int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



10.12.2019 Plavba lodí na Kanárské ostrovy - Španělsko

A velký den je tady.

Pc100003

Po ránu sice okolo nás začíná přemísťování kamiónů a bývalý kolegové Zdendy se začínají přesouvat na místo odjezdu, tak i my vstáváme a začínáme se popravovat na nalodění.

Pc100007

Jak byl kolem nás trošku lomoz z celkového cvrkotu přístavu, Irča se málo vyspala, ale my spali jako miminka. Budu se v popisu dne pomalu sunout informacemi až na loď a pak sepíšu celý postup pro případné zájemce o stejnou cestu.

Pc100012

Takže, vjedeme do přístavu hlavním vjezdem z ulice Avenida de Astilleros. Tam se pokusíme někde zaparkovat na noc, ale prý je to vysloveně na náladě policie, která je u vjezdu. V tomto bodě je dobré mít pro případ neoblomnosti stráže přístavu plán B a někde zaparkovat.

Pc100011

To samozřejmě, pokud přijedeme o den dříve, jako my, ale pokud si příjezd naplánujeme na den odjezdu lodě, není problém s parkováním. Jen je potřeba mít vytištěnou uhrazenou platbu za loď. Policie mávnutím ruky ukáže směr a my jedeme až k malému domečku téměř na konci této části mola kde jsou pokladny a kde nám vydají palubní lístky. 

Pc100010

Za domečkem je velké, seřadiště, kde se nás hned ujme další člověk už od plavební společnosti, sebere nám část palubních lístků, jeden strčí za stěrač a ostatní do své složky. Moc nám toho nezůstalo. Zároveň dostaneme velkou ceduli s jménem ostrova, kde budeme vystupovat a už si nás řadí tak, jak budeme vyjíždět.

Pc100017

Opět, jsou zde naprosto zvyklý na to, že jim člověk také třeba nerozumí a vysloveně posunky nás nadirigují na místo, kde nás chtějí mít. Kolegové stojí daleko za námi, protože vystupují hned na prvním ostrově a my až jako poslední, takže na loď najíždíme jako první.

Pc100026

Odjezd máme na 17 h s tím, že je dobré být několik hodin dopředu už v přístavu s palubními lístky a dvě hodiny jsou povinné podle dispozic. Toto vše pečlivě a podrobně ještě sepíšu v kartě RPC – Rady porady na cestu – Trajekty.

Pc100025

Tak stojíme ve frontě a čekáme, dáváme si v poklidu oběd a čekáme. 15 h dávno minula a do lodě stále najíždějí kamiony a speciální tahače navážejí do útrob ohromné přepravní kontejnery. Jsem docela zvědavá, jak to chtějí do 17 h stihnout. To už máme vyplouvat.

Pc100028

Poplujeme skoro tři dny a tři noci strávíme na palubě. Kdo chce, může si objednat kajutu, která je poměrně drahá, ale dá se celkem obstojně vyspat na lodi v některém ze salónků. Spí takto s námi hodně lidí a není to nic ponižujícího a nemusíme se celou noc kroutit na křeslech. Malá rada, před odchodem mít s sebou sbalenou tašku nebo batoh s výbavou na spaní, nějakým rezervním oblečením, to kdybychom si naprosto nečekaně plácli kus oběda na tričko a tak podobně. Já si udělala takový to přehled a ten jsme odškrtávali, abychom na nic nezapomněli. Jedná se o to, že po nalodění a před vyplutím se paluby s auty uzavřou a my se tam až do první zastávky na prvním ostrově nedostaneme.

Pc100033

Někdy loď hodně houpá, proto je dobré mít s sebou zásobu Kynedrylu.

Pc100062

Maličko mě trápí veliký schod mezi molem a lodí, ale Zdenda je v klidu, protože tím, jak se loď jako první plní ohromným množstvím kontejnerů a kamionů, loď statečně klesá, a nakonec vjezd na loď je sice náročnější, ale nic, co by Zdenda nezvládl. Ale to je jen kvůli naší světlosti.

Pc100078

Jiří s Irčou se už taky naloďují. 

Další armáda regulovčíků nás nasměruje na naše místo a světe div se, stojíme na otevřené palubě, takže máme o proud postaráno. Velký a velmi kontraverzní téma je, zda vypínat plyn.

Pc100066

Podle mého selského rozumu, by plyn měl být vypnutý, aby případná nehoda nevyhodila půlku lodě do vzduchu. Pak je zde ale častá otázka, proč vypínat, když mám namontovaný duokontrol, revizi plynu a bomb a celé zařízení mi montovala firma, která toto do obytných aut montuje dnes a denně.

Pc100085

Tady bych se nerada pouštěla na tenký led, protože nejsem odborník, ale my jsme plyn nechali puštěný.

Pc100057

Asi bych tuto otázku velmi vážila s ohledem na stáří vozu, dobu montáže, stáří bomb, a hlavně s ohledem na duokontrol a případně se poradila s odborníkem, s profesionálem.

Pc100055

Jak jinak, Zdenda musel zkontrolovat kapitánský můstek, co kdyby náhodou potřebovali něco opravit? 

Pc100048

Tak jsme v pořádku zaparkovali a můžeme jít na palubu pro cestující a zabrat si pro nás nejvýhodnější místo. Místa pro všechny cestující je opravdu dost a není potřeba mít obavy.

Pc100098

Jen doporučuji si vzít s sebou rozdvojky na kabelu s více vstupy, protože zásuvek je pomálu a tak se o jednu zásuvku dělíme my, kolegové a ještě několik dalších okolo nás. Je tu stojan na dobíjení mobilů, ale dobít počítače, baterky do foťáků a tablety je docela problém.

Pc100100

Máme auto na místě, my jsme na palubě a teď zbývá zařídit poslední část a to, získat jakési stravenky. Na této plavbě máme nárok na tři jídla denně, a to vše vyřídíme v recepci, která je na každé větší lodi. Slečna nám na základě našich palubních lístků, které jsme dostali před naloděním v kanceláři společnosti, vydá jakousi kartičku, kde nám v jídelně proškrtávají políčka.

Pc100083

Šikovný způsob, jak zajistit, aby nějaký cestující nešel na oběd dvakrát. Jsme hladový, poslední pořádné jídlo jsme měli v poledne a tady se podává večeře až v 20:30. Což ještě není tak zlé, ale na lodi už mají posunutý čas na kanárský čas, který je o hodinu zpět, takže večeříme až v 21:30 našeho času, což je přesně moje hodina odchodu do pelíšku. Večeře je vynikající a nemá chybu. Výběr jídel, ovoce, zeleninové saláty, sladkosti, pití a tak dál.  

Pc100086

Ale o tom si pár slov povíme zítra.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ