int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



4.11.2021 Montblanc - Barbera de la Conca - Španělsko

Klášter Poblet nám poskytnul skvělé stání na noc.  Klid, ticho a jen jeden kolegáček tu s námi přespal.

Touláme se stále po Katalánsku a projíždíme se jednu krásnější krajinu za druhou a maličká opevněná města snad ani nemá cenu zmiňovat. Ty jsou úžasná.

Téměř vždy je na nějakém kopci, vyvýšenině kostel a okolo něj se choulí spousta malých domků a vše je obehnané obranným valem.

Právě popisuji jedno z maličkých měst Montblanc, které jsme dneska okoukli.

Malé městečko klasicky obklopuje naprosto úžasný veliký kostel, který je bohužel právě zavřený, ale to nevadí.

Místo interiéru si prohlédneme exteriér a tady bych se zastavila u jedné ze zadní zdi, která se rozpadla a zcela určitě se rozhodlo, že se už nebude opravovat.

Jedná se o kus zadní části kostela a až tady, na kusu zdi můžeme vidět, jak ohromně tlusté zdi se kdysi dávno stavěli. Je to masa kamenů, které byli naskládány a maltou zality.

Zajímavé je, jak se šetřilo s lidskou prací. Pouze kvádry, které jsou vidět z venku jsou opracované. Když se na kostel podíváme, tak máme pocit, že zdi jsou z kompletně opracovaných kamenů, jen uvnitř jsou samozřejmě syrové kameny, ale až když vidíme obnažené zdivo, tak teprve je jasně patrné, že jedna stěna, ta zadní je neopracovaná.

Maličké uličky jsou kouzelné.

Udivuje nás, že i sem jezdí auty, ale je mnohdy je to hodně na těsno. 

Město Montblanc má po obvodě celkem 30 věží, které jsou velmi zajímavé.

Z venku jsou jen maličké střílny ale zevnitř bylo pro obránce jen trámoví a prkna ve dvou patrech. Některé věže jsou velmi pěkně zrekonstruované, zřejmě byly z dob válek pobořené, ale dneska jsou všechny věže v perfektní kondici a hlavně, jen hrstkách věží je neobydlená.

To, co se podařilo v Montblanc se snad nikde jinde nevidí, nebo alespoň jsme se s tím nesetkali, aby byly všechny věže obydlené.

Pb043911

Po obvodu města je jich 30 a jen pár čeká na majitele anebo se zrovna v nich bydlení staví.

Většinou jsou to místnosti s velkými okny, vlastně, celá stěna je prosklená, ale občas jsou i takovéto luxusní stavby, což mi ladí s kamennými zdmi a okolními domky mnohem lépe.

Pb043848

Nicméně, procházíme městečkem, který je maličký, ale krásný. Spousta náměstíček, kašen, fontánek, obchůdků. Vše tak nějak spíše v miniaturních rozměrech.

 Pb043908

Odjíždíme kousek od Montblanc jen kousek, do vedlejší vesnice, kde má být pro nás stání s vodou, což jsme nakonec našli, ale je to u poměrně velkého vinařského závodu, což není nijak na škodu, protože jednak je tu klid a nad námi je velká vinotéka. 

Akorát stojíme přímo u nerezových tanků, ale pokud bychom chtěli, můžeme se postavit tak, abychom měli tanky po straně a výhled pěkně do dáli.

Výhledy jsou tu opravdu krásné. Ale je poněkud chladno. Přes den spadly teploty na 11 °C a fouká docela studený vítr. V noci máme krásný 4 °C což je nejvyšší čas hnout se do teplejších krajin. Původně jsme si plánovali setkání u Ebra někdy na přelomu roku s Alenkou a Zdendou a v plánu bylo rybaření. Jen je poněkud problém s teplotou a do konce prosince tu určitě nevydržíme.

Pb053942

Budeme muset jet na jih, ale kam přesně, to netuším, ale s ohledem na to, že neprší, není hnusně a nefouká vítr je to jedno. Hlavně máme před sebou celý listopad a prosinec, a to je strašně dlouhá doba na to, abychom se motali na pětníku. Tak se holt setkáme krapet níž, v teplu a na sluníčku. 

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Dnešní trasa je opravdu dálková. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ