int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



17.4.2020 Hoya del Pozo - Gran Canaria - Kanárské ostrovy - Španělsko

Pomalu nám končí 34.den karantény a výjimečného stavu „estado de alarma“.

Stále stojíme na místě a tiše doufáme v příští týden, kdy je na středu 22.4. svolán španělský Parlament a bude se jednat buď o prodloužení výjimečného stavu od 26.4 o dalších 15 dnů tedy do 11.5. a to mě už teda hodně naštve.

Jistě, jak už jsem psala, v době vypuknutí nákazy, kdy ani zdravotníci neměli roušky tak jsem to chápala, chápala jsem i vyexpedování všech cizinců, protože převážná část je tu celou zimu a hlavně, jsou již v seniorském věku a tudíž velmi ohrožený, tak to jsem také chápala, chápala jsem uzavření všech v domácnostech tak, aby nemohla nákaza dál eskalovat, jasně, tomu také rozumím, ale vše se už před týdnem dalo téměř do pořádku a pak už mi důvod tak přísné karantény maličko uniká.

Nejsem virolog, zdravotník a imunolog, ale pokud se podívám na čísla, která jsou veřejně dostupná, tak už to moc nechápu. Na Gran Canaria je na počet obyvatel cca 820 tisíc k dnešnímu dni 228 nemocných na COVI – 19 z toho je 35 % zdravotního personálu, právě proto, že dlouho nebyly ani roušky a oni neměli téměř žádné ochranné pomůcky.

Dva dny zpět udělali screening 2200 pacientů a personálu v domovech důchodců a domech s pečovatelskou službou, kde se očekával velký problém, ale výsledku jsou úžasné. Pouze 6 lidí je pozitivních a z toho dva jsou pečovatelé.

Další, na ostrovy se dostalo ohromné množství zdravotnického materiálu, takže pokud by přišla další vlna, tak už rozhodně bude zdravotnický personál připravený. Za další, hlavní virolog Kanárský ostrovů už před víc jak týdnem prohlásil, že nákaza je „bezpochyby“ na ústupu. Mluvilo se o tom, že bude rozvolněn velmi přísný režim karantény, který není nikde jinde v Evropě tak přísný, právě pro to, jak smutná byly čísla z počátku epidemie. Všichni odborníci se shodují, jak je důležité v boji s virem posilovat svoji imunitu, svůj imunitní systém, a právě z toho důvodu měl být rozvolněn všeobecný zákaz všeho na sport, jízdu na kole, pohyb, procházky a opalování, ale žádost byla do Madridu odeslaná, ale údajně tam stále leží bez odpovědi.

Takže, nevím, na co se stále čeká, až nebude na ostrově ani jeden nakažený? To by bylo to samé, jako bychom v tuto chvíli vyhlásili karanténu, protože nula celá, nula nula prd má nudli u nosu, a tudíž je nakažena virem xxy. Je zákaz pohybu mezi ostrovy a nikdo se na ostrovy nedostane z pevniny, pokud tady nebydlí a jen se nevrací domů.

Na pevninu se zase odtud dostane jen cizinec tranzitující domů a místní jen v odůvodněných případech, takže i to je pod kontrolou, aby se vir tak snad nedostal z pevniny na ostrovy. To samé platí pro leteckou dopravu, která mezi ostrovy je úplně zastavená a velmi omezená na pevninu a tak dál a tak dál. Zkrátka, pomalu a jistě mě to začíná rozčilovat, ale to, že se mohu z toho aspoň vypsat, tak to je to jediné, co mohu udělat a řekla bych, že mi to pomáhá. Zrovna tak mi pomáhají moje pravidelné pochody do potravin.

Dneska jsem byla pro změnu v MERCADONA a zítra si to švihnu do Alicampo a budu to takto střídat. Stále jsme pod dozorem policie, ale dneska se poprvé ukázala policie Gran Canaria v moc hezky vybarvených autech. Tak tu jsme viděli poprvé. Jen se bojíme je vyfotit, aby to nebrali útrpně, a ještě si na nás nesmlsli.

Jsme rádi, že můžeme mít vytaženou markýzu, sláva za ní a venku křesílka a lehátko, a tak vůbec. Zabrané území nikdo nezpochybnil, tak si ho asi necháme.

Ale máme jednu ohromnou radost, na kterou jsme se těšili a to, poprvé jsme prarodiče a pomaličku si zvykáme na roli babičky a dědečka.

Máme vnučku, a tak se chlubím. Jmenuje se Timea a je krásná. Měla jsem 5. května letět na pár dnů domů, potěšit se s naší báječnou holčičkou, případně pomoct, kdyby bylo potřeba, povozit kočárek, něco dobrého uvařit a za pár dnů se vrátit a připojit k Zdendovi.

1586674373950

Mám od začátku ledna koupenou letenku z Malagy do Prahy a zpět, ale zbytečně.  Zdenda na mě měl čekat někde poblíž a pak jsme měli pokračovat dál směrem na zámky na Loiře a centrální Francií domů. Vše je jinak a vnučku zkrátka uvidíme až v létě. Tak na to jsem se ohromně těšila, ale bohužel. Tak se s ní těšíme aspoň na dálku, díky za skype.

 Takže tak. Přeju všem zdraví, lásku, klid a pohodu.

Dneska to bylo pět návrat na ostrov La Palma na jeden výlet. Pozná někdo odkud fotky jsou? 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ