int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



30.3.2020 Hoya del Pozo - Gran Canaria - Kanárské ostrovy - Španělsko

Klube se nám krásný den a začátek šestidenního zákazu úplně všeho, respektive, toho, co ještě mohlo aspoň omezeně fungovat.

Třeba prodej hotových jídel z okýnka, nebo rozvážka pizzy, barelů vody a tak podobně do domů. Zkrátka, šest dnů bude fungovat jen to, aby země mohla aspoň nějak, omezeně žít. Od rána se nám tady střídají policejní auta jako svatý na orloji. Klasicky v osm přijíždí Nacional policie a téměř přesně za hodinu, v 9:05 Lokal policie. Předpokládám, že v historicky krátké chvíli ještě přijede ještě jeden druh policie, jméno mi nějak uniklo a vše korunuje návštěva vojska. Do toho přijedou správci pláží, kteří si pečlivě nafotí tu naši maličkou pláž, zřejmě se přijedou přesvědčit, že je jim svěřená pláž stále na svém místě a odjedou.

 

Maličko jsem pozměnila rytmus v psaní zpráv, slíbila jsem, že zprávy budu na stránky vkládat denně kolem 16 h což znamená, že vlastně popisuji polovinu uplynulého dne a polovinu dne, kdy článek dávám na stránky, je to maličko komplikované, ale tak jsou odpoledne zprávy aktuální, nejsou den staré. Uvidím, jak to budu zvládat, ale vzhledem k tomu, že jednak musím stejně sedět na zadku a za druhé mě napadla možnost, vkládat fotky již jednou vložené, tak si myslím, že by to psaní mohlo jít a pokračovat, aniž by nás to stálo hodně dat. Já zkrátka neumím dát článek bez fotek, nelíbí se mi to a přiznávám, nebaví mě psát jen texty.

Naučila jsem se popisovat to co jsme prožili a za tím vidím obrázky, scenerie, rozbouřené moře, hory, lesy, města, zkrátka něco, co tam pak vložím, na vysvětlení, dokreslení anebo jen na potvrzení toho, o čem píšu. Takže, budu sem dávat fotky již jednou použité, ale všechny se budou vztahovat ke Kanárským ostrovům a k nádherným třem měsícům volnosti, objevování, poznávání a setkávání a pokud někoho bude zajímat nějaké pěkné místo, tak si ho může v cestopise vyhledat.

 

Situace ve Španělsku je velmi špatná a stále se zhoršuje. Šestidenní zpřísnění je další snaha o zvrácení nepříznivého skoré. Bohužel, i tady je situace s dostupností ochranných prostředků úplně stejná jako u nás. Nejsou rukavice, respirátory, desinfekce. Zachytili jsme informace, že Kanárská vláda vrátila ohromné množství vadných rychlotestů do Číny. Španělsko nakoupilo vadné testovací přístroje a respirátory, zkrátka, situace je dost děsivá. Umírají lidé v domovech důchodců, přesto, že jsou izolovaný, protože pečovatelé nemají ani ty základní ochranné pomůcky a od jedné nakažené pečovatelky, díky absenci rychlotestů a respirátorů je nakažený celý domov těch nejzranitelnějších.

Na Kanárských ostrovech očekávají do šesti dnů zlom. Očekávají, že od doby, kdy ostrovy muselo opustit 90 tisíc turistů, se nákaza u místních projeví, podchytí a už bude jen lépe. Už se začnou ostrovy uzdravovat. Je otázkou, jak dlouho potrvá blokáda ostrovů, jak dlouho budou platit všechny zákazy. Myslím si, že tady se ukáže výhoda autonomní vlády, která je v maximální míře nezávislá na Španělské vládě. Vysvětlím: Kanárské ostrovy se administrativně člení na 2 provincie: Las Palmas a Santa Cruz de Tenerife. Metropolí regionu jsou střídavě města Santa Cruz de Tenerife a Las Palmas de Gran Canaria (v každém legislativním období sídlí v jednom z měst předseda autonomní vlády a ve druhém vicepremiér; v následujícím období si sídla vymění). Každý ze sedmi hlavních ostrovů spravuje vlastní rada nazývaná cabildo insular.

Tak, a to nám dává jistou naději, že pokud se ostrovy začnou uzdravovat, povolí se aspoň volný pohyb. Nejspíše, možná, bude omezený místními specifiky, ale i kanářani se potřebují vrátit do práce a zamrzlou ekonomiku, byť bez turistů rozhýbat. Na Kanárských ostrovech žije 2,2 mil lidí s tím, že už před Koronou zde byla poměrně velká nezaměstnanost, po ostrovech rozdílná, nicméně, den ze dne tu přišlo o práci 150 tisíc lidí přímo navázaných na turisty a další tisíce, kteří nějak s turistikou souvisejí, což je ohromné číslo na tak malý počet obyvatel.  To je vlastně jádro naší naděje v možném pokračování našeho cestování po ostrovech.

 

Dneska půjdu nakoupit, pokusím se najít LIDL, někde blízko za Merkadonou by měl být a budu prát. Potřebuji přeprat jen nějaká trička a drobnosti, klasika. Je bezvadné, že nedávno jsme byli v prádelně, a tak mám vyprané všechno ložní prádlo, ručníky, bundy a kalhoty. Zkrátka vše, co se blbě pere v ruce. Uvidíme, ale mám v plánu, že prádlo pověsíme na povytaženou markýzu a z parkoviště to tolik vidět nebude. Přinejhorším dám prádlo uschnout do koupelny.

 Přesně v poledne jsme měli povyražení. Přijel gazík s 8 vojáky a dvě policejní auta. Vojáci vyskákali z gaziku a pečlivě se rozestoupili zády k policejním autům a bedlivě hlídali prostor. Chvíli jsme si mysleli, jestli nás nepoctili návštěvou běženci v gumové člunu, nebo tak něco podobného, protože policisté a část vojáků odběhla na pláž. Ha, děje se něco nekalého, bude velký zásah! Napjatě koukáme, co se bude dít. Po chvíli přivedli dvě holky a kluka, mlaďochy.

Mládež se zřejmě opalovala na útesech vedle pláže, ovšem co se následně strhlo, nemá obdoby. Netuším jakou pokutu dostali, ale určitě bude vysoká.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ