int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



13.11.2019 Narbonne - Francie

Nakonec jsme spali na velikém parkovišti u přímo proti McDonald’s, protože potřebujeme internet, ale ten se nedaří.

Pb120046

Za zády Burger, ten nemá internet nikdy, před sebou McDonalds ten sice má síť, ale tak slabou, že ani naše anténa s tím nic nezmůže. Zdenda celý večer hledal nějakou jinou volnou síť, ale bohužel. Ráno ještě přejíždíme k dalšímu McDonald’s tady ve městě v naději, že možná by mohla být síť lepší a já konečně mohla vložit dny minulé do stránek. Zdenda svůj díl práce zvládl na našem internetu, přestože ho už šetříme, ale já jsem s vkládáním pozadu.

Internet ani u druhého McDonald’s není nijak zázračný a do toho mě ještě spadlo Chrome a Zdenda ho začal instalovat, na tom pomalým internetu je to něco šíleného. Tak jsme se pomaličku dostali do času oběda a jít hladový do města nemá cenu.

Narbonne je, jak píše průvodce, jedno z nejhezčích měst regionu, a tak to tak asi bude. Faktem je, že několik velmi zajímavých staveb dělá město zvlášť hezké.

Vše korunuje kanál skrz město a je tu také propojení na kanál di Midi, jak už jsem se o něm zmiňovala.

Když přijdeme do města na centrální náměstí, hned je před námi krásná radnice,

která navazuje na starý arcibiskupský palác.

Můžeme se do něj podívat za 9 eur na hlavu. Nicméně, i pohled zvenku je parádní.

Největší zajímavostí a nejznámější památkou je katedrála sv. Justa, která je dokončená jen z poloviny.

Je to zajímavé, ale tady to vypadá na to, že si páni stavitelé, město a ti, kdož tuto stavbu financovali, ukousli větší krajíc, než zvládli.

Nevím, pokusím se zjistit informace, ale vím, že stavba začala v polovině 14. století a byly dokončeny jen věže a kůr. Faktem je, že to nijak nevadí, protože procházet se v rozestavěné katedrále je taky zážitek.

Pb130080

To jsme nikdy nikde neviděli. Rozbombardované, zřícené a zničené katedrály, to ano, ale postavenou katedrálu jen na půl, to ne.

To, co je postaveno je plně funkční.

Uvnitř jsou překrásné ohromné varhany, však je taky katedrála veliká.

Nádherné staré tapiserie jsou na každé stěně a největší je v patře. Vlámská tapisérie Zrození je k vidění samozřejmě, jak jinak, za poplatek.

Vystoupali jsme opět do nebes, protože jsme netušili, že před vchodem do místnosti s tapisérií je pokladna, a tak jdeme zpět.

Pb130119_2

Přeci jenom, musíme maličko volit za co peníze utratíme. Jen za dnešní dva vstupy bychom utratili zhruba 1000.- Kč, což je dost na tak poměrně nechci říct bezvýznamné, ale pro nás už běžné památky.

Konečně jsem našla informace a je to skutečně tak. Na katedrálu se jednak nedostávalo peněz a druhak by musela být zbořena jakási obvodová zeď což by přineslo další nemalé finanční náklady.

 

Myšlenka na vybudování gotické katedrály byla rozhodnutím, které učinil v roce 1268 papež Klement IV. bývalý arcibiskup Narbonne. Takže, papež měl velmi úzký vztah k Narbonne a v poměrně malé město zatížil stavbou jedné z největších katedrál ve Francii.

Papež se rozhodl, že se v Narbonne postaví památník ve velkolepém stylu Francouzského království.

Stavba nové katedrály měla začít v roce 1264, ale ve skutečnosti nezačala až do roku 1272.

Pb130105

První kámen současné katedrály položil arcibiskup Maruin 13. dubna 1272, na základech současné kaple Nejsvětějšího srdce.

Pb130097

Sbor byl dokončen v roce 1332, ale nikdy nebyl dokončen zbytek budovy, v důsledku mnoha faktorů, včetně náhlých změn v ekonomickém postavení Narbonne, jeho neobvyklé velikosti a geografické umístění (pro dokončení by znamenalo demolici městské zdi) a další, jak už jsem psala finanční omezení.

Hned za katedrálou je překrásná katedrální zahrada, kde jsme si na chvíli odpočinuli. A už jdeme dál.

Na římskou dobu se odvolává vlčice s Romulem a Remem nad jedním průchodem.

Nutno říct, že Narbonne na jeho současném místě byl založen v Galii Římany v roce 118 př.nl, jako Colonia Narbo Martius , hovorově Narbo .

Nachází se na Via Domitia , první římské silnici v Gálii, postavené v době založení kolonie a spojující Itálii se Španělskem .

Geograficky se Narbonne nacházel na velmi důležité křižovatce, v místě, kde se Via Domitia napojila na Via Aquitania , která vedla k Atlantiku přes Tolosa a Burdigala.

My se pomaličku vracíme domů. Stojíme na ohromném parkovišti u sportovního centra naproti McDonald ‘s kam hned odcházím ládovat do stránek to, co tam chybí.

Jenže, připojení je k uzoufání pomalé a po třech hodinách mám vloženou ani ne polovinu. Příšerná práce.

Pb130017

Nakonec přejíždíme k KFC, které má také internet a vypadá to, že mnohem silnější. Opět jdu dovnitř vkládat, protože anténa je jen jedna a Zdenda nevypadá, že by mě vystřídal. 

Pb130021

Ani nevím, kolik jsme dneska po městě nachodili, ale odhaduji to na příjemných 6-7 km.

Pb130044

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ