int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



24.1.2021 Sintra - Okolí Lisabonu - Portugalsko

Za poměrně, hodně, ošklivého počasí jsme se vrátili do Sintry, protože předpověď hlásí, že by zítra v poledne mohlo být pár hodin sluníčko a Sintra by si maličko sluníčka zasloužila.

Nechce se nám odjet a neprojít si alespoň okolí paláce. Taky nás stále zlobí motor. Zdenda se nakonec rozhodl na několik hodin odpojit motorovou baterku, udělat jakýsi restart motoru. To nám před měsícem pomohlo, motor se umoudřil, ale dneska to bohužel tak není. Motor nechtěl nejdříve nastartovat, pak nefungoval plyn, a nakonec se to tak nějak umoudřilo, ale Zdenda říká, že to je jako by nás někdo držel za zadek auta.

Zkrátka, máme stále problém, který budeme muset řešit. Ještě Zdenda zkouší cosi v motoru, ale velmi se obávám, že budeme muset do servisu. Bylo mi vysvětleno, že nic netrvá věčně, holt prý je to jen stroj, který se občas opotřebuje a něco se rozbije a musí vyměnit.

Jen mě mrzí, že brzdíme přátele a samozřejmě, přenášíme na ně svoje starosti. Problémy na cestě nejsou nikomu příjemné, to je jasné, a i když nemohou nijak pomoci, tak si určitě dělají starosti s námi. Když bude nejhůř, tak se odpojí, pojedou za svým cílem a pak se někde setkáme.

My musíme závadu vyřešit a nemá smysl, abychom přátelům křížili plány. Ale jsem nesmírně šťastná, že jsme společně, protože Zdenda může s druhým Zdendou, když nic jiného, tak aspoň probrat svoje nápady, Zdenda je taky šikovný a dvě hlavy jsou vždy lepší, než jedna a já tomu vůbec nerozumím. Takže se mnou neprobere nic, jen ho mohu vyslechnout, ale to je tak vše. Jojo, problémy na cestách byly, jsou a budou, ale je to stejně hodně nepříjemné. Když už netrucuje čerpadlo, tak zase máme další problém s motorem, a to jsme si nedávno lebedili, jak vzorně se Flíček chová. Na podzim jsme mu nechali vyměnit jakési řemeny, Zdenda to popsal ve svojí kapitole Opravy a úpravy a motor šlapal jako hodinky. Problém s elektřinou, baterkami jsme vyřešili a teď máme holt další problém, který budeme muset vyřešit.

 

Palácio de Mafra je ohromný palác, který se rozkládá na rozloze čtyř kilometrů čtverečních, k němuž patří klášter a bazilika. Tady se na ničem nešetřilo. 1200 pokojů, dvě zvonice, v nichž se nachází největší sbírka zvonů na světě, 97 a z toho jich je 92 původních a další neskutečná čísla doprovází tuto ohromnou stavbu zapsanou na seznam světového dědictví UNESCO.

Bohužel, dneska je palác zavřený, ale i když je otevřený, tak stejně je z něho k vidění hodně málo. Vlastně téměř celý palác využívá armáda i jako svojí akademii.

Palác je vlastně v majetku armády už od roku 1807 kdy do Portugalska vpadla francouzská armáda. Předtím stihl král Dom Joao odvézt téměř všechen nábytek, obrazy a cennosti do Brazílie, odkud plynulo ohromné bohatství.

Tuny zlata, umožnily stavbu nejen tohoto paláce, ale vlastně spousty staveb po celém Portugalsku. Brazílie byla portugalskou kolonií a tam utekl král s rodinou a dvorem před Francouzi.

Když byli Francouzi Wellingtonem vyhnáni, tak ase palác obývalo portugalské vojsko, a tak je to i dnes.

Údajně je tu jedna z nekrásnějších knihoven, obsahující 36 tisíc svazků se 100 tisíci knihami z nichž mnohé jsou vázané ručně. 

My si palác je obešli, vlastně pouze z čelní a jedné boční strany a alespoň jsme si prohlédli ještě kousek palácové zahrady na kterou navazuje obora. Kupodivu po ránu se hnaly mraky s velmi nízkou oblačností nebo mlhou, ale pak se kolem poledne mraky roztrhali a ukázalo se sluníčko.

Nicméně, předpověď není na příští dny nijak valná, a tak se velitelé vozů rozhodli, že maličko rychlejším tempem pojedeme na Lisabon, tam si prohlédneme hlavně krásnou stavbu Torre de Belém, kousíček před Lisabonem, ale pak už pojedeme dál na most Ponte 25 de Abril.

Nicméně, dneska jsme občas jeli vysloveným venkovem, vracíme se zpět k moři a pak zase maličko do vnitrozemí do dalšího nádherného UNESCO města Sintra.

To bychom si měli prohlédnout zítra, pokud bude alespoň trochu slušné počasí. Je teplo, kolem 15 °C, ale nesmí pršet.

V dešti teda nikam nepojedu a doufám, že ani Zdenda. Ráno se necháme překvapit.

 Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

 Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ