int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



26.12.2021 Cartagena - Španělsko

V noci poněkud silně foukalo, ale ráno se vyklubalo do překrásného dne. 

Img_2866

V deset hodin je odchod na velký výlet po úbočí útesů nad mořem. Někde je cesta docela náročná. Nicméně, je krásný den, a tak si užíváme příjemného výletu a pohodičky.

 

Geominera Path of Regional Park Calblanque začíná v  Cala reona pláží Calblanque, nad kterou stojíme s auty. Pro geology je to vysloveně naučná stezka, která je velice zajímavá.

Celá trasa je maličko delší, než kam jsme došli my, vede až za kopec, ale my jsme šli do Punta Negra, což je pouho pouhých 2.3 km jedna cesta, ale časově je potřeba počítat s dobrou hodinou na cestu tam a hodinku zpět.

Pc266474

Faktem je, že jsme i s odpočinky celou cestu šli skoro 3 hodiny, ale nakonec jsme v docela náročném terénu ušli necelých 5 km. Pod námi jsou útesy a překrásné scenerie všude kolem. Pokud se k tomu vydaří počasí, tak je to neskutečná paráda.

Img_2878

Zase něco trochu jiného. Docela jsme měli kliku, protože jsme vyšli už v 10 hodin, a to na cestě bylo ještě málo lidí, ale s polednem se cesta docela pěkně zaplnila a na úzké cestičce to bylo o vyhýbání se ostatním výletníkům. Jenže, jsme ve Španělsku a tady se běžně za uhnutí protichodcům děkuje, všichni se zdraví tradičním „olá“, usmějí se a jdou dál. Miluji tento způsob komunikace a řekla bych, že ze všech zemí, které jsme projeli jsou Španělé nejsrdečnější.

Pc266452

Lidi se zdraví na ulici a čím menší městečko nebo vesnice, tím zdravení nabývá na intenzitě a vůbec není výjimkou, že nás někdo zastaví a jednoduše se s námi pustí do řeči. Španělsky samozřejmě neumíme, a tak hovor velmi rychle končí. Tazatel se dozví akorát odkud jsme, pokývá hlavou a jde se dál. To samozřejmě spíše starší ročníky, ale i tak je to ohromně příjemné. Ve Španělsku se moc hezky žije.

Pc266460

Líbí se mi také permanentní policejní kontroly, což někomu může připadat divné a přes čáru, přeci nechceme, aby nás policie dozorovala, ale pro nás osobně je to příjemné, protože víme, že někdo kontroluje pořádek. Jen jeden takový příklad.

Pc266456

Na dnešní den stojíme od včera odpoledne na poměrně velkém parkovišti na útesu, protože chceme jít na dnešní výlet a večer přijela parta mladíků v několika autech a samozřejmě spustili velmi hlasitou hudbu, takovéto stereotypní duc duc. Tiše jsme úpěli, protože to jejich duc duc jsou schopný poslouchat klidně do čtyř do rána.

Img_2887

Připravovali jsme se na bezesnou noc a najednou přijížděli policisté, modře nasvícené policejní auto je vidět už z dálky, mladíci na nic nečekali, naskákali do aut a byli pryč i s tím jejich duc, duc a my měli klidnou noc. Policisté krokem projeli parkoviště a hned odjeli.

Pc266509

Takto přijeli ještě jednou a ráno kolem sedmé znova. Stálo nás na parkovišti do rána pět obytek, spořádaně stojíme na straně parkoviště, hezky vedle sebe, a to je v pořádku. Jen jsme k večeru, až když všechna osobní auta odjela přeparkovali, abychom nestáli uprostřed, ale hezky na konci a stranou.

Pc266576

Tak toto mám na mysli. Kdyby se na parkovišti děla nějaká párty s hejnem omladiny, která dokáže do rána dělat kravál, jezdit dokola parkoviště s kvílejícími pneumatikami, vypít spoustu alkoholu, který tam samozřejmě nechají, protože prázdné plechovky, flašky a pytlíky od brambůrek se sami do koše jednoduše nedonesou, pak je trocha kontroly podle mého soudu docela v pořádku.

Pc266572

Už několikrát jsme viděli, sledovali, jak na takovýto mejdan na parkovišti přijela policie, policisté vystoupili z auta, mládeži domluvili, asi těm moc ramenatým překontrolovali doklady a odjeli. Párty nezakázali, to samozřejmě nevím, ale každopádně, byla pak mnohem, mnohem klidnější a hlavně, nezůstal po nich žádný nepořádek.

Pc266529

Zkrátka, tady je policie na ulici, je viděná a respektovaná a na druhou stranu nesmírně korektní, slušná, příjemná, umí mávnout rukou na pozdrav, usmát se, poradit a v případě nutnosti pomoct.

Pc266579

Máme už několik zkušeností se Španělskou policií a veskrze pozitivní. Samozřejmě, pokutu za to, že jsem neměla zapnutý bezpečnostní pás jsem si plně zasloužila a faktem je, že od té doby jsem už ho nikdy nezapomněla zapnout. Původní výše 200 eur, po prosbách, sypání si popela na hlavu, omluvách a tak podobně sníženo o 50% na 100 eur, což byla maximální sleva, kterou mohl policista dát a i tak mě to dodneška děsně štve.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ