int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



22.12.2019 Cesta do San Andrés y Sauces - La Palma - Kanárské ostrovy - Španělsko

Balíme a jedeme zase o kousek dál, kolem dokola ostrova La Palma.

Stále hledáme nějaké pěkné místo na Vánoce a Silvestra. Samozřejmě, mám několik velice malých, obyčejných a naprosto triviálních požadavků na to správné místo pro nás.

Za prvé, aby tam byl pěkný výhled na moře, za druhé, aby to bylo místo, kde si pohodlně můžeme vyndat ven židličky a když to půjde i stůl, za třetí, aby tam byl dostatečný signál na internet od nějaké dobré duše, restaurace, města abychom si mohli pustit televizi a dívat se na pohádky a sváteční pořady a za další, aby tam šlo chodit na procházky.

Pokud tam bude zdroj vody v podobě volně přístupného kohoutku, tak jen dobře, bude to malé, ale významné plus. No, však toho snad tolik nechci! Zítra si nakoupíme na celé svátky, abychom už měli vše po kupě a budeme se oddávat jen pohádkám a klidu a pohodě.

Jedeme severním pobřežím ostrova a opět je to tu do kopce a z kopce. Zdenda jede velký úsek na jedničku, abychom neuvařili brzdy a velmi, velmi často jedeme do kopce opět na jedničku.

Řekla bych, že cesta je tu poměrně náročná, hodně náročná na řidičovo umění.

Dneska se nám dokonce stalo, že jsme se museli velkou vzdálenost vracet, protože silnice, respektive navigace nás zavedla na neskutečný sešup dolů, který jsme neměli šanci sjet.

Proto jsme se museli vrátit a napojit se na v uvozovkách místní dálnici. Jen chybělo, aby nám navigace nahlásila „za 100 m použijte padáky“.  

Nicméně, je to tu nádherné. Kanárská borovice je skvostný strom a všude je neuvěřitelné množství zeleně. Musím ještě říct, že je tu veliká vzdušná vlhkost.

Ráno to za naším autem vypadalo, jako bychom vypustili kus nádrže, maličko ve mně hrklo, že nám odněkud vytéká voda, tolik z nás teklo vody, která se za noc uchytila na autě a ráno, jakmile se do nás opřelo sluníčko a tím, že jsme stáli maličko do kopce, tak voda začala z nás stékat.

Na stromech to vypadá, jako by v noci pršelo nebo aspoň mžilo. Pak je tu vše tak krásně zelené. Silnice se klikatí podél kopců a my jen do sebe nasáváme okolní krásu.

Na jednom odpočívadle si dáváme poněkud pozdní oběd a jedeme dál.

Maličké domečky jsou staré a původní domky, kdy tu byla ještě velká chudoba, ale většina z nich je dneska velmi hezky nabílená, natřená a opečovávaná.

Je tu samozřejmě i pár polorozpadlých starých domků, které jak víme,

majitelé zkrátka prodat nechtějí a jak vidno, nechají je raději zchátrat.

Když to vezmu kol a kol, nebylo by to tu špatné na delší pobyt. Měli jsme dotaz, zda by se dalo jet na Kanárské ostrovy s karavanem, ale my jsme tu ještě velmi krátce a vlastně poznáváme jen první ostrov z pěti.

Mě se ohromně líbila zvolená cesta Lucky a Tomáše, kteří vychytali levné letenky a odlétali tuším z Mnichova za, a teď pozor, za 700.- Kč na ostrov La Palma. Dostali se sem letecky za sedm stovek na osobu. Dále, tady je kemp kde se můžeme být se vším pohodlím neomezeně dlouho a pak už jen stačí si pronajmout auto a cestovat po ostrově, jak je libo.

Když si vezmu, že budu potřebovat stan, karimatky a spacáky a věci třeba na měsíc, tak zase není problém, zaplatit si zavazadlo navíc a hned na letišti, které je na La Palma malé, pronajmout si auto a nebo jezdit po ostrově jako naše mládež, autobusem za pár eur. 

 Cena za pronájem auta nebude nijak dramatická a s ohledem na to, že ostrov se dá v osobáku pohodlně objíždět, tak si myslím než se sem harcovat s karavanem, tak i toto by bylo možné řešení.

Počítám, že za 10 m soupravu, karavan + obytné auto bude cena kolem 1000 eur za jednu cestu, možná i víc, pak musím počítat s cenou za naftu k trajektu, což je nějakých cca 3000 km a jsme zase na skoro 10 tisících plus pokud pojedeme po dálnici, tak poměrně vysoké poplatky za dálnici ve Francii a i ve Španělsku a pak samozřejmě, pokud budeme cestovat s dětmi, na trajektu by bylo asi dobré zarezervovat na tři noci kajutu a to je další poměrně slušné navýšení ceny. Takže, když to vezmu kol a kol, není tato varianta strávení třeba měsíce na La Palmě až tak úplně hloupá.

Asi by stálo za to vzít si tužku, papír a začít počítat. Myslím, že i s pronájmem auta na ostrově, s letenkami a samozřejmě autobusem k a z letiště na pevnině, s dalším zavazadlem s věcmi by rozhodně výlet na Kanárské ostrovy nevyšel nijak závratně draho i pro rodinu s malými dětmi a v tomto našem kempu, kde teď jsme je vše absolutně dokonalé. Kousek k moři, kousek na různé výlety, kousek Lidl, kousek větší města, všude je to kousek cesty.

A hlavně, zrovna když jsme sem přijížděli, tak veliký úsek cesty byl tak z kopce, že jel Zdenda celou dobu za jedna a vyloženě krokem.

Zatáčky byly občas tak prudké, vyloženě vracečky, že jsem jen tiše doufala, aby proti nám nikdo nejel, protože jsme vyloženě vyjížděli do protisměru. Není to tu až tak jednoduché a rozhodně, řidič s malými nebo menšími zkušenostmi by mohl velmi lehce odrovnat brzdy, spojku, motor.

La Palma je jediný ostrov, který nemám nedostatek vody, a dokonce vodou zásobuje okolní ostrovy. Jsou tady ohromné podzemní rezervoáry a samozřejmě i v horách jsou nesčetné vodní zdroje. Silné prameny napájejí veliké nádrže na vodu, které jsou nad nesčetnými plantážemi banánovníků.

Zase jedeme mezi banánovníky, které se tu pěstují všude, kde se jen dá.

Každé možné a myslitelné místo je maličko srovnané do roviny a už jsou na něm stromy banánovníků.

První trošku větší městečko je Barlovento a kousek dál je odbočka na místní raritu, zajímavost či jak to nazvat a tím je mořské jezírko,

Pc220118

velmi hezky upravené na koupání. Bohužel, jezírko je stále napájené vodou z Atlantiku, a tak je hodně studené.

Pc220123

Ale pár otužilců se najde vždycky. Nicméně, stojíme přímo nad mořem a jdeme se dolů k jezírku podívat. Samozřejmě, nezbytná restaurace a vše maximálně upravené a čisté.

Kousek od nás je malý přístav,

kde bychom možná mohli být na Vánoce, ale rozhodnutí ještě nepadlo.

Zbývá nám poslední kousek cesty, než se vrátíme do přístavu Santa Cruz de la Palma a je docela možné, že cestou ještě něco pěkného objevíme.

Dnešní trasa je: 60 km

Garafia-san-andres-y-sauces-22-12-2019-ujeto-60-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ