int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



6.5.2020 Hoya del Pozo - Gran Canaria - Kanárské ostrovy - Španělsko

Dnešní den je den s velkým D, dneska se rozhoduje, kam se bude nejen Španělsko v nejbližších dnech ubírat, ale hlavně co bude v nejbližších dnech čekat Kanáry.

Máme 53. den „estado di alarmo“ stav nouze, výjimečný stav, kdy máme stále zákaz vycházení, kromě v posledních pár dnech, pár hodin ráno a pár hodny večer. Stále je spousta obchodů zavřených, vlastně téměř všechny a o restauracích a službách snad ani nemá cenu mluvit. Každopádně, ke včerejšku je na 2,1 mil obyvatel Kanárských ostrovů nahlášeno čtvrt milionu práceschopných obyvatel na úřadech práce a pokud se zde život hodně rychle nerozproudí, bude to opravdová katastrofa. Samozřejmě, pevninské Španělsko je na tom podobně, ale tady chybí průmysl, kam by případně lidi šli pracovat, tady se téměř vše točí kolem turismu a faktem je, že nikdo nějakou Koronu nečekal. Ani my jsme s ní samozřejmě nepočítali a pokud už prosakovali informace, tak jsem skutečně od úplného začátku tvrdila a kdo mne zná tak to ví, že je to jeden velký humbuk, že je to samozřejmě velmi zákeřná chřipka, ale zase není to nic, co by se nedalo po 14denní karanténě zvládnout. Vir zastihl spoustu zdravotních zařízení v nedbalkách, kdy v nemocnicích chybělo téměř vše z ochranného materiálu.

Nemocnice, pokud rozdali roušky všemu personálu, a nejen rizikovým pracovištím jak byly zvyklé, tak najednou měli roušky na pár dnů a najednou se vlastně nedali nikde koupit. Velkoobchody byly z fleku vyprodané a ber kde ber. Nebo ještě lépe „vezmi chlup na dlani, když tam není“.

Takže ano, karanténa, zahnat lidi do domovů, zákaz vycházení a maximální omezení kontaktů, rychlé odlifrování převážně seniorských návštěvníků ostrovů bylo podle mého také nutností a jedinou možnou ochranou, protože kdyby se vir rozšířil mezi 90 tisíc turistů, tak to by byla teprve katastrofa, ale to vše už dávno mohlo skončit a ostrovy se mohly vrátit k normálnímu, třeba okleštěnému životu. V lékárnách stále nejsou volně v prodeji roušky, každý den se na ně ptám, a počty nakažených jsou vyloženě směšné, 156 na 930 tisíc obyvatel jen na Gran Canaria.

 

Takže proč je dnešní den dnem D. Dneska zasedá španělský Parlament a vláda požaduje další prodloužení „estado de alarma“. Jenže, už se bouří nejen autonomní vlády, ale i provincie, kde je velmi malé procento nemocných, tak se už bouří i politické strany. Pokud nebude estado prodloužené, veškeré omezení padají, hlavně mobility a pokud prodloužen bude, tak v pondělí stejně vstoupíme, nejspíše, do fáze 1 a budou se pomalu otevírat restaurace, prodejny a jak už jsem se zmiňovala i bude povolen pohyb po ostrově, ale „ne za návštěvou příbuzných“. Tak, my tady žádné příbuzné nemáme, takže máme v plánu, v pondělí zvednout kotvy a přestěhovat se na sever ostrova, kde už Zdenda vytipoval několik pěkných míst. S vodou vydržíme 14 dnů, ale hlavně, hnout se už odtud.

 

Dnešní velký den D měl být radostný, měl být o mé návštěvě naší první vnučky, ale smutný den je samozřejmě v tom, že jsem dneska už měla být v Praze, ale stále stojíme na Kanárech.

1587909759866

Na začátku ledna jsem si koupila letenku z Malagy do Prahy a zpět. Měla jsem letět na pár dnů za naší krásnou vnučkou a vrátit se k Zdendovi, který se na těch pár dnů plánoval stáhnout někam k moři a zarybařit si. Bohužel, vše je jinak.

1588702510691

To jsou zase stinné stránky našeho cestování. Nejsme tam, kde bychom byli rádi. Máme nádhernou vnučku, kterou často a pravidelně vidíme na skype, ale to je málo. Takže jsem od rána, jako praštěná.

1588265769882

Ale naštěstí jsme s Andulkou dneska probrali případné opruzeninky, krémíčky a olejíčky, co jsme dávali my a co je dneska v nabídce a samozřejmě jsme zkonstatovali, že máme nejhezčí, nejšikovnější a nejinteligentnější holčičku. Jen přemýšlím, na kterou vysokou školu jí dát, Harvard se mi zdá hodně profláknutý, Yale bude asi dobrá volba.  

 

No a dnešní den asi zakončím mírným, i když to je hodně slabé slovo, rozčarováním. Začala jsem dnešní den psát ráno a odpoledne dokončuji, takže informace mám teď, aktuální. Údajně, jak jsme se dozvěděli, Španělská vláda získala na svoji podporu jakési dvě strany a vypadá to, že prodloužený výjimečný stav nakonec bude!

Pokud by ho zrušili, padly by veškerá omezení a ty, co by se na nás aplikovali, tak by spadaly pouze pod zákon o veřejném zdraví, ale už by nebyly tak drakonické. Zítra se dozvíme víc.

Koho by tato problematika zajímala, zde je odkaz, odkud čerpám všechny aktuální informace.

https://www.grancanariaforum.cz/clanky/aktuality-ze-zivota-gran-canaria/koronavirus-na-gran-canaria---aktualizujeme.html

Každopádně bychom podle všeho bychom měli v pondělí 11.5. vstoupit do fáze 1. s tím, že se o víkendu dozvíme, snad, co znamená „Mobilita v rámci územních jednotek bude povolena“.

Opět jsem se na fotečkách vrátila v čase na jeden výlet a jeden den. Pozná někdo, odkud fotky jsou? Malá nápověda - Gran Canaria. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ