int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



10.2.2019 Aubange - Francie

Opět je neděle, a to znamená trh na nábřeží, kam se jdeme samozřejmě podívat.

P2100008

Dneska je mnohem větší než posledně a trhovci se roztáhli po obou dvou stranách promenády, a i před kostelem je několik stánků. Ale zase, je to vše o cenách. Nerada bych, aby vznikl dojem, že je to tu drahé, předražené a tak podobně.

P2100047

Není to zase o tolik dražší než v prodejnách, mám na mysli potraviny všeobecně. Ale pro nás dva a náš rozpočet to zkrátka drahé je. Ale zase, je to na tom správném úhlu pohledu. Pokud pojedu na dovolenou, tak si dopřeji, ale pokud jsem na cestě déle, tak hot musím drobet přemýšlet. Každá mince má dvě strany. Zdenda dal na FB pár fotek z minulého trhu a tam se rozvinula krásná diskuse o sýrech.

P2100017

Sýry jsou ve Francii kapitola sama o sobě. Jedná se o to, že ony jsou i v porovnání se sousední Itálií, kde jsou na sýry opravdu hodně vysazený, dražší, citelně, ale Francouzi nejedí sýry jako my, ale jinak. Jak jsme byli upozorněný naší skoro dcerou Klárou, která už mnoho let žije ve Francii, nejdříve spoustu let v Paříži a teď bydlí s celou rodinkou v Lyonu, tak oni ty sýry jakoby degustují, ochutnávají a jen si vezmou kousek a zbytek vrátí do lednice.

P2100045

A v tom je ten problém, my si koupíme dvacet deka sýra, ten večer nakrájíme na talíř, obložíme olivami nebo zeleninkou, dáme k tomu kostičky opečené veky, a to uzobáváme a uzobáváme, až to ve dvou v klidu a v pohodě sníme. Tady si koupí deset deka velmi výborného, kvalitního sýra, delikatesy a tu jedí týden, po troškách.

P2100048

Klára nás taky velmi decentně upozornila, že pokud se ve společnosti dá talířek sýra na stůl, tak není jen pro nás dva a nesníme ho během chvilky, ale je pro všechny a na celý večer. Takže, jen potud malý výlet do gastronomické zvyklosti Francie, co se týká sýrů.

P2100042

Je neděle a nám včera poskočil měřák plynu přímo před očima. Ráno jsme měli stále 4 tečky na jedné bombě, což je něco kolem půlky nádrže a najednou lup a jsme na jedné tečce. Druhou bombu už máme prázdnou, ale na tuto jsme doufali, že pohodlně vystačíme do pondělka, kdy se odtud stejně už chceme hnout. Problém je, že na místě, kde teď stojíme už nemáme šanci zaparkovat. Velké parkoviště je plné a kroužící auta hledající volné místo jsou jasným důkazem přeplněného parkoviště. Na konci městečka La Ciotat, je čerpací stanice s plynem, tam máme v plánu plyn v pondělí dotankovat, ale velmi se obáváme, že čerpačka bude o víkendu zavřená a pokud ne, tak vše natankujeme na kartu, kromě plynu. Zdenda se také obává, že kdyby nám plyn došel, tak by se ta naše vrtošivá lednice mohla zavzdušnit a představa, kdy s ní opět děláme psí kusy, jen aby se zase rozeběhla je děsivá. Co se dá dělat, nechceme riskovat problémy s lednicí a tak po poledni balíme a jedeme pro plyn. Přesně, jak jsme tušili plyn v La Ciotat nenatankujeme a musíme jet 24 km do vnitrozemí k velké čerpací stanici, kde víme, že plyn mají, ale samozřejmě, tiše doufáme, že i o víkendu ho natankujeme.

P2100058

Sláva, benzínka je o víkendu sice bez obsluhy, ale plyn můžeme na kartu sami natankovat. Měli jsme v nádržích přesně něco kolem jednoho litru plynu, což by nám na večerní topení, ohřátí jídla a jeden den provozu lednice určitě nestačilo. Takže jsme plyn skutečně natankovali za minutu dvanáct. Zůstali jsme stát v a připojili se k volnému internetu Decathlonu a McDonald’s. Jeden je na anténě a jeden má signál, jakš takš.

P2100061

Konečně mám stažený i já v počítači park4night a přesto, že máme uhrazenu verzi off-line, 9 eur na rok, tak sice tam mám recenze na místa, což je v podmínkách avizováno, ale zase tam nemám stažené fotky míst. A to je problém. To, kvůli čemu jsme si koupili placenou verzi je, že nemusíme být připojený k internetu a tím internetová data šetříme, tak stejně je to drobet k ničemu. Kolegové se nás ptali, jestli má cenu si to stahovat a kupovat si verzi, která je nainstalovaná v počítači, a tudíž už nepotřebujeme internet. Z naší zkušenosti, kdy tuto tolik vychvalovanou aplikaci používáme, tak za nás je to jedna z berliček, jak najít parkovací místo, ale spoléhat se na to nedá. Hlavně, i na tu verzi off-line musíme mít dostatek dat k použití, protože potřebujeme překladač na recenze daného místa. Pokud je místo v oblasti, která je zajímavá a zároveň na volné parkování skromná, tak jsou tam recense od kolegů ve všech možných světových jazycích. A právě z těch recenzí se dozvíme, že třeba je to místo u silnice, u hlavní silnice, se zákazem stání, že tam je to či ono, co není uvedeno v popisu. A pak, co se mi nestáhlo a nevím, jestli to je mojí vinou, ale už druhé stahovaní po přihlášení, nemám v Off-line verzi fotky místa, i když tam po připojení na internet jsou. Takže se domnívám, že v placené verzi jsou sice recenze místa, ale chybí fotky. Každá recense se po rozkliknutí a po přihlášení k internetu dá pohodlně přečíst v překladači. Pochybuji, že někdo vládne všemi evropskými jazyky, protože na jedno místo se nám v recenzi dokáže sejít portugalština, němčina, francouzština, angličtina a samozřejmě španělština.

P2100055

Zkrátka, každý cestovatel přidá svojí recenzi a ty si poraď. Bohužel, ještě jsme neviděli jedinou recenzi v češtině. Takže potud za mne park4night. Jistě, je to další možnost, ale jak už jsem řekla, není všespásná. Dále potřebujeme internet na to, abychom se podívali, kdeže to místo opravdu je a jak vypadá okolí. V aplikaci je mapka, která se dá přiblížit, ale přeci jenom, je mnohem lepší se ještě na místo podívat satelitem, i když, ten je taky staršího data a je to stále dokola. Zrovna tady, kde dneska stojíme, tak kousíček od nás jsme našli v této aplikaci krásné místo na molu, větší pohodlné stání, velmi doporučované jako super místo, zdarma, ale poslední recenze byla staršího data. Zdenda místo zkontroloval ještě na satelitu a vše odpovídalo popisu z park4night. Skvělé, ovšem skutečnost byla úplně jiná. Parkoviště už minimálně letní sezonu bylo pod závorou, ve výšce na pevno tyč, takže jen pro osobáky a samozřejmě, v rohu trůní platební automat. Ta tyč je tam celoročně, protože je zabetonovaná a nelze jí otevřít ani pro zimní, volnější sezonu. Na fotkách z aplikace nic takového není. Proto vím, že nelze se na všechny informace spoléhat a vždy je potřeba mít plán B a v žádném případě nehledat místo na stání večer, po tmě.

P2100063

Mávnutím kouzelného proutku je večer slunečno. 

Dnešní trasa je: 24 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ