int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



6.4.2020 Hoya del Pozo - Gran Canaria - Kanárské ostrovy - Španělsko

Vstoupili jsme do 23. dne „mimořádného stavu a úplné karantény“ a na Kanárských ostrovech je stav stále sejný, teda co se týká karantény. Ta je tu stále s námi a my si na ní už začínáme zvykat.

Hlavně nám pomáhá plnění denního rozpisu, což je skvělé, ale budeme ho muset maličko poupravit. Ukazuje se, že nám chybí pohyb, a tak tam přibude povinný tělocvik a lehké posilování. Hodně jsem upravila jídelníček. Snažím se jen o lehká jídla, malé porce a co nejvíce zeleniny, rýže, těstovin a ryb. Téměř každý den máme ke svačině nebo k večeři ledový salát s rajčaty, paprikou a každý nafasujeme malou konzervu tuňáka. To vše zalité ochuceným jogurtem.

Sladké jsem omezila na minimum, vlastně jsem už 14 dnů nepekla, a to co jsem pekla naposledy, čokoládové muffiny, tak ty Zdenda jedl hodně dlouho. Vlastně jen ke kávě, a to jeden kousek. Samozřejmě, jsme masožravci, ale převažuje kuřecí nebo krutí maso. Vepřové prakticky nekupuji, protože je tučné a hovězí je i tady docela dost drahé. Takže opět zvládám servírovat drůbež na tisíce způsobů, klasika, na kterou jsme zvyklí a která nám absolutně nevadí.

Dneska jsem byla v Mercadona a musím je pochválit. Opravdu se snaží mít doplněný sortiment tak jak ho známe, jen v zelenině jsou poněkud pozadu, tam by mohli přidat. Kupodivu, hodně podražila cibule, ta se tu teď prodává za 1,4 eur, což je hodně a brambory jsou 1,2 eur a to taky není málo. Faktem je, že Mercadona byla vždy na zeleninu maličko dražší oproti Lidl, ale ten máme daleko, a tak nevím, jak se tam teď ceny pohybují. Papriky od 1.5 – 1,99 eur a ledový salát 1,55 eur, ale je velký, takže nám vydrží déle. Rajčata jsem v sobotu koupila v akci za 0,99 eur, což považuji za skvělou cenu. Osvědčilo se mi občas zajít jen na kukačku do poměrně drahého SPAR, protože tam se dá občas koupit banány pod euro a lacinější papriky. Bohužel, jablka jsou stále drahá, 1,4 eur, ale pomeranče i v Mercadona 6 kg balení za 6 eur, ale to jsou pomeranče! Vynikající, slaďoučké, velké a plné šťávy.

Zdenda měl v plánu dneska dojet natankovat plyn, ale dohodli jsme se, že bychom s plynem mohli vystačit do příštího týdne, kdy už budeme potřebovat na čerpací stanici Repsol uhradit internet od našeho Symia a při té příležitosti zajedeme do Lidl okouknout, jak se tam s tím perou a jak zvládají zásobování. Na Kanárských listech jsem četla, že Hyper Dino na ostrovech uzavřelo 80 % svých prodejen. Takže skutečně je otevřený jen SPAR, Mercadona a Lidl. Počítám, že i malé potraviny a kus od nás je Auchan, ten bude mít asi také otevřeno a zvládla bych ho taky pěšky, ale je to obrovský obchod a mě ke štěstí stačí naše Mercadona. I tak si dělá Zdenda stále starosti, abych se nenakazila a nejen, že se ujmul desinfekce všeho co přinesu, ale ještě mě hlídá, abych nezapomněla nějaký krok, úkon v ochraně před nákazou. Je to můj brouček.

 

Na Kanárských ostrovech stále přibývá nakažených, ale velkou část tvoří zdravotnický personál a asi hodně ti, které dokázali nakazit. Bohužel, tak jako skoro všude i tady trestuhodně chyběli ochranné pomůcky, chyběly rukavice, roušky a první náraz onemocnění zvládal personál nemocnic bez ochrany.

Ale uvádí se, že epidemie tady už „bezpochyby“ dosáhla vrcholu a očekává se postupné uvolňování debilních nařízení, které nás donutily zastavit. Ale ne, určitě to nejsou debilní nařízení, to řekl Zdenda, já ne, ale všichni víme, o čem je řeč a že zde, na ostrovech to byla jediná šance, jak zastavit postup viru.

Hlavně se domnívám, že jedna z nejdůležitějších věcí, nebo nařízení byla vyexpedovat všechny turisty z hotelů, bungalovů, nájemních bytů a celých areálů domků k pronájmu na celou zimu, kterých na ostrovech bylo 90 tisíc. Nutno říct, že většinu tvořili starší lidé v důchodu, kteří tu tráví celou příjemnou zimu. Tak jak jsme je viděli buď okolo domků, na kolech, v pronajatých autech nebo hlavně na promenádách okolo moře, tak věkový průměr tady byl hodně přes sedmdesát.

Pokud vezmu v potaz, že vir ostrovy, tak jako i celé Španělsko zastihl v nedbalkách, tak si vůbec nedokážu představit, co by následovalo, pokud by ti lidé zde zůstali. První úmrtí bylo zaznamenáno u těžce nemocné 91leté paní, samozřejmě cizinky.

Takže ano, vše, co nařídili a co doporučili má velký vliv na to, že se nákaza zastaví, personál nemocni má čas se dovybavit a hlavně, byl čas na instalaci dalších dýchacích přístrojů do místních nemocnic až do té míry, že kapacity nejsou zdaleka vyčerpané.

Španělsko dokonce uvažovalo o částečném přesunu nemocných z pevniny na ostrovy, ale nakonec k tomu pro velkou vzdálenosti nedošlo. Ale i z pevninského Španělska dneska přišla dobrá zpráva. Už čtvrtý den po sobě nestoupl počet nakažených. Celková čísla jsou příšerná, ale vypadá to, že i na pevnině se začíná blýskat na lepší časy. Tolik, tolik držíme všem palce.

 Dneska jsme se podívali a jako ilustrační fotky jsem použila, uhádne někdo odkud jsou? Vždy jsou jen z jednoho dne, a tak malá nápověda – vrátili jsme se na Tenerife.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ