int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



13.1.2020 San Andrés - čekání na počasí - Los Tilos - La Palma - Kanárské ostrovy - Španělsko

San Andrés - čekání na počasí

Přejeli jsme do San Andrés k moři, kde čekáme na počasí. Předpověď na následující dny je dost děsivá. Vlastně, ono není až tak zle, je teplo, ale mraky jsou hodně nízko a permanentní přeháňky nálady nepřidávají.

Přejíždíme z Breňa Alta do San Andrés y Sauces sice podmračenou, ale krásnou cestou.

Hlavní silnice LP1 je velmi pohodlná a jak je vidět, dost pěkně vystavěná. Staré části jsou v opravě, kde se budou rozšiřovat. La Palma reaguje na zvyšující se turistický ruch a hlavní silniční tahy se snaží opravit. Takže ano, tady se moc hezky cestuje.

P1110028

Je pravda, že pokud zajedeme do vesnic, je to citelně horší. Několikrát jsme se vraceli nebo otáčeli na pětníku, protože jsme si bláhově mysleli, že s naším autem dojedeme tam, kam jezdí jen čtyřkolky.

San Adrés je známé krásný koupalištěm ve skále Charko Azul, které jsme si už ukázali, ale dneska je tak podmračeno, že ani nemá cenu se snažit o nějaké kvalitnější fotky.

Parkujeme na poměrně velikém prostranství, parkovišti, kde dříve stál dům, který už tu není, ale je tu docela příjemné parkování pár metrů od moře, což je fajn.

Jsou tu s námi tři obytky Španělů, kteří jsou asi místní, protože v neděli zvedli kotvy, jako by šli druhý den do práce a tak jsme se s nimi rozloučili a opět osiřeli. Zůstal tady s námi stařičký karavan, ale ten si tu asi někdo odložil na hodně dlouho. Já sedím v autě a čtu si a Zdenda rybaří.

Díky větru a dešti je moře pěkně rozbouřené a jen litujeme lidi, kteří se sem zrovna plaví. Žádná velká sláva to nebude, raději nemyslet.

Podívali jsme se do palírny cukrové třtiny. Cukrová třtina byla na ostrově vedle loďařství a barvířství hlavním zdrojem obživy a po mnoho století.

Nakonec cukrovou třtinu nahradil druh banánů – platáno a to pro vyšší výnosnost cukrovou třtinu vytlačilo skoro ze všech políček.

Dneska se cukrová třtina velmi vzácně a jen někde pěstuje, ale i to málo stačí k udržení tradice této palírny.

Pokud by někdo nevěděl, tak takto vypadá cukrová třtina.

Cukrová třtina se sklízí speciálními sklízecími stroji. Po sklizni se třtinová stébla odvážejí do cukrovarů, kde se lisují a z vyteklé šťávy se vyrábí cukr.

Kromě samotného cukru mají význam i vedlejší produkty jako jsou melasa (odpadní cukerný sirup) a bagasa (zbytky stébel po vylisování). Z melasy se vyrábí rum (ze 2-3 l melasy se vyrobí 1 l rumu), dále gin, vodka, kvasnice a další výrobky.

Melasa je také vhodným krmivem pro hospodářská zvířata. Vylisovanými stébly se topí v cukrovarech nebo se používají jako surovina pro výrobu papíru, lepenek a desek.

Ve směsi s melasou se zbytky stébel také zkrmují. Stébla cukrové třtiny se také od nepaměti žvýkají. Tady, v této palírně se cukrová třtina zpracovává kompletně a finální výsledek je vynikající rum s příchutí platána, ten mi chutnal nejvíc.

Ochucené rumy jsou pouze 20 %, takže velice lehké a spíše jak rum mají vzorky chuť lehkých, lahodných likérů.

Pozdě odpoledne přejíždíme na start našeho posledního výletu na La Palma a to do přírodní rezervace Los Tilos.

Parkování bude složitější, protože i když je na místě několik parkovišť, tak ty jsou malá a dost špatně pro nás přístupná.

Zase nemůžeme bezohledně obsadit několik parkovacích míst a postavit se napříč, a tak potřebujeme přijet pozdě odpoledne, kdy už budou parkoviště prázdná a my se mohli postavit co nejlépe.

Nakonec parkujeme v cípu parkoviště, kde se otáčejí autobusy a zabrali jsme dvě místa a využili cípu, kde už nikdo stát nemůže. Tak snad to projde, ale ještě je stále vedle nás dost místa pro další auto, které se v v případě nutnosti může postavit s námi souběžně, a ještě stále nebude bránit provozu.

Jen my nemůžeme i při nejlepší vůli zacouvat na jedno místo, protože nám kouká kus čumáku do vozovky. Velice úzká cesta nás vede k info centru, kde je start na všechny túry v této oblasti.

Dostali jsme mapky a zároveň informaci, že tunely na hlavní trase jsou díky několikadennímu dešti uzavřené.

Zítra může být situace jiná, ale dnes to tak je. Nevadí, je tu ještě několik dalších kratších tras, kde si užijeme všeho do sytosti a hlavně! Zítra už má svítit sluníčko!

Dnešní trasa je: 10 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ