int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



15.4.2021 Oloron saite Marie - Francie

Prádlo usušeno, ale dneska jsem ještě měla v plánu vyprat utěrky.

P4155470

Mám je už od včera namočené v sodě a pracím prášku a horké vodě a do rána se krásně odmočily. Ještě jednou si musím ohřát hrnce vody, utěrky zvonem vyprat, vymáchat a už je mám na šňůře. Zdenda použil dlouhou gumošňůrku, která je perfektní ukazatel, jak dalece je prádlo suché.

P4155473

Ve finále se gumošnůrka narovná a já vím, že už mohu sundávat. Ale faktem je, že klasická šňůra je lepší, to zase Zdenda vymýšlí zlepšováky. A protože je krásně, a protože jsme v hezkém městě, jdeme si ho prohlédnout. Oloron ste Marie je vlastně dvojměstí, které srostlo v jedno město.

P4155476

Opět se ukazuje, jak si Francouzi cení, nebo váží svého bydlení, svých obytných domů. Vily a nové domky na okrajích měst jsou luxusní, krásné, ale bytové domy, kde bydlí více nájemníků jsou hodně žalostné.

P4155496

Nevím, jestli i dříve to tu bylo tak strašně opuštěné, jestli je to hodně vinou korony, protože se zastavil příliv turistů ať už místních, Francouzů, nebo cizinců. Zkrátka, je to tu hodně smutné.

P4155506

Na jeden otevřený obchod je tak deset zavřených. Výlohy špinavé, omlácené a uvnitř hromady bordelu.

P4155531

Město jako takové o veřejnou zeleň, chodníky, historické památky, kostel pečuje perfektně, ale domy pár kroků od hlavního náměstí jsou zubožené.

 

Dali jsme si svačinku na krásném místě na řekou. Tady je to hezké, upravená, tráva vysekaná, odpadkové koše prázdné, cestičky vysypané kamínky.

P4155534

Městečku, tak jako všude ve Francii vévodí nádherná katedrála Sant Marie. Ta je vskutku krásná, monumentální a je na co koukat a co obdivovat.

P4155539

Okolní domy jsou jako ze škatulky, ale pár kroků od náměstí je to stejné, jako ve zbytku města. Ještě, že příroda je tu okouzlující, zvláště, dneska, kdy svítí sluníčko, obloha je blankytně modrá a my se můžeme kochat pohledy do dáli, kde jsou vidět zasněžené Pyreneje.

P4155530  

Vracíme se na stání pro obytná auta, utěrky už jsou krásně usušené a voňavé po větru a slunci, a protože to tady jde, můžeme si dát pozdní oběd hezky na sluníčku.

P4155553

Dneska máme dobrůtku. Stejky z krkovice, volské oko, opečený brambůrek a spousta zeleniny.

P4155556

No a zítra už pojedeme dál, směrem na Lurdy, Tarbes, Auch a finále bude Montauban.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ