int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



28.1.2019 Saint Cyr sur Mer

Je ziminka, jsme pouho pouhých 60 km ve vnitrozemí a přesto, že teploty přes den jsou příjemné, kupodivu ani tolik nefouká, tak brzo odpoledne začnou klesat pod nulu a to je špatné.

P1260029

V tom okamžiku topení jede na plný výkon a my bychom tak protopili majlant. Takže zpět k moři, protože tady se jaro ještě k návratu nechystá. Pro případné zájemce sem dávám ještě foto parkoviště a souřadnice místa.

P1270001

Ale vše je klasicky popsáno v Parkovací kartě. Místo mohu s klidným srdcem doporučit. Je na nás vidět z okolních domů, což může být výhoda a je tu klid. Ulice není nijak valně frekventovaná a na návštěvu města a přespání, je to myslím ideální místo.

P1270013

Budeme muset strávit ještě pár dnů na pobřeží, dokud se drobet neoteplí. Vracíme se do nám už známého přístavu Saint Cyr Sur mer, kde už jsme stáli a kde se nám líbilo. Jen pro upomínku, byli jsme tu na výletě na mysu, kde se dříve těžil vápenec.

P1270014

Projíždíme krásnou krajinou Provence, kde je skutečně, velmi příjemně. Je to takový požehnaný kus země. Nemyslím úrodný, ale oku lahodící.

P1270043

Borovicové lesy okolo nás kupodivu vypadají, že je dlouho oheň nezasáhl a působí spíše jako prales.

P1270020

Tady se zcela evidentně nepraktikuje žádné řízené lesní hospodářství a množství volných parkovišť láká k zastavení a procházce.

P1270051

Je neděle a parkoviště jsou plné turistů, kteří se vydali s baťůžky a oblíbenými trekingovými holemi na procházku. Je tu krásně a navrch, máme krásný den.

P1270042

Jak jsme sjeli z vnitrozemí, udržela se večerní teplota na překrásných 9°C, což je báječné. V noci klesne tak k 6 ale opět, jak jinak je tu vítr a nádherné vlny.

P1270057

Dneska jsme šli na krásnou dlouhou procházku podél pobřeží do zálivu, který je kus od nás.

P1280004

Je nádherně, sice fouká silný vítr, ale dneska vane z moře, což už není tak chladné.

P1280014

Vedle nás, přes zátoku je letovisko, nebo jak to nejlépe říct, malá vesnice plná letních vil, kam se jdeme podívat.

P1280017

Snad ani nemusím říkat, že tu mají perfektně udržovanou promenádu okolo pobřeží a vše je jako ze žurnálu.

P1280021

Vily jsou perfektní a krásné. Pláž je udržovaná a příjemná.

P1280069

Zkrátka, vše tu svědčí o blahobytu a pohodě. Pár restaurací je celoročně otevřených, ale jinak je tu klid. Co je příjemné, že se tu všichni zdraví na potkání a usmívají se, což se mi samozřejmě líbí.

P1280070

Pétanque je společenská hra, která má svůj původ ve francouzském středomoří. Koulové sporty však historicky sahají až do starověku a svou podobu tato hra údajně získala ve starém Římě. Trochu krkolomné, nevím, jestli by se mnou Francouzi souhlasili, ale tak je psáno.

P1280055

Nejpopulárnější je pétanque právě ve Francii. Patří k tamějšímu stylu života stejně jako jejich vynikající víno a proslulé sýry. Můžeme se s ním setkat ve všech městech a vesničkách, převážně na jih od Lyonu.

P1280059

Pétanque (koulená) je francouzská společenská hra pro dvě 1–3členná družstva, která se snaží umístit koule co nejblíže k cíli, který tvoří dřevěná kulička, tzv. prasátko. Princip hry je velmi jednoduchý a velkou předností je to, že ho může hrát prakticky každý, ženy s muži, starci s dětmi, i tělesně postižení se mohou zúčastňovat všech turnajů a prakticky kdekoliv (terén hřiště je libovolný). Proto je hra velmi zdravá.

P1280062

Mnohdy vidíme vyloženě staříky, jak se snaží dohodit svou kouli co nejblíže kuličce, prasátku. Je úsměvné pozorovat staré pány, jak obratně a s grácií hází železnou koulí a jak tráví krásný slunečný den příjemnou zábavou a co si budeme povídat, i jakýmsi cvičením. Rozhodně je to zdravější než sedět celé odpoledne u televize.

P1280057

Škoda, že se tato hra neuchytila i u nás. Domnívám se, že by bylo mnohem méně smutných osamělých starších lidí, kteří by se díky této hře dostali mimo svoje byty a domy do společnosti vrstevníků, udělali něco málo pro svoje tělo a hlavně, nebyli by sami, bavili by se.

P1280026

My jsme došli až na konec zálivu, kde jsme si prohlédli další možnosti stání, ale tak nějak, nic moc.

P1280046

Viděli jsme u hlavní silnice dva bydlíky, kolegy, ale stojí u silnice, kde je provoz. Dvě parkoviště mají tyče ve výšce a tím možnosti parkování dost končí.

P1280021_2

Zítra odpoledne se asi přemístíme ještě do La Ciotat, kde už jsme také stáli anebo zde ještě den dva zůstaneme a uděláme si ještě jednou výlet na mys vedle nás, ale na opačnou stranu. Je krásně, je tu teplo, a tak se v této oblasti ještě zdržíme.

P1270078

Včerejší trasa byla: 70 km 

Aix-en-provance-saint-cyr-sur-mer-27-01-2019-ujeto-70-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ