int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



5.2.2019 La Ciotat - Francie

Dneska jsem konečně dodělala sčot minulého měsíce a uvidím, jak na tom budeme s daty a vše vložím do stránek.

P2040044

Jen pro objasnění, v tabulce jsou pouze data spojená s cestováním, tedy taková data, která jsou nutná, nebo jak bych to řekla, která by na našem místě musel zaplatit běžný cestovatel. Pak jsou výdaje, které jsou velmi diskutabilní a nejsou nutné a jsou ryze individuální a ty do tabulky nezapisuji. Jistě, v minulém roce jsem tam zahrnula elektrokola, droníka a doplňky do bydlíka, které taky by nebyly nutné, ale tak nějak k našemu cestování patří. A přesto, že se opravdu snažíme žít úsporně, jdeme jednou za měsíc a někdy ani to na kávičku, tak stejně je to hodně peněz, co se na cestě utratí a je potřeba s tím počítat. To je důvod, proč se stále zdržujeme u pobřeží, kde je přeci jenom tepleji než ve vnitrozemí a stejně jsme za leden utratili hodně za plyn, za topení. A ono je úplně jedno, jestli bychom měli topení na naftu, zatopit se zkrátka musí a sedět tady večer v zimě, tak to by mě zrovna moc nebavilo. Takže je tu hlavně poněkud vyšší výdaj za topení, ale jinak si myslím, že si nevedeme špatně. Teď jsme měli výdaj za elektroniku, ale tu jsem do součtu nezahrnovala, protože to není nutný výdaj spojený s cestováním. S naším ano, ale vím, že spousta cestovatelů se bez laptopu obejde a vystačí si jen s telefonem.

P2040046

Platíme teď 15 eur internet a máme k dispozici 60 Gb což je sice hodně, ale pro nás tak, tak. Internet máme výhodný jen díky Kláře, která tu bydlí a pracuje a mohla si vzít tarif, ale pro nás, pokud bychom potřebovali internet by byly možnosti dost hrozné. Pro cizince je tu velmi omezená nabídka s naprosto šílenými tarify. Je to hodně podobné jako v Německu, kde se za pár Gb platí nehorázné ceny. Ve Francii je pro cizince hlavně operátor Orange, který nenabízí nic moc. Jedná se samozřejmě o dobíjecí karty. To zase Italové byli lepší, tam jsme skoro rok a půl využívali jejich WIND, kde jsme mohli dobíjet na dálku a hlavně, to co jsme měli v Itálii, jsme měli v zahraničí. Ale musím spravedlivě říct, že i v závěru naší cesty WIND upravil podmínky využívání internetu a už to zas tak výhodné nebylo. Tady máme sice 60 Gb, ale jakmile vyjedeme mimo Francii, máme k dispozici pouhých 15 Gb.

P2040021

Tarif si samozřejmě necháme i na léto, kdy budeme na severu Evropy, ale bude to boj. To je také důležité mít na paměti, pokud by se někdo chystal cestovat a pracovat na dálku. Vše je závislé na tom, kolik, která země poskytuje pro cizince internetu a kolik jsme ochotný zaplatit. My si to taky moc neuměli představit, jakou budeme mít spotřebu dat, protože když jsme byli doma, tak jsme měli za 300.- Kč neomezený domácí internet a nebyl jediný problém.

P2040034

Postupně jsme se naučili s omezenými daty pracovat, ale jen díky zesilovací anténě, která nám hodně pomáhá. Někdy je příjem skvělý, někdy tak slaboučký, že se nedá ani vložit fotka do stránek. Výborné je, že už nemusíme chodit do McDonalds dovnitř nebo do nákupních center, ale signál si stáhneme do auta a můžeme pohodlně pracovat, vkládat a hledat vše potřebné z pohodlí domova.

P2040072

Jen je to někdy náročné vychytat směr signálu a nejlepší vzdálenost. Někdy chytneme signál u země, někdy vzadu na střeše, někdy vpředu na kapotě, a tak to občas probíhá tak, že Zdenda nějaký čas šachuje s anténou, než máme slušný signál. Takže ani toto není všespásný, ale anténa je ohromný pomocník, samozřejmě, cena je vyšší, ale vyplatí se.

P2050002

Dneska jsme grilovali ty halucinogenní ryby, okáče a jednu Dorádu. Byli jsme se opět projít po starém přístavu, kde jsou rybáři a tam Dorády prodávají za 24 eur za kilo čerstvé ryby.

P2050005

Je to za kompletní rybu, což se mi zdá docela dost. To ani krevety nejsou tak drahé. Je opět krásný den, a tak sedíme venku a grilujeme. Paráda.

P2050004

Máme první grilování v tomto roce a řekla bych, že se povedlo. Rybičky jsou výborné, že bychom z nich byli nějak bujný to ani náhodou. V atlase píší, že je to ryba silně halucinogenní, která může způsobit i několikadenní halucinace.

P2050016

Zdenda si dělal legraci, že jestli se půjdeme v noci koupat, tak je to jasný. Ale nic takové se nedělo, a to jsme jich snědli rovnou pět. Dvě jsem už měla namarinované, tři chytil Zdenda včera a k tomu ještě Dorádu.  Tak, ony to jsou poměrně malé ryby, sice žádné akvarijní, ale velké taky nejsou a pak, drobet se spečou a nám chutnaly.

P2050034

Taky už potřebuji opět ke kadeřnici a odhodlávám se a odhodlávám. Nemám odvahu a bojím se, jak dopadnu. Dneska jsem viděli pěkné kadeřnictví a hlavně, mají na dveřích ceník, tak se s pomocí překladače dopátrám, že ostříhání a vyfoukání s umytím je za 22 eur, což je slušná cena.

P2050032

Chci zase na krátko, protože, abych měla delší účes a mohla vlasy mít třeba v culíku, tak na to mám vlasy jemné a nemám takovou hřívu, která by to umožňovala. Ta moje nynější délka, je špatná. Každé ráno musím kulmovat fénem a pak vylezu, narazím na hlavu čepici nebo při první příležitosti zmoknu a celá moje snaha o trošku slušnou vizáž jde k čertu. Takže, jsem objednaná na zítra ráno, na 9 hodinu a už není cesty zpět.

P2050029

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ