int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 21.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



24.12.2021 Torrevieja - Španělsko

Konečně jsme se sjeli k Jarkovi a než začneme se smažím ryb a podobnou bohulibou vánoční přípravou na tu správnou štědrovečerní večeři, jedeme se podívat na trh do vedlejšího města.

Img_2728

Španělský trh je neskutečný. Vlastně za víc jak rok, co jsme už ve Španělsku strávili, tak jsme žádný takový trh nepotkali.

Img_2718

Většinou se jednalo o maličké trhy v miniaturních vesnicích a městech, kde bylo jen pár stánků s oblečením a něco málo zeleniny a ovoce, a to bylo ještě většinou stejné jako v obchodě. I bedýnky byly z velkých velkoprodejen, ale tady to bylo skoro výhradně o místních pěstitelích a výrobcích všech možných lahůdek.

Img_2752

Nádhera. Jen je obrovská škoda, že jsme to nevěděli, protože všichni jsme si včera nakoupili v Mercadoně a tak máme zásoby všeho, co se tu prodává a za poloviční ceny než jsme nakoupili v obchodě.

Img_2739

A ještě v super kvalitě! Čerstvá zelenina, čerstvé pomeranče a mandarinky. Nedávno natrhané úžasné mango. Obrovské kaki plody, které chutí připomínají lahodný meloun Galia a ještě za skvělou cenu. Neskutečný výběr oliv ve všemožných nálevech. 

Img_2731

Paní prodavačka nám prodá kyblík a do toho děravou naběračkou nasype od každého druhu trochu oliv. Můžeme tak ochutnat téměř celý sortiment. No a samozřejmě, veliký výběr Jamon, sušených šunek, čti „chamón“.

Img_2766

Ty jsou vůbec úžasné, ale chce to umět seříznout ze šunky tenoučké, téměř průsvitné plátky, což se řádnou praxí nemáme šanci zvládnout.

Img_2754

Pokud totiž taková sušená šunka není správně nařezaná, je téměř nerozkousatelná. Prostě silnější a neumě seříznutý plátek neužvýkáme a pak se pro nás konzumace španělské lahůdky stane bojem o kus sousta. Jamón prodávají v obchodech i se stojanem, kam se celá kýta upne a s velice dlouhým ostrým nožem, ale zkrátka, nemáme praxi a všichni, kdož si kýtu koupili, měli problém ji zkonzumovat. Nicméně, prodavači, kteří jamon prodávají mají v krájení mnohaletou praxi a mají jeden plátek jako druhý. Tenký, až průsvitný, a to je pak lahůdka.

Img_2725

Samozřejmě, na trhu je i spousta oblečení, bot, kabelek a tak podobně, ale ti jsou maličko stranou a mezi zelináře se nijak necpou.

Img_2753

Ale tak to je na každém trhu. Největší problém je, trefit se do dne, kdy se trh pořádá. Říká se, že trh je vždy v nějakém městě každý den, ale zjistit, kde zrovna je a abychom byli alespoň poblíž, tak to je unikum.

Img_2768

To je téměř nad naše síly a hlavně, nemůžeme několik dnů čekat, až k nám trhovci dorazí, to prostě nejde. 

Img_2782

Občas jsme zahlédli ceduli, že se v našem městě, kde zrovna jsme koná trh, třeba každou sobotu, ale my jsme tady v pondělí a čekat do soboty je nereálné, takže jedeme dál a zase jsme bez trhu. Pak si říkáme, třeba na nějaký trh narazíme později, ale to později je tak zřídkavé.

Img_2772

Nicméně, nakupovat na trhu je radost. Neodolala jsem a koupila 2 kg velikých paprik, které možná ještě večer rostly někde na poli nebo ve skleníku za neskutečnou cenu, 1,5 eur.

Img_2774

Odpoledne nás konečně dojela Morava, Ivon s Tomášem a už jsme komplet. Akorát Ivon si cestou na výletě nešikovně a velmi bolavě vymkla kotník, a tak se jen belhá a z vaření byla omluvena. Stejně, jídla bylo tolik, že by se ještě pár lidí v pohodě najedlo.

Pc246399

Dohodli jsme se, že každá kuchařinka si u sebe v autě usmaží svoji rybu, udělá svůj salát a případně polévku, vše přeneseme a pak si na stole vezmeme od všeho něco. Růženka uvařila skvělou rybí polévku, já měla slepičí s nudličkami, tři druhy salátů a několik druhů ryb. Paráda. Vynikající štědrovečerní večeře. Díky Jarkovi, u kterého jsme měli azyl bylo vše naprosto perfektní. Hlavně jsme se večer přemístili dovnitř.

Pc246402

Kdybychom byli jen u aut, tak bychom to také zvládli, ale večery jsou přeci jenom chladnější a nebyla by to taková pohoda. Zdenda hrál na kytaru a neprochladli mu prstíky, nechoulili jsme se v bundách, zkrátka, bylo nám všem fajn. Takže Jarku, ještě jednou a za všechny, moc a moc děkujeme za pohostinnost a příjemné posezení u Tebe a doufáme, že Ti to někde na cestách budeme moci oplatit.  

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ