int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



8.12.2021 Delta řeky Ebro - Španělsko

Jak už jsem se včera zmiňovala, delta Ebra je ohromné území, kde je spousta vody.

Pc085308

Z ramen Ebra vede spousta zavlažovacích kanálů, které mají po stranách výpustě do dalších kanálků a dál na pole, kde se většinou pěstuje rýže.

Ebro_delta_from_landsat

Některé oblasti delty byly v průběhu staletí vysušeny pro zemědělské využití. Moderní delta je intenzivně zemědělsky využívána pro rýži, ovoce (zejména citrusy) a zeleninu.

Pc085321

Jednotlivý zemědělci se sdružují do Družstva, které produkuje rýži s výrobní kapacitou 45 tisíc tun rýže ročně. Pěstuje se tady 14 odrůd rýže na 22 000 hektarech. Ve srovnání s hlavními španělskými oblastmi produkujícími rýži což je Andalusie a Extremadura, jsou výnosy v deltě řeky Ebro stabilnější díky stálému zásobování vodou.

Pc085323

Od roku 1992 je delta řeky Ebro jedním ze tří španělských regionů, kterým bylo uděleno chráněné označení původu pro produkci rýže. „Označení zahrnuje šest odrůd: bahía, bomba, fonsa, montsianell, sènia a tebre, pěstované výhradně ve městech Aldea, Ampolla, Amposta, Camarles, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita a Sant Jaume d'Enveja. "

 Pc085327

Veliká prosperita oblasti je zajištěna jen díky sítí kanálů a zavlažovacích příkopů, kterými je celé území doslova protkáno.

Pc085333

Věřím tomu, že v letních měsících nebo alespoň v měsících kdy se to tady celé zelená rýžovými poli, kdy ještě není rýže sklizená to tu musí být hezké, ale teď je to vyloženě o jízdě mezi poli, která jsou v různém stádiu odpočinku.

Pc085337

Nevím přesně jaký je technologický postup pěstování rýže, jak se půda připravuje na další sezonu. Každopádně, část sklizených polí je pod vodou, část je zoraná bez vody a část čeká na zorání, možná.

Pc085362

Nebo se nechá ležet ladem. To opravdu nevím a koho by to zajímalo, určitě bude na google spousta informací.

Pc085365

Pro nás je důležité, že všechny cyklostezky vedou buď po velice úzké silnici, kde i vyhýbání osobních aut je náročné anebo mezi poli, kde je jen a jen voda.

Pc085393

Když k tomu připočtu neutuchající silný vítr, není moc až tak o co stát. Řekla bych, že projet ai tuto oblast je zajímavé, jen abychom viděli a poznali, jak celá delta funguje, jak to tu mají a co se tu pěstuje, zkrátka, určitě je dobré poznat a vidět deltu řeky Ebro a můžeme jet dál.

Pc085329

Ve Španělsku je ohromná spousta zajímavějších míst. Další zajímavost je před námi a tím je starobylý templářský hrad v Peniscole.

 Pc085374

Přespali jsme na pěkném místě u městečka Alcanar. Silně fouká, ale tady se dá pohodlně stoupnout tak, aby nám vítr šel do boku a dveře jsme měli v závětří směrem k moři.

Pc085401

Je krásný den, sluníčko svítí jako o život, a tak honem křesílka ven, kávičku, knížku do ruky a užít si závěr dne. Zdenda hned odešel zkusit rybářské štěstí a přišel až s večerem.

Pc085406

Kolegové na večer odjeli, protože se jim místo na stání až tak nelíbilo, ale to je naprosto v pořádku.

Pc085408

Každý máme jiný názor, jiné požadavky na místo na stání a na spaní.

Pc085402

Někdo vyhodnotí místo jako výborné a druhý to samé jako totálně nebezpečné, nebo díky blízké fabrice na rybí produkty totálně nevhodné.  

Pc085410

Je důležité, aby byli všichni spokojeni, v klidu a pohodě a vůbec není problém se na večer rozdělit a druhý den se sejít.  

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Dnešní trasa je: 

 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ