int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



29.4.2020 Hoya del Pozo - Gran Canaria - Kanárské ostrovy - Španělsko

Stále a pořád máme „estado de alarma“ s pořadovým číslem 46.

Včera pozdě večer jsme se také dozvěděli podmínky pozvolného rozvolňování karantény a musím říct, že jsem z toho hodně rozpačitá.

Rozvolneni-1Jen pro ilustraci, Gran Canaria má 960 tisíc obyvatel a my už víc jak týden počet nakažených kolem 170 a počet stále klesá, pomalu, ale jistě. Tenerife stále bojuje, tam se nedaří situaci dostat pod kontrolu s více jak trojnásobkem nakažených a stále jim to tam neklesá.

Rozvolneni-2

Fuerteventura a Lanzarote mají od začátku absolutní minimum nakažených, myslím, že teď je na každém 3 a 4 nemocní. Fuerteventura má 100 tisíc obyvatel a Lanzarote dokonce 136 tisíc (bráno z Wikipedie).

Rozvolneni-3

Takže mě drobně překvapilo, že jsme byli v plánu o rozvolnění zařazeni do bodu 0 z 4 bodového rozvolňování. Pro představu jsem vystřihla nějaké podmínky, bohužel zkopírovat mi to nešlo, ale pokud by někoho zajímalo přesné a kompletní znění rozvolňování, tak zde je odkaz. https://www.grancanariaforum.cz/clanky/aktuality-ze-zivota-gran-canaria/plan-rozvolneni-mimoradneho-stavu-na-kanarskych-ostrovech-ve-ctyrech-fazich--co-lze-udelat-a-kdy.html .

 No a co to pro nás znamená? Každopádně, od sobotu budeme moci na krátkou zdravotní procházku a individuální cvičení. My si musíme počkat o týden déle na další rozvolnění, a to nám možná umožní odsud odjet. „ Mobilita v rámci provincií a ostrovů bude povolena, ale ne za účelem návštěvy přátel.“

Jenže, mnohem níž se zase praví, že turistika bude povolena až někdy bůhví kdy v létě. Každopádně, počkáme do pondělí a zavoláme naší ambasadorce, jak a co vlastně můžeme, respektive, co budeme moci po 11.květnu, nebo se taky na to vykašlem a ambasadorce zavoláme až po tom 11. Je to hrozně složité se v tom všem vyznat. Mluví se v plánu rozvolnění i o cestování mezi ostrovy, které by v jednom případě mohlo už fungovat od 11. května anebo také až mnohem později, jak se uvádí až někdy v červenci.

Rozvolneni-4

Takže opravdu v tuto chvíli si nemůžeme vůbec nic plánovat. Další neznámou je, jestli budeme muset mít testy na cestu na vedlejší ostrov a kolik vlastně ten test bude stát a jak dlouho bude trvat a tak dál.

 

Pak je na zváženou, jestli nakonec se na zbylé dva ostrovy vůbec vydat. Pokud pominu cenu trajektu 131 eur na vedlejší ostrov s kterou jsme počítali a zhruba to samé na poslední ostrov Lanzarote, tak nutnost testů by vše značně prodražila, ale tak když už jsme to dotáhli až sem, tak bychom to asi dali, ale zase, nemá cenu tam jet tak pozdě, ostrov jen prolítnout, protože se chceme na konci července vrátit. No a do toho nám vstupuje další překážka, která nás napadla vlastně až dneska, že budeme muset asi, možná, určitě, podstoupit 14 denní karanténu, než se budeme moci účastnit srazu, na který jsme pozváni a kam se samozřejmě ohromně těšíme a vše směřujeme na termín a to je 24. červenec. Pokud to vezmu kol a kol, tak bychom museli přijet do republiky o 14 dnů dříve, připočítejme pár dnů na cestu z Cádizu do Čech a trajekt nám odtud jede jednou týdně. Příšerný, a to nám ještě chybí 2,5 ostrova a vlastně vůbec nevíme, kdy se budeme moci hnout.

 

Měli jsme několik variant, když jsme promýšleli to naše putování. Byla i varianta, že to vše nebudeme finančně zvládat a budeme muset třeba na půl roku zastavit, ale to by bylo jaro, léto, podzim a na zimu zase odjet. I pro případ nemoci jsme zrekonstruovali chatu, abychom měli nějaké útočiště, kde budeme moci být a kam se můžeme vrátit, uchýlit. Ale s čím jsme opravdu nepočítali, byla možnost uzavření vlastně celé Evropy, kdy se dostaneme domů, ale návrat někam podle plánu už bude hodně obtížný a teď vlastně nemožný. Tak do podzimu je času dost, máme aspoň čas vymyslet, jak vše udělat, jenže já přesně vím, že my se tady budeme trápit s plány do budoucna a ono se to vše přežene a jako lusknutí prsty bude na podzim situace v normálu anebo taky ne a čeká nás docela náročná zima v Čechách. Zdenda dneska ještě přišel s jedním návrhem, ale ten je tak šílený, ale reálný, že o něm povyprávím zítra.

 

Jinak dneska byla opět pohodička. Je teploučko, kolem 30 °C, ale fouká velmi chladný větřík, takže je neskutečně příjemně. Měla jsem taky dálkový pochod do vzdálenější prodejny Alcampo, mám to zhruba 8-9 km, nevím, musím si dát stopaře v telefonu, abych opravdu věděla, jak je to daleko, ale vím, že to jsou 2,5h svižné chůze. Nakoupila jsem laciné rajčata, papriky a platáno na snídani do jogurtu.

Takže pohodička a den je v háji. Jen nějaký pitomec nám zavřel vodu na pláži, tak z toho byl Zdenda hodně rozladěný, navykli jsme si se tam večer sprchovat, ale má plán, jak jí znova pustit, snad to půjde. Vody teď máme dost, Zdenda jí ještě včera večer nanosil a za pár dnů přijedou hasiči s vodou, ale to večerní osprchování bylo hodně příjemné. Jinak, jsme dál pod stálým dozorem nějaké policie. To jen abychom si nemyslili, že jako už je vše v pořádku anebo, nedej bože, abychom se neodvážili jít na pláž!

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ