int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



31.3.2020 Hoya del Pozo - Gran Canaria - Kanárské ostrovy - Španělsko

Ráno, tak jak už je zvykem přijela Nacional Polície, ale jak je tak sleduji, hoši si to velmi usnadňují, jezdí si k nám jak se jim zachce, krokem obkrouží parkoviště a hned odjíždějí. Mají jezdit kolem osmé a dneska přijeli už v půl osmé, ranní ptáčata. Régional Polície taky jezdí až kolem jedenácté a dneska to vzali hned po ránu. Dělají mi v tom bordel, jsem zvědavá, kdy přijede naše vojsko.

Včera jsem šla na nákup do Mercadony. Krásných 5 km, ale za celou cestu jsem nepotkala jediné policejní auto. Tady se nám to střídá jako svatý na orloji a pak nic. Hodně by mě zajímalo, co by dělali, kdyby mě hlídka potkala. Jestli bych se musela legitimovat, jestli by mě nakoukli do batohu, zda tam mám skutečně potraviny, jestli by zastavili, nevím.  Včera, když tady byly manévry kvůli mládeži, tak se Zdenda ptal policisty, jestli můžeme na nákup, tak prý ano, ale jen jeden. Máme druhý den zpřísněné karantény, která má trvat do 9 dubna. Teď koukám, jak jsem to v předminulém příspěvku špatně spočítala.

Zpřísněná karanténa probíhá od pondělí 30.3 včetně do čtvrtka 9.4 což je krásných 11 dnů. 10.4. je Velký pátek a státní svátek, a to by už mělo snad být po karanténě, uvidíme. Jak už jsem psala, oni se tady upínají k Velkému pátku, kdy tradičně spousta Španělů jde do kostela, Španělé jsou velmi věřící, ale v této době, kdy na pevnině je Korona stále nezvladatelná, si nemyslím, že je to správné, otevřít kostely k bohoslužbám. Dokonce jsme četli v GC listech, že jsou zakázané obřady za zesnulé v kostelech za přítomnosti pozůstalých a pohřbívání do země se mohou účastnit pouze tři pozůstalí. No a za pár dnů by měli otevřít kostely? Tak to se mi nezdá. 

 

Jak už jsem se zmínila, byla jsem na nákupu, jen abych si protáhla nohy, mám to 5 km a v tuto chvíli je to jediná možnost opustit auto. Stále ještě nesmíme mimo auto, nesmíme si dát křesílko ven, zkrátka musíme být jen uvnitř. Tím, jak nás policisté hned zkraje rozsadili, abychom měli mezi sebou velký bezpečný prostor a díky tomu, že jsme sem přijeli jako poslední, přišli jsme o hezké místo přímo u zábradlí nad pláží, už jsme se tam zkrátka nevešli. Stojíme na takové vyvýšenině, vcelku rovné, ale přeci jenom, dole to bylo hezčí.

Nicméně, teď se ukazuje, že jsme získali malou strategickou výhodu oproti kolegům. Ukazuje se, že policisté nemají ambice k nějaké větší kontrole, nechce se jim ani vylézat z auta a nemají jedinou touhu s námi komunikovat, a protože my stojíme dveřmi k horám, do vnitrozemí, tak jsme se odvážili vyndat křesílko a můžeme sedět venku. Od silnice nejsme vidět, což kolegové pod námi nemohou, ty jsou hned na ráně, ale my stojíme nakonec šikovněji, a to ještě včera odpoledne Zdenda pěkně vytočil auto, že už jsme dokonale krytý. Teď jedině, že by nás někdo udal, ale to snad nehrozí.

 

Ale zpět na chvíli k nám. Máme málo internetu a informací je taková spousta, že první dny jsme málem všechen internet spotřebovali jen na zprávy, které se na nás valili ze všech stran.  Dneska už se snažíme velmi vybírat, co budeme do sebe vstřebávat.

 

Viroložka MUDr Soňa Peková PhD – vřele doporučuji podívat se na její rozhovory, ale tady je aspoň jeden.

https://www.youtube.com/watch?reload=9&time_continue=4&v=P2KW1kud9fg&feature=emb_logo

 Paní primářka Adámková je další člověk, který nám dává naději.

 https://www.e15.cz/nazory/primarka-adamkova-vladni-opatreni-proti-koronaviru-jsou-nutna-mozna-ale-prisla-pozde-1367617?fbclid=IwAR36IdSLvRel1jwGbXeTfCy7PY5toFVSUo30N6o6n1rz7f3tyNcx1C8DBiw

 a přesně, jak říká ve svém rozhovoru paní Adámková, záplava negativních zpráv je dalším faktorem v našem oslabení imunity a tím pádem i snazší nákaze. Proto, buďme optimističtí, mějme se rádi a mysleme na další krásné věci, které jsou teprve před námi.

 

Najeli jsme na co největší opatrnost či jak to nazvat v péči o donesené potraviny. Měli jsme opět jsme dlouhý rozhovor s naším přítelem Tomášem a Renatou, velkými cestovateli a plicními lékaři, kteří nám radí, jak se chránit a chovat, abychom minimalizovali možnost nákazy. Tentokrát jsme dostali zevrubné školení o potravinách domů přinesených. Je jen na každém, jak se bude chovat, ale my to máme takto. Samozřejmě, jakmile vejdu do města, nasazuji si roušku. Základem je mít v potravinách rukavice, které tady rozdávají u vchodu. Takže, když vejdu do prodejny, tak je u vchodu nádoba s desinfekcí, tou si potřu ruce a ze stojanu s rukavicemi vezmu rukavice a ty si navléknu.

To hlídá pan prodavač, který nás i vpouští do prodejny tak, aby bylo v prodejně co nejméně lidí a byl tak zabezpečen odstup. U pokladen je další paní prodavačka, pokynem ruky nás s košíkem zastaví a pak ukáže, ke které pokladně máme jít, opět je to z důvodu odstupů. Při odchodu si rukavice svléknu, hodím do koše a znovu si vydesinfikuji ruce. Nově jsem si desinfekcí potřela nohy a ruce. Tak a teď přijde to nejdůležitější, očista potravin a toho se u nás ujmul Zdenda. Připravil si do rozprašovače roztok z kyseliny citronové, které máme zásobu do toalety, ale roztok může být octový, nebo solný, pokud nemáme jinou desinfekci, a vše, co jsem přinesla z prodejny roztokem postříká a omyje.

Necháme vše venku oschnout a pokud můžeme, tak potraviny necháme několik hodin buď venku nebo aspoň v garáži auta. Po několika hodinách by teoreticky mohly, měly být potraviny čisté. Ovoce a zeleninu omyjeme desinfekcí také a pak opláchneme čistou vodou. A teď přejdu k zásobovači potravin, což v tomto případě jsem já. Samozřejmostí je umýt si při příchodu pečlivě ruce. Veškeré vrchní oblečení venku sundám a převléknu se do čistého. Batoh, a to co jsem měla na sobě pověsíme ven na vnitřní stranu kol a vše necháme na vzduchu až do večera. Pro jistotu oblečení ještě na noc přendám do garáže a vezmu si ho až ráno. A ještě jedna důležitá věc, dám si panáka solného roztoku. Je to hnus, ale jak nám bylo vysvětleno, pokud bych v prodejně vdechla bacil, bude chvíli trvat, než se dostane do plic, do těla, a solný roztok by ho měl na jeho spanilé cestě, zlikvidovat.

 

Je na každém, jak se zachová a jak bude dodržovat základy hygieny a kam až bude ochoten zajít v ochraně sebe samých a těch okolo sebe. Myslím si, že je důležité ke všemu přistupovat jednak selským rozumem a za druhé, dát na rady a doporučení lékařů, kteří se snaží nás co nejvíce ochránit. Spoustu z doporučení nezvládneme, neumíme anebo jednoduše už nám přijdou z té záplavy rad hodně drastická a za hranou, ale rozumná doporučením bychom měli pečlivě zvážit a uvážit, zda bychom je přeci jenom neměli nějakou dobu aplikovat.

 

Dneska mám další dobrou zprávu „ve Španělsku se za dobu karantény zvedl prodej vína o 80 %“.

A jestlipak někdo poznal místo, odkud jsou dnešní fotky? Malá nápověda, La Palma. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ