int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



28.1.2021 Porto Covo - Alentejo - Portugalsko

Dál putujeme Portugalskem a snažíme se kopírovat pobřeží.

Stále se kupí dotazy na parkování v Portugalsku. Jistě, tak jako v téměř všech zemích Evropy je i zde, nově, zakázáno kempování na divoko. Ovšem, situace je jiná v létě a diametrálně odlišná v zimě.

Mohu s klidem poukázat na Itálii, kde jsme strávili víc jak rok putováním a jen jednou jedinkrát jsme stáli v kempu, a to ještě díky dceři, která za námi na Vánoce přiletěla do Benátek.

V Itálii je také zákaz stání na divoko a přesto, se tam dá pohodlně stát téměř kdekoliv celou zimu. Pokud by chtěl takto někdo stát v létě v exponovaných místech, má zkrátka smůlu.

To samé bude nejspíše platit i pro Portugalsko a další státy Evropy. Zkrátka, všichni kdož chtějí stát v létě volně na místech u moře nebo oceánu, to je jedno, tak holt musí počítat s tím, že budou mít problém.

„Obyvatelé a samosprávy v Portugalsku si s masivním nárůstem (nejen) zimních kempařů dlouhodobě stěžují na obsazená parkoviště, zvýšenou kriminalitu, rušení nočního klidu, přebytek odpadků a zbytků jídla na veřejných prostranstvích, nelegální a nebezpečné rozdělávání ohně, vypouštění odpadní vody do přírody, a především – lidské výkaly,” uvádí Asociace kempování a karavainingu.

Kdyby ta slavná asociace, která jak uvádí chce bránit karavanisty, tak kdyby alespoň někdo z nich vyjel za hranice do destinace, o které tak objektivně informují, udělali by lépe.

Takto informují jen o tom, co slyšeli, kdo co řekl a hlavně, veškeré takovéto informace mají od někoho, kdo je buď naštvaný nebo naopak kdo si myslí, že podobně jako oni ví vše nejlépe.  

Rozhodně nemohu a nebudu souhlasit s tím, že se všude kupí exkrementy, jak se také napsalo, odpadky a tak podobně, a i proto se zákaz vyhlásil. Byli jsme na takovém stání u moře společně se surfisty, a nejen jednom, na surfařském parkovišti, a koukala jsem, jak odnášejí odpadky do vzdálené popelnice a jestli chodí na toaletu do křovin, kterých je tu všude požehnaně, tak to nevím, ale s ohledem na to, že se nikde nepovalovali použité papírky, tak si myslím, že ani toto nebude nijak žhavé. Je ovšem velká otázka, jak budou Portugalci uplatňovat nový zákon v praxi jako takový. Jak dalece ho budou vymáhat v letní sezoně a jestli budou mírnější v zimní sezoně.

Jak bude dodržování zákona vymáháno na severu země a jak na jihu. Zatím jsme se s žádnou restrikcí nesetkali, a to jsme viděli mnoho policistů a GDR – Národní garda. Uvidíme, jak to bude pro nás obtížný v Algarve, kam míříme a což je vlastně ten Portugalský ráj. Algarve je nejteplejší oblast a také v sezoně nejvytíženější.

Hlavně, jak jsme se dozvěděli, mají problém surfaři místňáci se surfaři z ciziny a mají problém místní turisté s letní invazí turistů z okolních zemí, ale to je všude tak. Místní si nemají kam stoupnout, protože místa na parkování zabírají obytná auta z celé Evropy a co si budeme povídat, mnohdy si auta stoupnou tak, že zaberou spoustu parkovacích míst zbytečně, ale to jsou obytná auta napříč Evropou.

Takže, co jiného se dá vymyslet, buď zřídit oficiální stání nebo karavany a obytná auta vyhnat do kempů, které tu jsou. Tady je situace stejná jako v Česku. Oficiálních stání je jako šafránu a na vybudování stání zase nejsou peníze, takže co jiného, ten, kdo přijede, ať jede do kempu a budou z toho peníze nejen pro místní kemp, ale poté i po zdanění do státní kasy. 

Jenže, co si budeme povídat, ten, kdo jede na delší čas, tak si nemůže dovolit platit kempovné.  Portugalsko, kromě pár letních měsíců bylo k volnému stání vždy vnímané jako země zaslíbená, ale to nejspíše skončí, i když, nemusí až tak právě třeba v zimních měsících, kdy je tu obytných aut podstatně méně. No, nebudu to už dál rozebírat, čas ukáže, jak to tu vůbec bude vypadat, alespoň za dobu našeho pobytu.

 

Zatím jsme si prohlédli městečko Porto Covo, kde se narodil Vasco da Gama. Stojíme příjemně hned pod starým městem, prohlédli jsme si uličky, a hlavně pevnost na skále. Normálně je otevřená, ale protože je ten pitomý kovid, tak holt prohlídka památek dostává jiné rozměry. I takto si lze památky prohlédnout.

 

Odjíždíme na další místo na noc a tím je Vila Nova de Milfontes.

Tak jako ve městě máme pěší zónu sami pro sebe, tak tady zase pro změnu máme parkoviště sami pro sebe.

Zítra by mělo být slunečno, a tak je v plánu výlet na kolech.

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ