int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



28.7.2020 La Isleta - Malvasía Volcánica - Lanzarote - Kanárské ostrovy

Lanzarote a  Malvásia patří neodmyslitelně k sobě.

Lageria

Malvásia nebo také Malvasía je si nejznámější odrůda vína na Lanzarote a my se na chvilku zastavíme u jedinečného pěstování vinné révy, které nemá obdoby.

Images-1

Malvasía Volcánica je moštová odrůda původu Vitis vinifera, rozšířená je pod názvem Malvasía na ostrovech Lanzarote, Gran Canaria a Tenerife (Anaga), pod názvem Málaga na Tenerife (Tegueste) a jako Sebastián García nebo Malvasía Portuguesa na ostrově La Palma (Mazo), nejhojnější je v regionu La Geria v centrální části ostrova Lanzarote, mezi městy Mozaga a YaizaB a tam se ještě podíváme.

Images-2

Nicméně, my už jsme narazili na první ukázky pěstování tohoto lahodného vína, a tak si o tomto způsobu pěstování něco málo řekneme.

 Unnamed

Na Lanzarote je 2000 ha vinic a místní vinaři produkují vína, která vyhrávají na mezinárodních soutěžích. Zdejší klima způsobuje, že sklizeň hroznů vinné révy tu začíná nejdříve v porovnání s evropskými vinařskými oblastmi. První hrozny míří do vinařství obvykle začátkem července. Není to lehká práce, strojový sběr tu vzhledem k charakteru vinic a jejich umístění není možný. Na vulkanické půdě se daří typickým odrůdám Kanárských ostrovů a nejslavnější je tu bezesporu Malvásia, z níž se připravují suchá, polosuchá i sladká vína. Z dalších odrůd jsou nejčastěji zastoupeny Listán Blanc, Listán Negro, Moscatel, Diego a Negra Mulata.

 116243128_2608455542738571_1498815569382682119_n

V letech 1730 až 1736 probíhaly na Lanzarote mohutné sopečné erupce, které předurčily další život místních obyvatel. Základem pro pěstování révy je tedy lávová hmota.

Images-4

Ta má velkou výhodu, že v noci váže vlhkost z ovzduší. Systém pěstování révy je tu zcela odlišný od toho našeho. Neexistují tu podpěry a vedení rostlin, vinná réva se doslova plazí po zemi a hrozny vína jsou v přímém kontaktu se sopečnou půdou.

Images-5

Dalším typickým jevem tu je neustálý vítr, který přináší vláhu od Atlantiku. Aby byla vinná réva proti silnému větru chráněna, sází se často do prohlubní a dalším ochranným prvkem jsou kamenné zídky různých tvarů. To vše vytváří charakteristický vzhled zdejší vinařské krajiny.

 P7270026

Moc jsem se těšila, až se dostaneme do vinařské oblasti Lanzarote a konečně uvidím, jak tady tu slavnou vinnou révu pěstují, protože jak jsem se už zmínila výše, je to naprosto unikátní způsob pěstování a už od pohledu ohromně pracný a náročná.

P7270032

Každý keřík má svou vlastní ochrannou kamennou zídku, která se musí ručně vyskládat a samozřejmě i opravovat a udržovat.

P7270028

Je to nepředstavitelná dřina a ohromný kus práce. Pak se nemůžeme divit, že sedmička Malvásie stojí kolem 15 eur.

P7270030

Zatavili jsme u maličké vinice, která je kousek od silnice a něco málo jsem nafotila. Když vidím, tu neskutečnou práci, kterou tady musí vinaři vynaložit na vypěstování pár hroznů vína,

P7270029

tak jsem si ani neodvážila pomyslet na to, že bych si aspoň jeden hrozen utrhla, jen na ochutnání.

P7270027

Bohužel, nebyl nikde nikdo, koho bych požádala o hrozen vína a ten hrozen řádně zaplatila.

P7270034

Přiznávám, kdyby tady byla veliká vinice tak jak je známe ze Španělska nebo Francie, kde se řádky táhnou až za obzor, tak bych si ten hrozen utrhla, ale tady?

P7270033

V patřičné vzdálenosti jsem si vše vyfotila a jedeme dál. Těším se na severní oblasti ostrova, kam míříme, protože tam jsou ohromné vinice.

Vinos

Ve vrchní části mého povídání o Málvazii jsem použila jako Ilustrační fotky z google a doufám, že sem brzo přidám další naše fotky už z velkých vinic.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ