int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



17.4.2021 Aurillac - Francie

Další den se nám pomalu chýlí ke konci a já, kupodivu ještě stíhám napsat, co se dneska událo. 

P4175760

Nejdřív jsme se pokoušeli přihlásit do systému objednávky na očkování. Včera nám kolega říkal, že bychom se měli přihlásit i když ještě není vypsaná naše věková kategorie. Já jsem 60 –  a Zdenda 60 +. Respektive, já budu mít kulatiny letos v listopadu a Zdenda je měl vloni. Ale ani jeden jsme nebyli úspěšný.

 P4175767

Opravdu, bohužel, teď je vypsaná věková skupina 65+ a my máme tudíž smůlu. Tak holt počkáme, stejně nic jiného nejde dělat. Pak jsme ještě po ránu vyřizovali internet. T-Mobil má zase po dlouhé době akci pro ty, kteří mají TWIST, dobíjecí tarif, že si můžeme koupit 10 Gb za 200.- Kč, které se nám promítnou do kreditu. Takže, je to výhodné, o nic nepřijdeme a ten kredit stejně upotřebíme. Jenže, Zdendovi se nedařilo, kredit v telefonu nastavit s tak jsme kus dopoledne strávili komunikací s operátory, ale dobrá věc se nakonec podařila a internet máme zprovozněný.

 P4175788

Další byl nákup pár drobností v potravinách. Přeci jenom se mi nepodařilo nakoupit vše, abych do potravin nemusela. LeClark byl jeden velký šok. Všechno kromě vína je tady příšerně drahé. Ovoce, pomeranče 2 eur, zelenina brambory 1,4 eur, paprika 5,5 eur, maso o tak tři eura dražší, než jak jsem zvyklá ze Španělska, vejce, mléko, zkrátka vše mnohem dražší.

 P4175780

Další cesta byla do Lidl a tam už to tak děsivé nebylo. Mnohem dražší, ale ne tak děsivě. Zdenda se mi smál, že už jsem zapomněla na to, když jsme tady byli celou zimu, jak jsem po každém nákupu plakala. Docela správně podotkl, že příště, až se budeme vracet ze Španělska tak to vezme přes Anglii anebo rovnou Norsko a jak pak budu vděčná za nízké ceny ve Francii!

 P4175790

Ale nafta je tu taky pekelně drahá. Vidět cenu 1,45, 1,52 eur  za litr žádná výjimka a plyn skoro za euro. To je děsný a tankovat, než vjedeme do Německa budeme muset. A to jsme celé Španělsko zvládli tankovat naftu pod euro a plyn kolem půl eura. V tomto bodě bych doporučila používat aplikaci na vyhledávání nejlevnější nafty, plynu, benzínu.

 P4175792

Jedeme do městečka Aurillac a dneska to nebylo o přírodě, ale o domech.

P4175795

Dostali jsme se do poněkud bohatšího kraje, kde jsou domy jako ze škatulky. To je hned jiné pokoukání.

 P4175787

Jasně, obytné domy ve městech jsou občas v dost děsivém stavu, ale venkov je moc hezký.

P4175772

Většinou se tady místní živí pastevectvím a všude kolem nás jsou ohromné plochy krásně zelené trávy na seno a veliké pastviny.

P4175790_2  

Je to příjemné, když vidíme spokojené krávy s telátky na pastvě. Zrovna tak ovce. Občas jsou vidět ohromná stáda ovcí se spoustou jehňat.

  P4175811

Dostali jsme se do městečka Aurillac a opět parkujeme na skvělém stání pro obytná auta, vyloženě pár kroků od místního kostela.

P4175814

Dojeli jsme na místo a honem si jdeme protáhnout nohy a okouknout, jak to tady mají. Opět, spousta obchodu je opuštěných, ale co nás zaujalo, tak to byla tržnice se sýry.

P4175822

Mají tu ohromný výběr sýrů, a protože sýry máme rádi, neodolali jsme. Koupili jsme si tři druhy sýrů.

P4175824

Dva jsou vyloženě z této oblasti a jeden, Brie je ze severu. Paní prodavačka nám ještě ukázala dřevěnou mapu této oblasti.

P4175826

My jsme už v oblasti Massif Central, neboli Francouzské středohoří, vlastně na okraji a zítra projedeme podle všeho krásným územím přímo uprostřed nejrozlehlejší chráněné oblasti v zemi a dva velké regionální parky.

P4175834

Říkala jsem si, že by to chtělo projet na kolech, ale uvidíme zítra.

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

 Dnešní trasa je:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ