int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



18.4.2021 Roanne - Francie

Ujíždíme směr Lyon a před námi je setkání s Ditou, kousek od kostelíčku San Brouli, kde už jsme se setkali a hlavně Klokomerle. Na to máme skvělé vzpomínky. To jsme skončili v jednom místním sklípku a popíjeli skvělé víno až do pozdních nočních hodin.

 P4185858

No a my jedeme teď překrásnou krajinou oblasti Centrální Massif. Původně jsem si myslela, že pojedeme prostředkem dvou přírodních parků Parc Naturel Régional des Volcans d´Auvergne a Parc Naturel du Livradois-Forez, ale nakonec jedeme po levé straně parku s vulkány.         

P4185862

Poslední den v týdnu je za námi, pro nás byl opět cestovní s dálkovou etapou po Francouzském venkově, neboť není silničky, po které by jsme se nevydali.

P4185861

Hned brzy ráno jsme opustili Aurilac, aby jsme zanedlouho dorazili do města Bort-les-Orgues je pojmenováno podle les Orgues , staré sopky ve tvaru orgánu, na jejímž úpatí leží.

P4185896

Další zajímavostí je vodopád ze Saut de la Saule na Rhue .

P4185871

Středověký Château de Val nacházející se v Lanobre , vystupující ze strany jezera vytvořeného vysokou přehradou postavenou na řece Dordogne.

P4185898

Přejeli jsme po ohromné hrázi, která tvoří velkou přehradu. Odtud jedeme napříč Parkem naturel régional des Volcans d'Auvergne do města Clermont-Ferrand. Toto město ve střední části Francie v departmentu Puy-de-Dôme a regionu Auvergne-Rhône-Alpes má výjimečnou polohu ve Francouzském středohoří a má strategickou pozici, protože leží na spojnici Francie a střední Evropy. O Clermontu se říká, že byl zrozen z ohně, vody a vzduchu, jelikož je obklopen 80 sopkami (již nečinnými).

P4185882

Nejznámější z nich je Puy de Dôme, který ční nad městem. Hory vytváří srážkový stín, který z lokality vytváří jedno z nejsušších míst francouzského vnitrozemí. Hory také brání proudění od Atlantiku, takže je tu výrazně kontinentálnější počasí než u některých jiných nedalekých měst.

P4185909

Odpoledne již míříme do dalšího města Thiers, Puy-de-Dôme je hlavním historickým centrem výroby nožů s přibližně stovkou společností a muzeem příborů; sedmdesát procent francouzských kapesních nožů , kuchyňských a stolních nožů se vyrábí v Thiers. Znalosti a řemesla nožů Thiernois jsou staré více než sedm století a mnoho starých vodních mlýnů, které se používaly k výrobě nožů Thiernois, lze dodnes vidět ve Vallée des Rouets. Město je zasazené do ohromného svahu protkané spoustou uliček. I tady je bohužel vidět velké množství domů, které jsou opuštěné a vyloženě chátrají.

P4185879

Vyšplhali jsme s Flíčkem nad město a pokračujeme přes Saint-Just-en-Chevalet do cíle dnešní etapy Roanne. Je známé svým textilním a strojírenským průmyslem (vyrábí se tu například podvozky tanků Leclerc). V Roanne se kromě ostatních pamětihodností (řada kostelů, muzeum výtvarného umění a archeologie, starý most přes Loiru aj.) nachází také vyhlášená restaurace bratří Troisgrosů. Městem protéká řeka Loira, ke které se ještě vrátíme, abychom navštívili slavné zámky na Loiře.

P4185910

Krásnou dobrou noc pohodu do příštího týdne a snad i lepší počasí, které doufám do Čech dovezeme sebou z Antálie.

P4185916

 Film pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ