání se nám zatím moc nechce, ale máme jakousi rezervu.

P1260014

Jak jsme zjistili z komentářů, pan majitel si stanovuje cenu tak nějak, jak zrovna chce, jak se mu kdo líbí a možná i kritériem pro výši parkovného je, jaké má auto.

P1260017

Nakonec Zdenda objevil úplně skvělé stání u obytných domů, kde jsou jak jsem koukala samý slušný lidé.

P1260029

Žádná ubytovna nebo nepořádek. Všude čisťounko, okolo popelnic se nic neválí a na parkovišti před domy samá dražší auta.

P1260038

To je už pro mne taky jisté znamení, kdo zde bydlí.

 P1260045

Staré město je kus od nás, skoro 3 km, ale je krásný den, a nakonec je to velmi příjemná cesta. Samozřejmě, nejzajímavější částí města je staré město, které se rozkládá na poměrně malé ploše, a tak se dá velmi příjemně projít. Je sobota a nejhlavnější pěší zóně je ohromný trh.

P1260060

V Itálii jsou trhy hlavně o ovoci a zelenině, tady je to oblečení a kupodivu, Francouzsky zde hodně nakupují. Tak, není důvod, proč ne. Většinou se jedná o pěkné a moderní věci, které jsou za velmi přijatelnou cenu.

P1260096

Celé náměstí je ze slunečné strany obklopeno kavárnami a restauracemi, které jsou plné zákazníků. My si po dlouhé době taky vybrali jednu kavárnu, ale musíme chvíli čekat, až se uvolní stoleček na sluníčku a v první řadě.

P1260102

To milujeme, posadit se do první řady, dát si dobrou kávičku a jen tak pozorovat místní cvrkot a bzukot. Je to úžasný zážitek, který si s nádherným poledním sluncem vrchovatě užíváme.

P1260092

Couráme se městem Paula Cézanna, který je místním rodákem a samozřejmě, město je na tohoto malíře nesmírně pyšné.

P1260070

Všude jsou jeho reprodukce a spousta kaváren je po něm pojmenovaná. Aix en Provence bych nazvala městem fontán.

P1260139

Skoro na každém náměstíčku, na každé trochu větší ulici je nějaká fontána, a právě u jedné Fontaine de la Rotonde si dáváme kávičku. Jak je vidět, ve stínu se teplota vyšplhala na úžasných 13°C,

P1260119

takže na sluníčku je mnohem více. Už je taky znát, že se tady blíží pomaličku jaro. Ráno nám kousek od auta překrásně zpíval kosáček, a to byla u nás doma vždy známka, že už je jaro za dveřmi.

P1260152

 Ušli jsme krásných 12 km a vracíme se zpět. Jsme poprvé od vykradení dlouho od auta a já začínám být poněkud nervózní.

P1260162

Odešli jsme před obědem a vracíme se skoro za stmívání. Krásně ucaprtaný a znavený. Zdendovi se sice podařilo moje zaječí úmysly utlumit, ale stejně, spadl mi obrovský kámen ze srdce, když jsme našli auto neporušené.

P1260088

V klidu a v pohodě jsme přespali na velmi klidné ulici a ráno se vrátíme zpět k moři.

P1260191

Je tady hodně velká zima. Večer máme krásných -2 °C, což je dost málo.

Dnešní trasa je: 78 km

Cap-couronne-aix-en-provence-26-01-2019-ujeto-78-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ