int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 21.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



9.3.2020 Bandama - Gran Canaria - Kanárské ostrovy - Španělsko

Kousek nad námi je Bandama, přírodní památka, která je součástí Chráněné Tafira krajiny.

Tento sopečný kráter, který je geologicky spíše maar, to je maličko jiný druh sopky nebo spíše sopečné činnosti, než když vznikne kaldera, ale nejsem vulkanolog a tak se nebudu pouštět do detajlů, ale všude se píše, že se jedná o kalderu.

Sopka je ve výšce 569 m n.m. s nejvyšším bodem na jeho okraji, což je Pico de Bandama.

Krátera je široký asi 1 000 m a 200 m hluboký. Spodní část kaldery obsahuje sopečný popel různých barev a některé botanické druhy původem z Kanárských ostrovů.

P3090091

Samotný tvar kráteru je pozůstatkem výbuchu někdy v letech 47 př.nl až 123. Jedná se zároveň o poslední zaznamenanou sopečnou činnost na Gran Canaria.

P3090070

Málo kdo ví, že název kráteru nemá nic společného se španělštinou. Byl pojmenován po holandském obchodníkovi Danielovi Van Dame. Ten v 17. století začal v kráteru a na jeho stěnách s pěstováním révy. Ještě do nedávna bylo dno kráteru obydlené. Desítky let tu žil rolník, pan Augustinito, který se živil obráběním políček a chovem koz.

P3090042

Dnes se na dně kráteru nachází opuštěná farma i se zbytky původního dřevěného lisu. Dodnes jsou viditelné obrysy terasovitých polí, na kterých se nacházely původní vinice. V současnosti je celá oblast porostlá palmami, pomerančovníky a fíkovníky. Na svazích kráteru se velmi dobře daří eukalyptu a agáve.

P3090045

Na okraji kráteru leží nejstarší golfový klub ve Španělsku, Real Club de Golf de Las Palmas de Gran Canaria, který byl založen na konci 19. století členy v těch dobách významné a vlivné anglické komunity.

P3090047

Krása a dokonalost Caldera de Bandama vzbuzuje obdiv cestovatele již stovky let a jsou velikým lákadlem pro turisty. Například autorka knihy "Tenerife and Its Six Satellites: or, The Canary Islands Past and Present", Olivia M. Stone, v roce 1887 napsala ve své knize: "První pocit každého je úžas a obdiv, že příroda dokázala vytvořit něco tak jedinečné a dokonalé. " Stejně i sir Charles Edwardes, který se podílel na obnově vinic na Gran Canaria po zkázonosných plísních v roce 1878, se při návštěvě Caldera de Bandama vyjádřil: "Toto je nejkrásnější kráter na Kanárských ostrovech. Je to nejdokonalejší miska ze zeminy a kamení jakou příroda mohla vynalézt "

P3090061

Takže, prohlédli jsme si jak kalderu Bandama, tak okraj golfového klubu s luxusním hotelem a vystoupali ještě kousek výš na vyhlídku a můžeme jet domů.

P3090075

Jak jinak, cesta do kopce od hladiny moře a můžeme sjet padákem dolů. 

P3090011

Opět, není to nic, nad čím by se mi rozum hrbil. Je to jen konstatování, protože jsme se jeli podívat vlastně na ochoz bývalé sopky, která je samozřejmě, ve výšce.

Incendio-gran-canaria_2

Jen pro představu, tady je plastická mapa Gran Canaria.

Zítra bychom se podívali do města Las Palmas de Gran Canaria, odkud nám pojede trajekt na další ostrov a tím bude Fuerteventura.

P3090117

Stojíme velmi příjemně a pohodlně na okraji nízkého útesu a oceán nám šplouchá kousek od auta. Nádherné. Je stále příjemné počasí. Přes den je okolo 25°C a výš, v noci klesnou teploty k 18°C

P3090119

 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ