int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 18.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



6.2.2020 Cesta do Montaňa de Fasnia - Tenerife - Kanárské ostrovy - Španělsko

Kupodivu, noc proběhla v tichu, pokoji a klidu. Měla jsem dost velké obavy, jak tady probíhají noci s ohledem na dost divoké příbytky všude okolo nás, ale nikdo se tady nepředháněl, jak má silné reprobedny.

Většina letních „bytů“ je prázdná a tam, kde někdo je, tak to jsou většinou starší lidi, kteří tady jak si myslím, bydlí hodně dlouho a Ti nemají potřebu se předvádět.

Jedeme vnitrozemím, pobřeží jsme si už skoro celé objeli a teď nám ještě schází prozkoumat vnitrozemské vesničky, přírodu a tak vše okolo.

Zase mohu jedině souhlasit s cestovateli, kteří už si nějaké ostrovy projeli, že každý ostrov je úplně jiný, a ještě ke všemu, každá část ostrova je jiná.

My teď jedeme po západním pobřeží ostrova na jih směrem na Playa de las Americas a tam uhneme na silnici TF28 do vnitrozemí a stočíme se na východní stranu ostrova a jedeme zase pro změnu na sever. Měli bychom dojet do Santa Cruz de Tenerife, kde máme už prodejnu Decathlon a Intersport. Zdenda velmi, velmi nutně potřebuje dokoupit trekingové sandále, které se mu už rozpadají a koupi tak dlouho odkládal jako zbytečnost, že mám obavy, že nakonec ho opustí úplně a nebude mít na letní chození žádné botky.

Silnice TF28 je úžasná. Jedeme skrz množství vesnic a vesniček. Někde jsou vesnice o pěti domcích a někde jsou velmi příjemná maličká městečka. Jistě, lidé tu žijí někdy velmi skromně, viděli jsme i takové splácané domky v jeskyních a okolo pár políček, ale jinak vesměs je tu buď nová výstavba nebo velmi hezky opečovávané staré domky.

Asi nemá cenu vypisovat všechny vesnice a městečka, je jich hodně a skoro každá vesnice je oddělena baranco – rokle. Je zajímavé, že na celé trase je nově udělaná silnice, někde příjemně rozšířená, nový asfalt, ale ani jediný most není nový nebo aspoň rozšířený.

Celá trasa jede v duchu krásné silnice s perfektním povrchem, tak akorát na dvě auta a najednou se silnice zúží, značka určí kdo komu dává přednost a je uzoučký most přesně na jedno auto. Těch mostů je spousta, přes každé baranco a každé baranco je pojmenované. Stoupání a klesání je méně než v ostatní části ostrova, spíše to vypadá, že jedeme po hodně pohodlné vrstevnici, ale stejně se občas někam musíme vydrápat.

Zastavili jsme na oběd v maličkém městečku Villa de Arico, které se už z dálky chlubí krásným bílým kostelíkem a láká na Centro historico.

Paráda, ale jak tak koukáme, nedá se nikde zastavit, jen kruhový objezd je obsypaný auty, a tak se přidáváme.

Ještě snad nikdy jsme neparkovali na kruhovém objezdu a tiše doufám, že se to smí, že tu nikdo nestojí špatně, protože kdyby ano a kdyby přijeli policisté, tak při taxách pokut, jaké tu panují by bylo za tento přestupek i vězení málo. Mimochodem, tady za přestupek, za který bychom dostali tisícovku pokuty a dva body, tak tady je rovnou několikadenní vězení.

Malé překročení rychlosti a šup, 14 dnů veřejných prací. Zajímavé je, že velmi tvrdě je tu trestané nedodržení vzdálenosti od cyklisty při předjíždění.

Vzdálenost je jen tak mimochodem 1,5 m, což se při předjíždění na úzké silnici dá velmi těžko dodržet, ale je to tak.

A opět jsem u cizinců, kteří si podobně jako já s jízdou bez pásů, nedělají hlavu z dodržováním daleko důležitějších předpisů.

Já jezdila dost často nepřipoutaná, uznávám, že je to nebezpečné a je to špatně a taky jsem byla náležitě potrestaná dost vysokou pokutou, kterou jsem ještě nerozdýchala, ale cizinci veskrze dost pospíchají,

 

protože mají půjčené auto a za obolus, který museli půjčovně zaplatit toho chtějí stihnout co nejvíce, což je pochopitelné a pak předjíždějí vyloženě nebezpečně.

Tak jsme probrali pokuty a podobné lahůdky udílené policisty a můžeme se podívat na velmi zajímavý skalní útvar a tím je kamenný most ukrytý v krajině.

Pokud bychom jeli bez patřičných informací od přátel, bude velmi obtížné toto místo najít.

Arco del Jurado Barranco De La Linde Tenerife, ale dá se místo najít na google.

Kamenný most je naprosto úchvatný přírodní úkaz, který doprovází kamenné koryto,

kudy se v případě velkých dešťů nebo tání sněhu nahoře v horách valí asi ohromné množství vody.

Fasnia je další městečko, které máme cestou a už z dálky na nás vykukuje krtkův dort.

Vysoký kopec na kterém se vyjímá maličká bíla stavba kostelíku a jak jinak, vede tam silnice,

které si Zdenda všimnul až když se začínáme vzdalovat. Samozřejmě, vracíme se a jedeme nahoru.

Přespat na vrcholku kopce je jedinečná příležitost a určitě to bude i úžasný zážitek. Každopádně, žádná zákazová značka nás nezastavila, velmi prudký silnice nahoru také ne a to co se před námi otevřelo, dech dech beroucí výhled.

Dnešní trasa je: 75 km 

El-puertito-montana-de-fasnia-06-02-2020-ujeto-75-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ