int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



1.3.2020 Sardina - Gran Canaria - Kanárské ostrovy - Španělsko

Už zase potřebujeme doplnit vodu. To je vlastně to jediné, okolo čeho se točí celé naše cestování. Pravda je, že jih Gran Canaria je na vodu pro nás velmi skoupý, a tak musíme vzít za vděk vodou z pláží.

Dneska se vracíme na osvědčené místo, jak se říká u surfařů, kde je pitná voda, ale musí se do auta nanosit v kanystrech.

Tak, ona celá Gran Canaria je na volně přístupnou vodu skoupá, protože tady nejsou téměř žádné kempy, kde by se dala legálně koupit anebo aspoň stání pro obytná auta, kde by bylo servisní místo.

Pak holt musíme vzít za vděk vodou z pláže, toaletami na pláži a přinejhorším veřejnou kanalizací. Já vím, není to to pravé ořechové, ale jiné možnosti tu nejsou, nebo já o nich aspoň nevím. Pak je dobré mít kolo a pro vodu si dojíždět na pláž, nebo si jednou za týden dojet někam blíž, tak jako je to tady a vodu si do nádrže nanosit v kanystrech. Naštěstí, pláže jsou tu otevřené celoročně a vodu na zimu nezavírají jako v Evropě. Tady opravdu nehrozí, že by v potrubí zamrzla.

Mimochodem, obloukem se vrátím už k několikerému dotazu, zda lze na ostrovy jet karavanem. Určitě to lze, ale do kempů anebo na placená stání. Karavan, jak víme a jak jsme se u přátel, karavanistů žijících ve Španělsku informovali, tak karavan je tu brán jako něco, co patří do kempu, tečka. Vídáme o víkendu sem tam občas, že Španělé zapojí karavan za auto a někam se na víkend postaví, ale to jsou místní. Víme, že karavany tu mnoho zastání nemají a to, kde jsou tolerovány obytná auta, tak na těch místech karavan by asi tolerován nebyl. Je to dost potíž, protože sami nemáme informace, které by byly relevantní, a to co zde popisuji, tak to jsou informace, které jsme se vyptali různě lidí, kteří na ostrovech buď žijí nebo sem léta jezdí trávit zimu.

Zkrátka, možnosti jsou určitě, ale chce to pohledat placená stání, vykomunikovat s majitelem možnosti a ceny a pak se sem rozjet. S karavanem bych tady byla hodně opatrná a rozhodně, to co projde místním by nejspíše neprošlo cizincům. Občas vídáme stařičké karavany, kde majitelé jsou spíše inventářem místa než návštěvníkem. Obyčejně jsou to lidé, kteří nijak nevyčnívají a jsou místní rukou zákona tak nějak tolerováni.

Uvedu jeden příklad, kdy jsem si myslela, že by mohl na velkém stání, louku a prašném parkovišti pláže Terezitas na Tenerife klidně stát karavan i několik měsíců, ale nejspíše nemohl. My tam stáli a já se rozhodla, že vyperu příšerně zaprášené záclony. Voda je hned na pláži, pár kroků, a tak jsem si vodu nanosila, záclony vyprala a na šňůru je pověsila. Podotýkám, stáli jsme úplně stranou společně s přáteli, nikomu jsme nevadili, nepřekáželi a opravdu jsme stáli hodně bokem. Několikrát za den projížděla kolem policie a vše se jevilo jako v pořádku.

Ovšem během pár minut po pověšení záclon, jela opět kolem městská policie a hned stočili auto k nám s tím, že toto jako nejde. Ukázali na moje záclony a gesty naznačili, že to jako nepřipadá v úvahu.

Poprosila jsem je o hodinu času a pak že hned vše sundám. Byli slušný, hodinu mi věnovali a odjeli. Já jsem opravdu přesně za hodinu záclony sundala a šňůru schovala.

Nevím, jestli znova projeli a zkontrolovali splněnou dohodu, ale uvědomila jsem si, že přestože tu stojí tak třicet obytných aut rozházených po velké ploše naproti pláži, tak ani jedna obytka neměla venku nic víc než stoleček a dvě křesílka. Nikdo neměl venku šňůru s prádlem, nikdo neměl nic víc venku a hlavně, na celé ohromné pláži Terezitas nebyl jediný karavan. Postupně sem uvedu případné možnosti pro karavany, ale začínám být na možnost jet sem s karavanem na několik měsíců dost skeptická.

Zatím jsme si prohlédli městečko Sardina a zítra pojedeme na velký výlet. Přeji všem krásnou dobrou noc.

Dnešní trasa je: 19 km

Castillo-del-romeral-sardina-01-03-2020-ujeto-19-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ