int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 16.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



29.3.2020 Hoya del Pozo - Gran Canaria - Kanárské ostrovy - Španělsko

Plavně jsme najeli na třetí týden Španělské karantény, ale my končíme druhý týden, protože a jelikož jsme o karanténě nevěděli.

Stále tvrdím, že přemíra informací je někdy na škodu. Tak jsme si o necelé dva dny prodloužili volnost pohybu, které se asi hned tak nedočkáme. Včera měl velkou tiskovou konferenci ministerský předseda, či kdo to byl, na všech televizních kanálech s tím, že bude od 30.3 do 9.4 úplně zastavený život jak ve Španělsku, tak asi i u nás vyjma životně důležitých činností jako je policie, vojsko, nemocnice, lékárny, potraviny, jejich přeprava a distribuce a tak dál. Jinak vše je zakázané, zavřené, zastavené. „Všichni zaměstnanci a živnostníci nastoupí v pondělí 30.3. „nucenou dovolenou“ a to vyjma strategicky důležitých profesí“. Španělská vláda se snaží za těch 6 dnů takto ochromené země snížit katastrofální stav. Neumíme Španělsky, ale něco málo jsme si přeložili. Bohužel, ani tady na Gran Canaria se situace nelepší, není dramatická, ale nelepší se. Je to teprve necelý týden, co byli z ostrovů odvezení všichni turisté a celé oblasti měst jsou liduprázdné, takže by se mohlo rýsovat zlepšení, ale zatím tomu tak není. Ostrovy samozřejmě trpí stejným problémem jako pevnina, nedostatek roušek, nedostatek desinfekce, ochranných prostředků, a tak jako i u nás, nejvíce ohrožená skupina, zdravotníci, tvoří už velkou část z nakažených. Máme 150 zdravotníků, kteří mají potvrzený virus a kolik jich ještě čeká na špatnou zprávu, tak to nikdo neví.

Na GC je několik nemocnic, jen kousek od nás jsou tři, v oblasti Maspalomas, ale je velkou neznámou, kolik je tam zdravého personálu. Maspalomas je převážně turistické město s ohromným množstvím zahraniční klientely a jak máme zprávy, tak nemocnice jsou novější a nové a na velmi dobré úrovni. Byly postaveny pro turisty, kteří zde tráví celou zimu. Hlavní klientelou ostrovů jsou Němci a Angličani, kteří zde vybudovali pro sebe města plná bungalovů, letních bytů, domků a ubytovacích resortů, které si běžně pronajímají na tři a více měsíců, zkrátka na celou zimu. Takže se maličko konejšíme tím, že pokud nelehne celý personál nemocnice a pokud budeme my potřebovat péči a pokud už tady žádný turisti nezůstali, tak snad máme maličkou šanci se k péči dostat.  

 

Poslední dny se maličko snížila frekvence kontroly a my se mylně domnívali, že už si nás jako okoukli, poznali že jsme veskrze slušní lidé dbalí zákonů a nařízení a usoudili, že už nás tolik kontrolovat nemusí. Ovšem to byl jen nějaký oddychový čas, protože včera už zase jezdili kolem nás jako splašený a jedno policejní auto za druhým. Dokonce jsme měli dvě návštěvy vojska. Pro představu se pokusím vylíčit, jak taková kontrola probíhá. Stojíme na parkovišti na konci vesnice nad malou pláží. Hezky si nás rozsadili, abychom byli v dostatečné vzdálenosti, takže 4 obytky stojí dole u okraje, kde jsme stáli i my, ale jelikož jsme přijeli jako poslední, tak nás odsunuli na takovou vyvýšeninu. Takže tvoříme jakýsi ovál kolem parkoviště a teď, na scénu vstupuje příjezd ramena spravedlnosti. Policejní auto při vjezdu na parkoviště zpomalí, jede krokem a pomalu nás obkrouží, přísným okem okoukne a pomalu, s příslovečnou španělskou grácií odjedou. Jedině, když se jim něco nezdá, nelíbí, tak zastaví, ale je to spíše výjimečné a nejčastěji, když se mezi nás připlete nějaký troufalec, který se při cestě z nákupu zastaví v první brázdě a kochá se z bezpečí svého auta pohledem na moře.  To pak následuje velmi rychlá, striktní, nesmlouvavá a důrazná akce korunovaná vyhoštěním vetřelce.

 

Včera jsem se odhodlala a šla na nákup do Telde, což je město nad námi. Hned na kraji města je Mercadona a někde vedle by měl být Lidl. Řádně vyzbrojena rouškou, růžovými gumovými rukavicemi na domácí práce, doklady, brýlemi na kolo a batohem na zádech jsem vyrazila na dálkovou pouť, bratru 5 km. Jasně, že nepotřebujeme potraviny, udělala jsem si zásobičky, ale je to jediná možnost, jak se dostat dál jak na metr od auta. Překvapilo mě, že na silnici není skoro žádný provoz, hrstka aut, kde sedí jen jeden člověk s rouškou, jeden taxikář, který se mi snažil dvakrát nabídnout odvoz a samozřejmě, naši vojáci, kteří křižují místní oblast. Bohužel, nepotkala jsem jediné policejní auto, zajímalo by mě, jak by proběhla moje kontrola, ale s ohledem na to, že v cestách za nákupy budu pokračovat, příležitost se určitě naskytne.

Mercadona je zásobená tak, jak jsme zvyklí, neviděla jsem žádná prázdná místa v regálech. Nabídka masa, zeleniny, ovoce stále stejná, veškeré pečivo zabalené. Do veliké prodejny pouští paní prodavačku po jednom a hned u vchodu je opět desinfekce a rukavice. U pokladen si nás odchytne další paní prodavačka, rukou ukáže, že se máme zastavit a počkat a pak kam máme jít k pokladně. Jedná se o to, aby se u pokladen nehromadili lidi, ale s ohledem na to, kolik lidí v prodejně je, tak to opravdu nehrozí. U dveří jsem čekala asi třetí v pořadí, odhadem, pár minut a pokladny byly obsazeny jen jedním nakupujícím.

 

Přejeme všem zdraví.

Máme dobrou zprávu, od včerejška se nezvýšil počet nakažených na Gran Canaria.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ