int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



5.4.2020 Hoya del Pozo - Gran Canaria - Kanárské ostrovy - Španělsko

Je neděle a my jsme dnešním dnem vstoupili do 22.dne „mimořádného stavu a úplné karantény“.

Co to znamená? Zákaz vycházení – bydliště se může opustit jen v nejnutnějších případech jako je nákup potravin, lékárna a návštěva u lékaře. Konec, šmitec, spadla klec. Jedinou výjimku mají majitelé pejsků na jejich vyvenčení, ale zase, jen v oblasti svého bydliště.

V autě smí jet jen jeden, výjimku mají velká osobní auta, tam může sedět v každé řadě sedaček jeden, je zákaz dopravy osob mezi ostrovy jen v odůvodněných případech a na pevninu se dostaneme jen s povolením vydaným ambasádou a jen jako tranzit do země původu. Autem se smí jet pouze do nejbližší prodejny potravin. Jinak se to hodnotí jako zbytečná jízda a ta už je pod pokutou.  Jsou zavřené všechny restaurace, parky, hřiště, pláže a všechny provozovny kromě prodejen potravin a lékáren. To jsou v tuto chvíli jediné prodejny, které mohou mít otevřeno a samozřejmostí je v prodejně desinfekce z dávkovačů a jednorázové rukavice. Není přípustné mít své. Zkrátka, karanténa se zde bere hodně, hodně vážně. Jakékoliv překročení zákazu je velmi tvrdě a nekompromisně pokutováno. Pokuty začínají na 600.- eur a končí v astronomických částkách nebo vězením. Autobusová doprava je omezená o 70 % a taxi služba o 80 %. Jsou uzavřeny veškeré hotely, ubytovací zařízení, kempy, rekreační area - grilovací a odpočinková místa v přírodě. Po odsunu 90 tisíc turistů je zrušená letecká doprava mezi Kanárskými ostrovy a na a z pevniny je minimum leteckých spojů. Trajektová doprava je minimální a slouží jen k přepravě zboží a lidí, kteří se na ostrovy vrací do svého trvalého bydliště. Jinak se sem nemá šanci nikdo dostat. Na letištích a v přístavech se všem měří teplota. Tak to by snad už stačilo.

 Nicméně jsou i dobré zprávy. Vědecký výbor, který radí Kanárské vládě tento pátek uvedl, že epidemie na Kanárských ostrovech „bezpochyby“ již dosáhla svého vrcholu a mohlo by se přejít k postupnému odstraňování některých omezení. Tak to je přesně to, v co doufáme. Další dobrou zprávou je, že první by se měl uvolnit pohyb osob, opalování (to je ten tolik potřebný vitamín D) a cvičení. Samozřejmě, nevíme, jak to bude probíhat a kdy se začnou restrikce maličko zmenšovat, ale světélko na konci tunelu je čím dál tím jasnější.

 

Po přečtení dobrých zpráv jsme hned vyndali mapu Gran Canaria a začali plánovat trasy, které si tady ještě chceme projet. Je jich opravdu hodně, a to je dobře. Myslím, že se do Vánoc nějak zabavíme.

 

Maličko nás zmátla zpráva, že „na Kanárských ostrovech vstupuje v platnost povinnost nosit na veřejnosti roušku“ a současně s touto zprávou bylo uveřejněno, že Kanárské ostrovy již překonaly vrchol epidemie. V ten samý den bylo zveřejněno „Španělská vláda doporučí svým občanům nosit na veřejnosti roušku a důsledně dodržovat dvoumetrový odstup“. Tak pevnina doporučuje a ostrovy nařizují, ale s ohledem na to, že jsme na ostrovech, tak se budeme řídit ostrovními příkazy. Stejně nosím roušku, tak se pro nás nic nemění.

A ještě jedna výborná zpráva „tým španělských vědců dokončil vývoj léku proti KOVID – 19 a včera začal lék testovat na 200 pacientech“. Tolik držíme palce!

Znovu zde uvedu odkaz na Kanárské listy, které jsou naší jedinou cestou k informacím a které jsou stále aktualizovaný. https://www.grancanariaforum.cz/clanky/aktuality-ze-zivota-gran-canaria/koronavirus-na-gran-canaria---aktualizujeme.html Kdo by měl zájem, může se sem podívat. Vím, že je hodně milovníků Kanárských ostrovů a dneska už je dokáži plně pochopit a vím, že hodně lidem leží osud nejen ostrovů, ale celého Španělska na srdci.

 

Dneska, asi tím, že je neděle a ostraha se bojí, že by snad někdo bláhově porušil zákazy, máme tu od rána vojenské manévry. Tentokrát skoro žádné policejní auto, ale celý den se tu promítají vojenské gazíky plné vojáků. Nijak nás neprudí, nekontrolují, nic takového, sedíme venku v křesílkách, ale to je nezajímá. Jen nikdo nesmí být na pláži nebo u moře. Jen přijedou, projdou pláž, okouknou a jedou dál. Za chvíli je vidíme v dálce na silnici, jak ujíždějí do vedlejší vesnice. Asi i díky tomu, že tu dneska tolik jezdí jsem raději odložila cestu do Mercadona, protože je zavřeno. Chystala jsem se, že bych se případně divila, že už víc bych se ani divit nemohla, ale nevím, jestli by mi to zbaštili, a tak jsem raději neriskovala případný střet a možnou pokutu a s ohledem na to, jak tady dneska jezdí jako splašený, bych asi s nějakou výmluvou neuspěla.  

Přejeme všem, krásný večer. 

 Poznal někdo, odkud jsou dnešní fotky? Malá nápověda - Tenerife. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ