int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



1.1. 2020 Garafía - La Palma - Kanárské ostrovy - Španělsko

První leden a první den nového roku.

Začínáme šestý rok našeho desetiletého putování kolem pobřeží Evropy. Samozřejmě, je to krásné putování, cestování a stále více si říkáme, že jsme udělali dobře. Že jsme se rozhodli a vyjeli a všem lidem, kteří by si něco podobného přáli, kteří uvažují o podobné realizaci svých snů a tužeb, přeji, aby se rozhodli co nejdříve, protože čas strašně rychle utíká, přímo letí. Jak se říká „není čas, ztrácet čas“. I proto píšeme tyto stránky, snažíme se poctivě, a i když subjektivně, jak mi bylo upřesněno z čímž musím souhlasit, tak podle mého co nejvíce přesně a bez zaujatostí informovat o všem co podnikáme, informovat o všem, co nás může potkat cestou, a i o všech možných úskalích takovéhoto cestování. Vážení přátelé, pokud máte chuť, možnost neváhejte! Téměř vše se dá vyřešit, upravit, nastavit, přizpůsobit a uspořádat, jen je potřeba si neklást sami sobě překážky, nevymlouvat se a neomlouvat svoji pohodlnost a někdy i lenost. Není čeho se bát a není žádný problém, který by se nedal na cestě vyřešit. Samozřejmě, může nás cestou potkat leccos, můžou to být zdravotní problémy, finanční problémy, ztráta auta, osobních věcí a tak dál. To vše nás může zastavit anebo rovnou i vrátit domů, zpět. Ale nikdy už nebudeme litovat toho, že jsme to alespoň nezkusili. Jejda, to jsem se pustila do hlubokých myšlenek, což jsem dneska ani nijak nechtěla.

Pc240010

Konec roku jsme strávili spoustou telefonátů od přátel, za což z celého srdce a s pokorou děkujeme. Díky přátelům z Orlických hor, Zbyňkovi a Ivon jsme oželeli nějaká data a koukali se na přímý přenos Vánoční koncert André Rieu z Londýna. Něco nádherného. Pana houslistu a dirigenta Rieu máme moc rádi a jeho koncerty, pokud se o nich dozvíme si nikdy nenecháme ujít. Ač nejsme valní znalci a milovníci vážné hudby, toto je i pro nás naprosto jedinečný zážitek. Samozřejmě, v rámci tradice jsem udělala chlebíčky a jednohubky, Zdenda si dal pivko a já vínko a seděli jsme a poslouchali krásnou hudbu.

 

Večer přijel jakýsi pán a vylepoval na ceduli na Infocentru nějaké oznámení. Samozřejmě jsme se hned šli podívat, copak se tam asi píše. Překvapení, nový ceník platný ode dneška.

Před pár dny jsem tu psala, jak se tady nevybírá za stání, jaký je to ráj na zemi a tak podobně, tak to vypadá, že jsme měli kliku a pár dnů se tu opravdu nevybíralo. Zřejmě, možná se změnil nájemce a ten zvládl včera večer polepit všechny přístupové cesty a všude je vylepen ceník.

Tak, je to správné a plně souhlasím s platbou za elektřinu, teplou vodu a čisté stání pro nás. Nicméně, my stejně máme v plánu po obědě odjet na internet a pak už budeme pokračovat dál. Já jsem měla z večera namočené prádlo, a tak jsem dodělala započatou práci.

Měla jsem také v plánu upéct rohlíky, protože už nám pomaličku dochází chleba.

Nebyli jsme už více jak týden v potravinách, což není nijak na škodu, protože před Vánoci jsme udělali velký nákup, ale toustový chleba už se tenčí. Jinak máme zatím všeho dost a nákup není nijak nutné v nejbližší době řešit.

Vyjeli jsme krásně, Zdendy práce se velmi osvědčila a byli jsme tak vysoko nad zemí, že náš Flíček pohodlně projel přes nebezpečný zlom.

Zdenda je šikulka, ale stálo ho to celé dopoledne nošení kýblů a budování cesty. Bohužel, kolega s vestavbou, který jel chvíli po nás cestu hned výrazně poničil. Mladý chlapík, kterému nedošlo, že na koleje musí najet rovně, jinak je rozjede, což se mu podařilo. Hlavně, že se koukal, jak tam Zdenda kamínky nanáší.

A teď bych sem ráda pro kuchařinky na cestách dala jeden můj velmi osvědčený recept na odlehčení většinou těžkotonážního svátečního jídelníčku. Turecké kuře jsem pojmenovala kuře vařené v zelenině, které jsme ochutnali v Turecku a od té doby ho velmi ráda vařím, pokud je jen trochu levnější zelenina.

Osmahnu na hrubo nakrájenou velkou cibuli nebo dvě, zkrátka, co sneseme.

Na to nasypu hromadu zeleniny, paprika, rajčata, pórek a česnek vše nakrájené na větší kousky. Zaliji vodou, ochutím solí a bylinkami, které máme rádi a přivedu k varu Naučila jsem se v kuchyni používat rozmarýn, kterým nijak nešetřím a skvěle se hodí.

Kuře nasekám na kousky, které vložím do vařící zeleninové směsi a dusím do měkka. Pokud je tužba, mohu maličko zahustit moukou, ale zelenina spolehlivě omáčku zahustí.

Lze podávat s bramborem, v zemi původu s rýží anebo jako dnes u nás, s čerstvě upečenými loupáky. Lehké, rychlé a laciné jídlo, které nikoho neurazí. Přeji všem kuchařinkám, krásný a pohodový vstup do nového roku.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ