int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



10.4.2020 Hoya del Pozo - Gran Canaria - Kanárské ostrovy - Španělsko

Dva dny nám schází do konce čtvrtého týdne nouzového stavu (estado de alarma) a úplné karantény všech lidí ve Španělsku, a tedy i na Kanárských ostrovech.

Začínáme 27 den karantény, kdy nesmíme vycházet z domů, nesmíme chodit na procházky, jezdit na kole a podobné příjemné záležitosti, nesmíme jet zbytečně daleko do potravin nebo k lékaři, což jsou jediné výjimky ze zákazu pohybu. Máme Velký pátek, což je den, který se v celém křesťanském světě slaví jako den připomínající utrpení a smrt Ježíše Krista na kříži.

Právě z tohoto dne mají všechny policejní složky ohromný strach, a tak byly dneska nasazeny všechny možné policejní složky včetně vrtulníků a někde i dronů. Všichni hlídají, aby nikdo nebyl venku, nikdo nesmí na pláž a zkrátka, žádné courání.  Tady je dneska státní svátek, a tak je vše zavřené. Tím mi odpadla každodenní pouť do Mercadona, asi bych blbě vysvětlovala, že jsem se spletla a že nevím, že mají státní svátek.

Nebudu riskovat. Samozřejmě, dychtivě očekáváme malé rozvolnění striktních nařízení, protože i tady si uvědomují, jak je pro lidi důležitý pohyb, procházky, sluníčko a zkrátka, jak je důležité se pomalu vracet do normálu. Problém, je, že nelze situaci ve Španělsku srovnávat s Českem, srovnávalo by se nesrovnatelné, ale za tím, co jsem včera řekla si plně stojím.

Jistě, Česko zvládlo nákazu lépe, ale taky jsme maličko menší a máme o maličko méně obyvatel než Španělsko, virus se k nám propracoval později, takže už jsme mohli taky jinak reagovat, odsunu stranou zmatené tiskové konference, které jsme pak už raději přestali sledovat, možná i naše nemocnice byly v maličko lepší kondici než Španělské, to zase neumím posoudit, ale stále se domnívám, že pro zdárné překonání virové infekce je potřeba, aby člověk měl co největší imunitu, aby měl pohyb na čerstvém vzduchu a aby byl v pohodě a neužíral se doma tím, co by mohl a nemůže.

Jistě, pokud přijmu možnost, která samozřejmě je a nebezpečí přenesení infekce, které jednotlivec může při své cestě do přírody přenést třeba na benzínové pumpě, protože cestou do té přírody potřebuje doplnit palivo a při té příležitosti nakazit hromadu dalších lidí nebo se nakazit sám a pak cesta do přírody je vlastně nezodpovědné riziko, a pokud se na to takto podívám, tak nás nečeká nic dobrého, protože nikdo není schopen otestovat najednou celý národ, ani tady ani v Čechách.

Jediné, co můžeme je chovat se co nejzodpovědněji, a protože toho nejsme mnohdy schopný, nikdo nás to neučil, neznáme to, je nám to cizí, tak holt musí nastoupit tvrdá opatření, represe anebo jen velký dozor, protože jak i tady dneska vidíme, lidé jsou poddajný, tvárný a dokáží se podřídit, pokud samozřejmě vidí, že je to nezbytné. Ještě k té benzínové pumpě.

Tankovali jsme naftu, včera, a tady to probíhá takto: samozřejmostí je rouška, u nás, ale všichni jí nemají, jenže, na pistoli nikdo nesáhne jinak než v jednorázových rukavicích, které pak vyhodí do koše. Žádný, že jedny rukavice používáme na další úkon! Prodejny u benzínek, kde se platí jsou zavřené a funguje to buď přes noční okénko anebo se karta přikládá na terminál skrz sklo, obsluha je jen uvnitř.

V potravinách je samozřejmostí zásoba jednorázových rukavic a spousta prodavačů hlídá množství lidí v prodejně, hlídá, aby se na sebe lidi u pultu nelepili, aby zkrátka nestáli blízko u sebe, tak jako se i mě stalo, kdy pán byl blízko mě a prodavač mu řekl ať odstoupí a počká, neexistuje mít svoje rukavice, ty jsem si musela sundat a vzít si jejich jednorázové a samozřejmě, spousta desinfekce volně k dispozici. Potraviny je potřeba po přinesení domů desinfikovat a oblečení nechat několik hodin na vzduchu a tak dál, a tak dál.

Dejme si ruku na srdce, dělají to všichni? Ale ne, nechci už v této diskusi pokračovat, ale domnívám se, že za předpokladu dodržování hygienických pravidel, dodržování všech možných nařízení a doporučení, při ochraně seniorů tak jak se v minulosti dělo vždy při chřipkové epidemii, kdy první se uzavřely domovy, nemocnice, léčebny pro návštěvy, tak pak není jediný důvod sedět doma a nevyjít si na procházku, tak jak jsem včera říkala. To vědí i tady, přesto, že je situace stále děsivá tak i tady chtějí jako první uvolnit pobyt na čerstvém vzduchu, vycházky, slunění a jízdu na kole.

Dneska jsme měli od rána 10 kontrol, jen vojsko nepřijelo! Což je teda velká škoda, a dneska máme nového souseda. Přijelo obytné auto s mladou rodinou ze Švédska. 

Mají s sebou maličké dítě, odhaduji necelý rok. Ještě leze jen na zemi. Už jsme se s nimi někde potkali, ale nemůžeme si zaboha vzpomenout kde. Domníváme se, že jsme se viděli už na La Palma. Taky se jim nechce jet domů a čekají na uvolnění.

Zítra je sobota, a tak půjdu do Mercadona, jen na kukačku, něco málo musím koupit, kdyby mě kontrolovala policie, třeba dvě mléka, to je jedno, ale potřebuji protáhnout nohy.

Přeji hezký zbytek večera.

 A kdopak poznal kam jsme se to dneska podívali? Malá nápověda, jsme na Gran Canaria. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ