int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



3.8.2017 St Jouin Bruneval - Francie

Už třetí den stojíme na krásném místě, na útesu nad mořem u městečka St Jouin Bruneval.

Je tu příjemně, stojíme na trávě, můžeme si rozložit křesílka a stoleček a užívat si pohodičky.

Kousek od nás je vyhlídka s restaurací, která je kupodivu, věčně prázdná a s ohledem na to, jak si Francouzi užívají veškeré radosti života, udivuje nás to. Zrovna tak nás udivuje, že přímo na pláži, kousek od nás, pod námi, je veliké parkoviště pro obytná auta, taky zdarma a kolegové jsou tady, nahoře, odkud je na pláž dost daleko a raději sedí jen u aut. Ale, asi to mají podobně jako my, netlačí se do velkého houfu.

Včera jsme navečer sjeli na pláž, protože Zdenda se dočetl, že se tady dají chytit makrely a pod námi je velký přístav a přístavní molu, a tak balíme, aby zkusil štěstí.

Mám doma velkého rybáře. Nachytal spoustu ryb, a to mu prý ještě nějaké makrely utekly. Nakonec máme dvě pěkné makrely a další ryby podobné makrelám.

Dole na velkém parkovišti se nám až tak nelíbí, a tak se vracíme na naše staré místo na útesu. Hlavně, dozvěděli jsme se, že v sobotu je velký jarmark či letní slavnost v městečku, kousíček od nás a tam bychom samozřejmě velmi rádi.

Pozdní oběd, brzká večeře, každopádně, snědli jsme polovinu ryb báječných, výborných a velmi chutných. Je to sakra rozdíl oproti zmraženým rybám.

Čerstvě ulovené ryby je lahůdka a makrely máme obzvlášť rádi. Druhá ryba je taky výborná a zřejmě to bude nějaký poddruh makrely, jednak má hodně podobnou stavbu těla, hodně podobné vybarvení, je to taky dravec, velký bojovník a téměř stejná chuťově.

Mohu zodpovědně prohlásit, že je nám úplně jedno, jak se jmenuje, protože je to výborná ryba.

Letní slavnost v městečku St Jouin Bruneval je moc hezká.

P8030054

Spousta stánků s jídlem, s různými výrobky, a tak je co okukovat.

P8030071

Moc se nám líbí i to, jak lidé tady nabízejí obyčejné rukodělné výrobky. Paní, co ráda háčkuje tu nabízí háčkované taštičky, blbost, ale lidi se zastavují, okukují a nakupují, je tu kovář a sklář,

P8030047

který v předvádí výrobu skleněných šperků a drobností.

P8030052

Jedna stará paní tu prodává jablečné kroužky smažené v těstíčku, další griluje kuřecí čtvrtky, prodávají med, víno a samozřejmě spoustu klobásek a sýrů.

P8030059

Naštěstí jsme po večeři, ale i tak je nabídka, a hlavně vůně velmi lákavá.

P8030077

Abychom jim dali taky maličko vydělat, koupili jsme si pivo, ½ litru za 5 eur, slušná cena, ale tady je to běžná cena, spíše je to tu na slavnosti levnější.

P8030087

Ve městě stojí normálně 0,33l piva okolo 5 eur, takže český pivař by tady nevycházel z údivu.

P8030081

K večeru se naše parkoviště totálně zaplnilo, a to jsme si včera mysleli, že tu osiříme. Ještě v pátek dopoledne jsme tu stáli akorát s dvěma kolegy, ale v sobotu se odpoledne parkoviště zaplnilo, že už delší a další obytná auta si nemají kam stoupnout, a tak odjíždějí dolů na pláž. Je tu také servisní místo.

P8030107

Voda za 2 eur a elektřina za 4 eur, ale nevíme, kolik dostaneme vody a kolik elektřiny. Pár aut je napojených na proud, ale dlouhým kabelem, protože zásuvka je akorát na stojanu u výpustě a vody.

Je krásně, v noci se vždy ochladí, krásně se spí, dopoledne je pod mrakem, což je příjemné a odpoledne se mraky najednou ztratí a máme azuro. Opět přichází na přetřes zvažovaná markýza.

P8030098_2

Tady a na dalších místech ve Francii a v Německu bychom jí využili. Konečně bychom využili něco, co jsme se hned na začátku rozhodli pořídit, až když uvidíme, že je to nutné, potřebné, že to budeme moci využít, zpříjemní nám to život, ale hlavně, není to věc, kterou použijeme jednou do roka. Zkrátka, ukazuje se, že mít v této zemi a dál na jih markýzu se vyplatí a je to příjemné. Kolega se nás ptal, proč až teď, skoro po pěti letech a proč jsme si markýzu nepořídili hned na začátku naší cesty? To je velmi zajímavé, proč vlastně jsme jí hned nenamontovali a nezpříjemňovali si sezení u auta od začátku, jednoduchá odpověď, protože to nešlo.

P8030099

Přesto, že jsme jezdili v zemích, kde stání na divoko není problém a použít markýzu by byla naprosto logická věc. Jenže, ono to až tak není a není univerzálním pravidlem, že tam, kde se dá stát na divoko, se dá markýza použít.

P8030105

Jedná se o to, že pokud použijeme jen selský rozum a stojíme někde, kde sice jako auto nevadíme, nevadí ani židličky a stoleček, zkrátka, jsme tolerováni, pak použití markýzy už by bylo nevhodné, bylo by přes čáru. Nedokážu to vysvětlit, ale velmi často jsme si dovolili vyndat křesla, ale už ne stolek a přesto, že jsme byli v zemích, v kterých by si jeden řekl, vždyť je to jedno. No, není.

Večer zase přejíždíme k pláži, jak jinak, kvůli rybám. 

P8030110

Dneska taky konečně dodělám finance na cestách.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ