int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



22.2.2020 Maspalomas - Gran Canaria - Kanárské ostrovy - Španělsko

Jedeme s přáteli na výlet po Maspalomas.

P2220001

Maspalomas, původně malé rybářské městečko se rozrostlo do města plně podřízenému turismu. Všude kolem nás jsou ohromné resorty plné bungalovů na krátkodobý nebo dlouhodobý pronájem.

P2220005

Není vůbec výjimkou, že si zde lidi pronajmou domek na několik zimních měsíců a ceny, jak jsem slyšela, jsou více než slušné.

P2220007

Pláž Maspalomas je dlouhá 12 km a vlastně celou jsme si ji i když z dálky projeli po promenádě. Ovšem téměř hned na kraji východní části pláže je rarita, která se hned tak nevidí. Písečné kopce, které připomínají Saharu v sousední Africe, nejsou ale naváty z této pouště, ale jsou mořského původu.

P2220008

Písek se skládá převážně z rozdrcených skořápek mušlí. Naprosto jedinečná krajina dun, která byla vytvořena v poslední době ledové. Krajinou dun se až na malé uzavřené části můžeme volně procházet anebo jako my, sledovat přesýpání dun a hru barev z bezpečí promenády.

P2220011

Duny byly vytvořeny pískem z nyní zaniklého mořského šelfu, když vystoupal z mořského dna na hladinu během poslední doby ledové a vítr foukal písek směrem k pobřeží ostrova. 

Duny dále tvoří převážně rozmělněné korály a lasturnatý vápenec, který na břeh vyplavilo moře. 

Od roku 1987 jsou tyto unikátní scenérie a přilehlé laguny součástí přírodní rezervace. Oblast 404 ha obce San Bartolomé de Tirajana byla chráněna jako přírodní rezervace.

5 km dlouhý pás známý, jak Dunas de Maspalomas si návštěvník Gran Canaria nesmí nechat ujít. Proto je tu taková spousta lidí, protože ten, kdo přijede na ostrov, musí si duny prohlédnout. 

Nábřeží Punta de Maspalomas v nejjižnějším bodu pevniny vévodí 56 metrů vysoký maják, El Faro de Maspalomas .

Byl dokončen v roce 1890 a byl postaven jako vodítko pro lodě mezi Evropou a Amerikou. Uvádí se, že se tady, u původního majáku zastavil Christopher Columbus při své cestě do Ameriky, i když on vlastně do Ameriky původně vůbec nechtěl, protože tehdy ani netušil, že nějaká Amerika existuje.

Nicméně, co si budeme povídat, měst, kde zaručeně žil Krištov Kolombus je pěkná řádka a majáků, kde se zastavil a kde si s naprostou určitostí doplňoval zásoby, tak těch je taky nepřeberně, takže, kdo ví jak to doopravdy bylo.

Takže ano, uvádí se, že tady Christopher Columbus zahájil svou cestu k objevování Ameriky.

 Během šedesátých a sedmdesátých let začala velká výstavba hotelů a turistických letovisek a stavitelé čím dál tím více zasahovali do dun, což poškozovalo přírodní stanoviště, a tak v roce 1994 byly vyhlášeny další 4 km dun jako přírodní rezervace na ochranu domorodé přírody. Tím se celé pásmo dun dostalo pod ochranu a řekla bych, na poslední chvíli. El Charco je přírodní laguna na okraji dun, která přitahuje mnoho druhů ptáků, úhořů a guppies. Guppy jsou maličké sladkovodní duhové rybky, které jsou hojně chované u nás v sladkovodních akváriích.

Malá laguna El Charco na západ od dun leží u ústí řeky Barranco de Fataga a je zarostlá rákosem a pichlavými cesmínami.

Ve sladké vodě rybníčku laguny je slyšet kvákání mořských žabek a v křoví šelestění obřích ještěrek. Háj datlových palem, který se nachází na okraji oázy, je považován za místní oázu.

P2220070_2

My jsme se vrátili k autům a po pozdním obědě jedeme ještě na nejzazší pláž v Maspalomas a která je i kousek od nás. Nádherné koupání, je velké teplo, 28 °C a pláž je téměř prázdná.

Koupání je velmi, velmi příjemné. I když má voda jen nějakých 21 °C, jak tvrdí Zdenda, tak tady je to vyloženě příjemná teplota vody, což bych teda nikdy neřekla.

21 °C považuji za pěknou ledárnu, ale tady je to fajnová teplota.

P2220092_2

Asi i díky okolní teplotě a vysoké vlhkosti.

Večer sedíme u aut a povídáme o cestách do kde byl, co viděl, přišli na přetřes i životní příběhy a tak podobně. Zkrátka, jak je to běžné u takových to setkání.

Přišla písečná bouře. Už jednu jsme zažili ve městě Gigante na Tenerife, ale ta zdaleka neměla rozměry té dnešní. Pobřeží se nám postupně schovalo jakoby do mlhoviny a k večeru se pěkně rozfoukal vítr, který sebou nese písečný prach.

Je to dost nepříjemné, a tak ukončujeme sezení a jdeme do aut.

Na zítra jsme měli naplánovaný velký výlet do přírodního parku Pilancones, kde jsou přehradní nádrže, ale jestli vítr nepoleví, což podle předpovědi asi nepoleví, tak nikam nejedeme a na počasí si musíme počkat.

P2220116_2

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ