int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



16.1.2021 Baleal - Beira - Portugalsko

Jezero Vau se pomaličku probouzí do nového dne a my s ním.

Je chladno, ale vůbec ne, tak jak jsme tu už navykli, příjemných 9 °C, ale jak je vidět, z vody se páří a to znamená, že bude mnohem teplejší než okolní vzduch.

Je tu krásně. Ráno kousek od nás projelo auto GNR, což je Národní garda, která má asi, možná, stejnou pravomoc jako Policie, ale to přesně nevím. Nejdříve jsme si mysleli, že je to ochrana lesů, něco jako lesní stráž a ochránci přírody, protože mají vždy zelená auta, ale je to Národní garda a nás si vůbec nevšímali.

Holt, viděli usměvavé cizince, okolo aut není nic roztahaného, nic se okolo nás neválí a tak podobně a co si budeme povídat, už na dálku jsme veskrze slušný a poctivý cestovatelé, tak proč se s námi zabývat. To mi připomíná jednu docela úsměvnou příhodu. Když jsme se procházeli a mohutně fotili městečko Aviero, Portugalské Benátky, tak bylo něco kolem třetí hodiny odpoledne a městečko bylo liduprázdné.

Zkrátka, nikde nikdo nebyl, jen sem tam občas byl nějaký pěšák. Jdeme podél kanálu, kde bylo zaparkované policejní auto a v něm dva policisté. Myslím, že někde jsou i na fotce. Bylo nám to divné, že nikde není ani noha a Zdenda říká, no, je siesta, všichni leží doma na gauči a odpočívají po vydatném obědě.

Jasně, to je docela dobré vysvětlení a v jižních zemích je někdy siesta až do odpoledních hodin. Policisté na nás koukali, ale nijak nereagovali, a to jsme šli okolo nich po chodníku. Vůbec jsme netušili, že v Portugalsku je zákaz vycházení o víkendu po 13 h!

Bingo, nevíme, jak to je, nevíme, proč nás alespoň na to neupozornili, nevíme, ale faktem je, že teď už to víme a dáváme si na to pozor. Samozřejmě, večer jsme stejně už v autech, a tak pokud by byl zákaz nočního vycházení, což si myslím, že něco takového tady je, tak to se nás stejně netýká. Restaurace jsou hodně zavřené, vlastně skoro všechny, ale to nám je veskrze taky jedno, ale jinak? Parkujeme vždy tam kde není zákaz a jinak si nás nikdo zatím ani nevšiml. Tak si jen držme palce, aby to tak zůstalo.

 

Vysloveně surfařská oblast Baleo je přesně to, co je noční můrou každého cestovatele, pokud nejede do kempu.

Překrásná ohromně dlouhá pláž, nespočet surfařských prodejen, ohromná nabídka surfařských škol a samozřejmě obrovská komunita surfařů ve všemožných autech.

Ale aby nedošlo k mýlce, spousta jich má hodně luxusní auta. Takže, celé Baleo je prošpikované zákazovými značkami pro obytná auta a všechny normální parkoviště jsou pro nás nedostupné.

Jenže, nevím, jak se to surfařské komunitě podařilo, ale my dneska stojíme na jejich výsostném území a tím je velké stání, které je zřejmě místní policií tolerováno.

Pravda, je tu všude čisto a viděla jsem několik slečen, jak odnášejí pytlíky s odpadky do popelnice na silnici. Nespekuluji o tom, kam odnášejí obsahy svých toalet, ale určitě někam hodně daleko, protože jinak by se tu nedalo být. Je tady báječně. Mládeži nedělá problém nás pozdravit, my s radostí odpovídáme a hned se cítíme mladšími, a tak nějak, jsme kolegové, což je příjemný pocit.

Oni mají prkna, my máme kola. To je hodně podobné. Každopádně stojíme stranou, nijak se mezi ně necpeme a hlavně, jsme tu mimo sezonu, a tak je tu místa spousta. Asi, kdybychom se sem nacpali v sezoně, tak by byla situace jiná.  Zítra pojedeme na kolech podél pobřeží.

 Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ