int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



22.3.2020 Hoya del Pozo - Gran Canaria - Kanárské ostrovy - Španělsko

Stále se něco děje a jedna zpráva střídá druhou. Pokaždé nás nějaká novinka vyděsí, pak se situace další zprávou zklidní a opět se na nás valí další a další informace, které už ani neumíme zpracovat. Poslední zprávy jsou o královském dekretu, že do 26.3 se musí uzavřít všechna ubytovací zařízení včetně privátů.

P3210001

Což je na ostrovech 90 tisíc lidí a ty se musí letecky přepravit na pevninu a do svých zemí. S ohledem na to, že letadla musí být zaplněna pouze z třetiny je to neskutečný letecký most, který jednosměrně musí přepravit tak ohromné množství lidí. Bohužel jsou v tom samozřejmě zahrnutá i karavanová stání, kempy a lesní tábořiště, kam jsme měli v plánu se uchýlit. Tak to ani náhodou. Nicméně, lodní doprava funguje, nefunguje. Je to taková drobná záhada. Lístky prodají, ale trajekt nejede. Někdy se ukáže že jede, někdy ne a hlavně, je nové nařízení, musíme mít jakýsi doklad, že máme zajištěný tranzit přes země domů. Opět, je víkend a na ambasádu budeme volat až v pondělí. Takže, potud nic moc. Hlavně, informace se hodně liší, ale my pracujeme jen s tím, co nám nabízí stránky GranCanaria a zástupkyně naší ambasády pro Kanárské ostrovy. U té jsme se nahlásili s tím, že pokud bude nějaká novinka, tak nám dá vědět. Sem, na toto místo jsme přejeli hlavně z důvodu, že je tady voda a pak, že tu Zdenda může rybařit. Voda je, ale na ryby samozřejmě nesmí. Tak smutně kouká na břeh, kde by mohl být úplně sám a rybařit, ale nedovolíme si být od auta dál jak metr.

P3210010

Karanténa je tu totálně nepropustná. Několikrát za den projede krokem policie. Městská, státní a ještě, pokaždé v jiném autě. Mám pocit, že dělají v různých intervalech kolečko, a proto jsou pokaždé jiný. No a do toho všeho se přidalo poslední dny vojsko. Je to šílené. Několikrát nás krokem objedou, zkontrolují pláž, projdou pěší zónu a odjedou. Je jich plný džíp, na našem parkovišti z něj vyskáčou a projdou vše okolo nás, tak jak jsem už psala. Hlavně pěší zónu a pokuty za nedodržení nařízení jsou obrovské. S ohledem na to, že policie dokázala dát kolegovi za kapající odpadní vodu 1000 eur pokuty, a to stál kousek od nás na prašném place, kde nebylo o co stát a měl pod sebou jen malou vsakující se louži, takže nic dramatického, tak si dovedu představit rychlost, s jakou by dali pokutu za nedodržení, porušení totální karantény. Tady se to bere hodně, hodně vážně a nikdo si nic nedovolí.

P3210019

Když tak přemýšlíme, uvažujeme a zvažujeme, tak nevíme, co dělat. Nevíme, kdy odjet, jestli jakmile se ukáže, že bychom už mohli, tak praštit do koní a jet, nebo jestli vyčkat, až se situace taky u nás doma maličko stabilizuje. Zase můžeme být na chatě, tam v klidu přečkat karanténu a máme tam téměř veškeré pohodlí, hlavně, máme tam zahrádku, na které můžeme sedět, kde můžeme být. Chata je dost velká a pro nás příjemně pohodlná. Zdenda by si mohl koupit rybářskou povolenku a pokud nebude karanténa jako tady, tak by mohl aspoň chodit na ryby.

P3210006

Na druhou stranu, nemáme projetý tento ostrov, je před námi Fuerteventura a Lanzarote, které jsme si ještě neprojeli, kde jsme nebyli a kam bychom se rádi podívali. Vlastně jsme uvízli v polovině naší cesty po ostrovech. Pokud budeme dostatečně statečný, a hlavně já nebudu propadat tupé netečnosti, tak bychom se do měsíce mohli dočkat odvolání karantény a zákazu cestování a mohli bychom si projet, to, co jsme měli v plánu. Ale, jak dlouho budou všechny zákazy trvat? Tak to samozřejmě nikdo neví a nezbývá nám, než tomu všemu dát nějaký čas a mohu se vrátit obloukem, jak dlouho to vydržíme, jak dlouho vydržíme být zavřený na pár metrech čtverečních, jak dlouho to bude trvat? Strašně moc otázek a odpověď veškerá žádná.

P3210009

Než jsem stihla dopsat jaký stav panuje na ostrovech, přijeli opět vojáci a měli zcela evidentně problém s námi a ještě s kolegou co přijel dneska. Vyptávali se, jak dlouho tady budeme a že na tomto parkovišti je problém se stáním. Nakonec povolali státní policii, která přijela tentokrát ve dvou autech a když pochopili, že od auta neodjedeme a s autem neodletíme, tak nás alespoň rozesadili. Na našem místě je prázdno, my museli do prašného svahu nad parkoviště ještě s dvěma Španěly.

P3210024

Dole zůstali čtyři obytky a pěkně si nás rozstrkali, abychom nebyli blízko sebe, ikdyž my nebyli nijak blízko, ale jim se to nelíbilo. Tak jsme přišli alespoň, když nic jiného není a nic jiného už tady nemáme o pěkný výhled z okna. Bohužel, ale s rukou spravedlnosti se tady nediskutuje. Zároveň jsme zjistili, že na kole můžeme jet do potravin, ale jen jeden. Neexistuje jet na kolech ve dvou, a to samé v autě. Tady podle nařízení musí být jen jeden v autě a na všech silnicích jsou kontroly, které zjišťují odůvodněnost jízdy, jakékoliv. Takže, tak to teď tady u nás vypadá. Řekla bych, žádná sláva. Docela hezky jsme tady uvízli.

P3210004

Včera jsme museli udělat opatření na zvládnutí všeho toho co se kolem nás děje. Stále jsme seděli celé dny u internetu a hltali zprávy jak odtud, tak z domova a z tranzitujících zemí. Museli jsme se dohodnout, jak budeme řešit následující dny, museli jsme si stanovit pevný plán dne, jinak bychom se z toho zbláznili. Jednak, za týden bychom měli po internetu a za další večer nás z toho všeho akorát bolela hlava a byli jsme vyřízený.

P3210026

Zprávy stejně nejsme schopný pobrat, roztřídit a vyhodnotit, protože hodně z nich se liší a pro celkový obrázek nám stačí přečíst si nová nařízení z Gran Canaria info, tam i víme kolik je nově nakažených, pak si přečteme zprávy z domova, tam je i o tom, jak nemoc postupuje v okolních státech a pak už se můžeme věnovat klasické práci, korespondenci a tak podobně. Zkrátka, neposlouchat a nečíst jednu a tutéž zprávu dvacetkrát za den a stále dokola. Dneska je to přesně týden, kdy nám začala karanténa a mě to připadá jako bychom byli v karanténě aspoň měsíc. Se slzou v oku vzpomínám na výlety na kolech, na krásná baranka, městečka, na grilování na pláži, koupání v oceánu a procházky po městečkách.

P3210033

Strašně moc držíme kanářanům palce, aby se ta jejich drakonická opatření neminula účinkem a abychom se zase mohli dát do pohybu. Nejedná se jen o nás, ale karanténou tu přišlo o práci 150 tisíc lidí jen v turistickém odvětví během jednoho dne. 80 % příjmu je na ostrově pouze a jen z turistického ruchu a pokud opatření nezabere a karanténa poběží dál, tak ostrovy kleknou, a to bych jim rozhodně nepřála. Je potřeba aby se aspoň otevřely malé provozovny, které dělají služby místním obyvatelům, aby se pomaličku opět rozeběhla ekonomika.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ