int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



20.5.2020 Hoya del Pozo - Gran Canaria - Kanárské ostrovy - Španělsko

Další den s pořadovým číslem 67 se pomalu chýlí ke konci a my stále stojíme a jak to tak vypadá, ještě nějaký čas si postojíme.

Dneska docela určitě došlo k prodloužení výjimečného stavu o dalších 15 dnů do 7.6 a to máme prosím pěkně na celém tom našem slavném ostrově 63 nemocných.

Neskutečné a do toho všeho, světe div se budeme mít od zítřka povinnost nosit na veřejnosti roušky! Nejen v společných prostorách, jak se předpokládalo a očekávalo, jako je metro, tramvaje, autobusy, nákupní centra a tak podobně, zkrátka od zítřka nevytáhneme paty bez roušky, a to jsem se je dneska znova snažila koupit a bez úspěchu. Dokonce se dušovali, že v prodejní síti Mercadona, kde jsem byla i dneska, by měly roušky být v prodeji a jediné co tam je tak utrápené prodavačky, protože každý se jich ptá na roušky a oni je zkrátka do prodeje ještě nedostaly. Takže tak. V pátek bychom měli vstoupit do fáze „2“ rozvolnění a co vše to pro nás bude znamenat se snad, docela určitě dozvíme na Kanárských listech. Potud z Kanárských ostrovů asi vše.

Ovšem dneska se mi stále válí v hlavě téma prádelen a praní prádla na cestách. Včera se totiž objevila na FB inzerce, nebo upozornění karavanového světa, že se v Čechách začínají otevírat, budovat kontejnery s pračkami a sušičkou.

Pereme na La Palma

Zatím, jak jsem viděla jsou tuším ve třech městech a další města se budou osazovat. Většinou jsou tam pračky dvou velikostí s velkou sušičkou. Docela mě tato informace zaujala, protože i my po příjezdu do Čech přemýšlíme, kde vyprat, takže ano, dobrá služba a pokud nebude přepálená cena, proč ne.

P4200112

Pereme na Gran Canaria

Jenže, já se zamýšlím nad tím, jak dalece bude Čechy využívána. Jedná se o to, že v zahraničí na západ od nás je to služba velmi rozšířená, a i v malém městečku, vesnici bývá alespoň jedna prádelna. Ale to je na západ, ale na východ? Ani náhodou. První veřejnou prádelnu jsme použili až v Řecku, ale v Polsku, Pobaltské republiky, Rumunsko, Bulharsko a možná i dodnes Slovensko jsou země téměř touto službou nepolíbené, kde zkrátka dovézt si své prádlo do prádelny není zvykem.

Nova-estonsko

Pereme Lotyšsko

Ve Francii je praní v prádelnách zcela běžná věc a Itálie to samé. Italky jsou velké pradlenky a v malých městech všude visí prádlo z balkonků nebo ze šňůr, které se tahají mezi baráky pomocí kladkových koleček, systémem v Evropě zcela jedinečný.

Olympos-turecko

Pereme Turecko - Olympos

Přesto a díky tomu, že v Itálii mají hodně malé byty se pračky, a hlavně sušičky velmi využívají. Často jsem viděla, jak si Italky přinesou již vyprané prádlo a jenom si ho v sušičce usuší. Ve Francii jsou oblasti, kde věší prádlo na balkony jen cizinci, místní by prádlo na balkon nepověsili, a tak ho perou a suší v bytech anebo, chodí do prádelny. Mladí lidé praní doma vůbec neřeší, ti využívají jednoznačně prádelny, ale, mají na to příjmy. A jsem u jadérka věci. Český člověk je většinou počítavý a lehce si spočítá, kolik ho ta služba bude stát a jestli se mu vůbec vyplatí.

Finsko-5

Pereme Finsko 

Pokud vezmu v potaz, že ta nejobyčejnější automatická pračka plněná z vrchu, uzoučká, která se vejde i do nejmenšího bytu, koupelny, tak tu dneska pořídím kolem 8 tisíc a kolik mě bude stát za měsíc vyprání prádla v prádelně? No, je to hodně. Už jednou, asi před rokem jsem to tady počítala, když jsem se podobně jako dneska zamýšlela nad tím, kolik vlastně vyjde praní prádla na cestách.

Oasi-di-ca-mello-italie-1

Pereme Itálie - delta řeky Po

Tenkrát jsem to spíše sepisovala pro lidi, kteří chtějí cestovat dlouhodobě jako my a kteří si toto možná ani neuvědomí. Jedná se také o to, že si můžeme říct, dobře, tak přeperu v ruce a prádelnu využiji jen na velké ložní prádlo, ručníky a tak podobně, ale, je tu velké ale. Na západě se skoro nikde nedá dostat k vodě, aby se v ní dalo vyprat. Zkrátka, většinou jsme si vodu kupovali, sice ne draho, ale kupovali, a to už je o něčem jiném. Pak už se ani moc prát v ruce nevyplatí. Itálie je ještě v pohodě, tam se dá voda natankovat z pítek, problém je s usušením prádla, ale taky se to dá vyřešit.

Kreta-4

Pereme Kréta 

Dají se najít odlehlá místa, kde můžeme natáhnout šňůry, ale v sezoně ani náhodou, leda v zimě, ale už je to drobný problém. Francie a Německo ani náhodu a zrovna tak sever Evropy. Nizozemí, Belgie, tam jsme rádi, že natankujeme vodu do nádrže, ale abych někde prádlo máchala, to ne.

Norsko

Pereme Norsko

Přeprat se dá v Norsku, kde je vody dostatek, ale zase se nedá moc sušit, takže tam jsem sušila prádlo v autě. Norové jsou velmi tolerantní, ale všechno má své meze, a i jejich tolerantnost vůči turistům. Obloukem se vrátím k ceně za praní. Pokud budu počítat tak za měsíc budu potřebovat 2 pračky barevného prádla a jednu bílého, nebo světlého a jednu velkou pračku na povlečení, ručníky a utěrky.

Ohrid-makedonie-2

Pereme Makedonie - Ohrid 

Většinou potřebuji na každou pračku dva i tři sušení a obvykle trvání jednoho cyklu je 10 min.  Takže, pokud počítám správně, tak to máme 1x 21kg – 8 eur + 3x 11kg – 6 eur = 18 eur + cca 10x sušička á 7 min 1 eur ( tady bych potřebovala sušiček asi maličko víc, ale budiž) takže jsem na 7 eur =  8 + 18 + 7 = 33 eur x 28 Kč = 924.- x 12 = 11.088.- Kč za rok! Tak, a to jsou velmi jednoduché počty, pokud se budeme bavit o praní na cestách.

P6250046

Pereme Nizozemí

Do toho samozřejmě musíme mít dostatečně velké úložné prostory na špinavé prádlo, které sebou statečně celý měsíc vláčíme. Jistě, oblečení můžeme přeprat v polovině měsíce, ale jak je vidět i z cen, vyplatí se prát ve velkých pračkách.

Prai-italie-4

Pereme Francie - Nice

Co je zajímavé a pokud by to mělo u nás fungovat, tak by se musel nastartovat systém slev, tak jako venku, ale to funguje v kamenných prádelnách, a ne v kontejnerových prádelnách u obchodních domů. Lze si zakoupit kartu, kterou si nabijeme nějakým obnosem a pak s tou kartou platíme.

Estonsko-nova-2016-2

Pereme Estonsko - Nova

V tomto případě se nám praní zlevní o euro asi tak v průměru. Hezky je to vidět na fotkách z prádelny tady na ostrově.

P3040007

To je ta černá částka. Červená je vyšší. 

P3040002

 Takže, tolik dneska o praní na cestách.

P3040004

Tady je vidět, že je to nemalá roční položka, kterou si málokdo uvědomuje. Ale opět, mluvím o cestování dlouhodobém a ne, když jsem na dovolené a nečekaně se mi nakupilo prádlo, které potřebuji.

P3040003

Tak to holt neřeším a v první prádelně vyperu. Ještě co máme zkušenost, v kempech jsou prádelny o trochu dražší než ve městě.

P3040009

Ale to má taky logiku, to chápu, i když si osobně myslím, že pro ubytované v kempu by měla tato služba být vyloženě za symbolickou cenu, jen za energie, protože klient už zaplatil mnohdy velmi vysokou cenu za místo.

Pelopones-2

 Přeji všem, krásný zbytek dne.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ