int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



3.4.2020 Hoya del Pozo - Gran Canaria - Kanárské ostrovy - Španělsko

Včera, tak jako už každý den, chodím na nákup do Mercadona, což je velmi pěkná a oblíbená prodejna nejen na ostrovech, ale i na pevnině. Je to typ prodejny o třídu lepší, než je LIDL, s mnohem větší nabídkou, maličko dražší, ale o to příjemnější.

P3290007

Tady staví Lidl hned vedle, ale ten je teprve ve výstavbě. Takže, zbývá jen Mercadona a malé SPAR prodejny, které jsou dost drahé. Takže k Mercadoně. Pomaličku pozoruji, že začíná chybět zelenina. Už několik dnů nedoplnili nabídku a ta začíná být velmi malá.

P3310071

Nabízené druhy zeleniny se smrskávají do několika bedýnek a to, na co jsme byli v Mercadona zvyklý už začíná být minulostí. Nevím, jestli jen nedorazila loď s potravinami a zboží není doplněné, ale zkrátka, spousta dříve nabízené zeleniny a ovoce v nabídce chybí. Kupodivu, jsou téměř vyprodané brambůrky a různé slané tortilky, tyčinky a tak podobně.

Začíná být nouze s masem. Nabídka masa je k uzoufání. V regálech, kde dříve maso na táckách pomalu padalo, jak bylo na sobě naštosované, tak teď je to o tom, že se pomalu a jistě zaplňuje regál jen první řadou a roztahují se balíčky od sebe co nejdál, aby nebyl tak prázdný.

P3310072

Včera už bylo několik pater regálů úplně prázdných. Mizí nabídka zmraženého masa, které jsme taky kupovali, jednak kvůli velmi výhodné ceně a pak, rovnou jsem mohla dát maso na mrazák pro doby budoucí. 

P3310078

Jinak je všeho dostatek. Mouky, těstovin, olejů, stále je veliký výběr jogurtů a sýrů, mražených potravin jako je zelenina, ryby, pizzy a tak podobně. Zkrátka, jediné, co začíná chybět je maso, uzeniny, zelenina a ovoce. Ale jak říkám, je možné, že připluje loď, přijede zásobování a bude zase vše, tak jak bylo.

P3290013

Dostali jsme informaci o tom, jak Tmobil poskytuje internet zadarmo. Víme o akci Tmobil a něco podobného má i O2, ale je v tom klasicky háček. Ještě k večeru jsme volali na operátora Tmobil a zjišťovali, jestli se podmínky nezměnili, protože totéž jsme zjišťovali už před 14 dny. Nezměnili a situace se má tak, že jelikož máme Twist kartu, dobíjecí kartu, tak můžeme mít jedině 10 Gb za 599.- Kč a na smlouvu po dobu akce, což je do konce dubna, neomezený internet za 875.- Kč, ale do zahraničí je jen 35 Gb. Jenže, i kdybychom to chtěli, tak nemůžeme, protože musíme podepsat smlouvu s Tmobil a na dálku to nelze udělat, tak nám to bylo řečeno. I když jsme upozornili slečnu operátorku, že si můžeme smlouvu vytisknout, podepsat a oskenovanou poslat zpět, protože oba dva stroje sebou poctivě vláčíme a přeci jenom, žijeme v elektronické době, tak nikoliv. Nelze a my musíme na jakékoliv pobočce smlouvu podepsat, hezky pěkně rukopracně.

P3310061

O2 neomezený internet do zahraničí nenabízí vůbec, ale mohli bychom mít 35 Gb se smlouvou za 1599.- a bez smlouvy za +150,- Kč. Vodafone je ještě lepší, ten nabízí jedině balíček 40 Gb po EU za 1799.- se smlouvou na dva roky a bez smlouvy 2240.- Kč.

P3300024

Tolik jsme zjistili, a jak je patrno, ne vše, co se píše je pravdivé, respektive, ono to pravdivé je, ale má to několik ale.

P3310059

Tím se dostávám k našemu internetu. Máme stále za 18 eur 35 Gb a 4 Gb na sociální sítě. Minulý měsíc jsme navíc dostali 10 Gb na Koronu. Tento měsíc už ne. Jistě, 35 Gb se může zdát jako veliká porce dat, ale je to složitější. Pokud jsme na cestě jen třeba plánované dva měsíce a po návratu si můžeme vše co potřebujeme nebo jen chceme stáhnout, vyhledat na internetu, uložit na vzdálená úložiště a tak podobně z klidu domova a domácích wifi, tak pak na cestě potřebujeme jen malou porci dat. Jenže, my jsme vlastně na cest stále a do toho jsme si umanuli vytváření stránek a pokud se ještě rádi podíváme na zprávy, 

P3290010

myšleno jen v tištěné podobě, pokud si občas otevřu starší vydání Hospodářských novin, pokud se rádi podíváme na to co dělají přátelé, kde cestují a jak se jim daří, pokud potřebuji otevřít soukromou poštu, podívat se na novinky ze světa a pokud hledáme informace k výletu, Zdenda plánuje trasu, hledá parkoviště, já hledám informace k místu, kde jsme do cestopisu a tak dál a tak dál, tak těch skoro 40 Gb je hrozně málo a hlavně, na internetu jsme rádi oba dva a to jsem ještě ani nic nevložila do našich stránek. Fotky máme do textů zmenšené, plný formát ukládáme na pevné disky a na vzdálená úložiště, ale stále jedna fotka má v průměru okolo 500 kB, menší už by nebyla ke koukání, a to vše, fotky a texty vlastně ukládám v administraci na úložiště poskytovatele.

P3310062

Máme dva počítače, a tak je to vlastně pro každého jen polovina denní porce. Proto jsem se tu už několikrát zmínila, že digitální nomádství je hezká věc, ale budoucí digitální nomád by měl především uvažovat o tom, kde a za kolik bude nakupovat internet, protože až když je člověk závislý jen na zakoupených datech a po dobu delší, než je pár měsíců, nebo delší dovolená tak pochopí, jak je to složité, asi tak jako my a to žádní digitální nomádi nejsme. Buď musí mít byznys tak lukrativní, že mu cena za velký objem dat, byť vysoká nevadí anebo musí rozjet byznys, který není tak náročný na data.

P3290017

My to dost řešíme naší wifi anténou a připojením se k poskytovateli, který má volnou wifi a na té si uděláme to nejpodstatnější. Jenže, teď máme smolíka, protože k wifi jednoduše přejet nemůžeme a vlastně ani nevíme, jestli jí náhodu McDonald’s nebo Ikea, která je nad námi a jsou zavřený, nemají vypnuté.

Img_20200402_153616

Proto, abych ušetřila data dávám do textu fotky už jednou použité, uložené a nemusím je nahrávat. Neumím psát bez fotek, protože a jednoduše, žádná spisovatelka nejsem, ale faktem je to, že teď je dost výjimečná situace.

 Přeji všem, pěkný den.

P3280005

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ