int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 16.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



1.11.2020 Gautéguiz de Arteaga - Španělské Baskicko - Španělsko

Stále se motáme po Aragonii, která je podle mne velmi zajímavá.

Ohromné sady broskví a meruněk, ohromné sady oliv a nekonečné lány kukuřice. To vše v dáli obklopeno hradbou hor. Je krásný den, a tak se vše jeví ještě hezčí. Tím, že jedeme opět a jak jinak vedlejšími silnicemi, tak vidíme, jak tu lidé žijí, vidíme některé vesnice jak ze škatulky a některé vyloženě polorozpadlé.

Tak nějak je to s podivem a moc tomu nerozumíme, proč jsou některé vesnice od sebe vzdálené pár kilometrů tak strašně moc rozdílné. V dálce jsou poházené slepičárny, vepříny a kravíny.

To spíše můžeme jen hádat co se tam asi chová, ale kravíny se obvykle poznají nejlépe. Hromady hnoje a černé folie na siláže jsou jasné, ale jinak opravdu není, jak to moc poznat. Hlavně, tady je styl chovu dobytka a všeho možného zcela jiný, než známe. Tady je kdesi v dálce uprostřed pole podlouhlá, většinou hodně dlouhá budova a cosi uvnitř.

Nikde nikdo, občas tam stojí jedno, dvě auta a hlavně, u budovy není žádné obytné stavení. Skoro nikdy u takovéto dlouhé budovy nikdo nebydlí, a přitom je plná zvířat určených ke konzumaci. Mám na mysli to, že většinou vídáme statek, kde je obytné stavení a hospodářské budovy.

Nebo hospodářské budovy se zvířaty a kousek dál obytný dům. Na to jsme z Evropy zvyklí, ale ohromná slepičárna uprostřed polí a nikde nikdo, to je novinka, to neznáme.

Že se tu hodně cosi chová je znát jen z pohybu velkého množství kamionů na silnici, které jsou určené na přepravu zvířat a občas skutečně vidíme, jak kolem nás projede kamion plný slepic, prasat nebo hovězího dobytka.

Za jízdy jsem dneska pekla jablečný koláč s ořechy. Jablíčka máme ještě od Milušky a ořechy jsme si nasbírali cesto v Německu. Tak máme plnou tašku ořechů, které je potřeba postupně zpracovat.

 

Fraga má samozřejmě, jak jinak přepychové stání pro obytná auta se vším komfortem, teda kromě elektřiny, ale je to poměrně daleko, a tak jsme jen na výlet do města přejeli maličko blíž. Stále mě trápí rýma a nejsem zcela fit, tak na nějaké dlouhé pochoďáky nejsem moc zvědavá. Nevím, co se to děje, ale na jaře při našem příjezdu jsem měla příšernou rýmu a prskala jsem kolem sebe docela dlouho, víc jak týden. Teď mám opět silnou rýmu už několik dnů a nějak si jí i přes různou léčbu nemohu zbavit. 

 

Město Fraga je velmi staré město s velmi dlouhou historií, a tak se jdeme do historické, staré části města podívat.

Je patrné, že město je hodně nové, a jen opravdu velmi málo budov je zajímavých. Tak to spíše berme jako zdravotní procházku.

Ovšem, některé uličky jsou velmi zajímavé, hezké a rádi se si to tady prohlédneme. Pravda, je znát, že spousta domů by potřebovala lásku a péči, ale tak to prostě tady je.

Vysoko nad městem je jakási betonová budova, která v sobě ukrývá torzo starého kostela.

Zřejmě budova slouží i jako koncertní sín a co je úžasné, je tu krásné parkoviště, kde máme celý kraj pod sebou. Výhled do dáli je úžasný.

Zdenda se rozhodl, že přespíme tady na vršku, a tak jsme přejeli na parkoviště na kopci.

 Je to tu úžasné a jelikož tu skoro nikdo není, vůbec nevadí vyndat křesílka a posedět si na sluníčku.

Máme tu klídek, nikomu nevadíme a jen doufáme, že si sem večer nepřijedou mládežníci trénovat rychle a zběsile.

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ