int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



15.10. 2021 Ryzlink rýnský - Mosela, Konz - Německo / Luxemburk

Moselské víno, řeka Mosela a naprosto úchvatná scenérie všude kolem nás, to je oblast, kterou právě projíždíme. Proto si něco málo řekneme o vínech z této oblasti.

 Pa151596

Jsme v oblasti, která patří díky Římanům mezi nejstarší oblasti pěstování vína v Evropě. Centrem je nejstarší město Trier (Trevír) založené roku 16 n.l. jako Augusta Treverorum. Tam už jsme byli a prohlédli si slavnou Černou bránu, ale nás dneska zajímá Moselské víno. Kde se vzalo a jak se tu pěstuje.

 Pa151595

Takže město Trevír se stalo nejprve překladištěm vína pro obchod s britskými koloniemi, později začali Římané vysazovat první vinnou révu na březích Mosely. Již ve 3. století n.l. se Trier stal biskupským sídlem a jeho význam dále rostl. Dnes je zapsán v seznamu světového dědictví UNESCO a město vřele doporučuji na malou štrapáci.

 

Nejznámější odrůdou zde pěstovanou je samozřejmě Ryzlink rýnský, vysázený na více než polovině plochy vinic a který zde nachází své optimální podmínky.

 Pa151600

Pěstování Ryzlinku v oblasti horního toku Rýna je možné doložit od roku 1435 (zmíněna z Rüsselsheimu), odtud se dále šířila do údolí Mosely a do všech vinařských oblastí Německa. Zpočátku byla pěstována ve smíšených výsadbách, kde nemohly vyniknout její jedinečné vlastnosti hlavně proto, že hrozny této pozdní odrůdy bývaly sklízeny spolu s ostatními, tedy předčasně. Teprve v 18. století byl odhalen vysoký potenciál této odrůdy, víceméně náhodně. Roku 1775 přivezl kurýr do benediktinského kláštera v Johannisbergu v Porýní s velkým zpožděním povolení ke sběru hroznů od převora tohoto řádu, který sídlil ve Fuldě. Mniši v Porýní čekali trpělivě na povolení, přestože již velká část hroznů byla napadena ušlechtilou plísní šedou. Při sklizni pak zpracovali zdravé hrozny odděleně od hroznů napadených. Jaké bylo jejich překvapení, když z hroznů napadených botrytidou vznikl ten nejlepší Ryzlink. Tolik historie praví.

 Pa151593

Faktem je, že pohled na strmá údolí osázená vínem lemující řeku Moselu je velkolepý a v Evropě se mu může rovnat snad jen řeka Douro se svými terasami a portským, kde jsme také už byli a podle mého bych ještě doplnila vinice v západní Itálii Cinque Terre, 18 km útesů a naprosto unikátních 5 vesnic, které jsou zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Zubaté útesy a vesnice, městečka, která se ukrývají v rozeklaných údolích pobřežních skal. Jedinečné a unikátní terasy s vinicemi, které jsou staletí obhospodařovány stejným způsobem. Ví se, že pokud by se přestalo o terasy pečovat, pokud by se zde přestala pěstovat vinná réva, hory by se sesunuly do moře, proto je zdejší pěstování vína významně dotované. Spousta vinic se musí sklízet vlastně z moře. Často je jediný přístup na vinice z moře a to dělá celou oblast nesmírně zajímavou, úchvatnou a jedinečnou. Viz cestopis z 21.3.2018.

 Pa151588

Ale vraťme se k Mosele. Mnohé svahy jsou v údolí Mosely tak prudké, že znemožňují jakoukoli mechanizaci a vína tak jsou výsledkem neuvěřitelně namáhavé ruční práce. Jediným technickým pomocníkem je švýcarský vynález zvaný monorack.

Pa151579

S tímto pomocníkem jsme se už setkali na Cinque Terre. Jde o jednokolejný "vláček" poháněný dieselem nebo elektromotorem.

Pa151587

Jde zřejmě o na práci jedny z nejnáročnějších vinic na světě a podle jednoho zdroje je zde třeba 7krát více člověkohodin než při obhospodařování rovinatých vinic. Jak už jsem řekla, většina vinic v oblasti leží na strmých svazích, takže péče o ně je obzvlášť náročná a nákladná.

Pa151585

Nedávno byl pojem „strmá poloha“ oficiálně zaveden jako znak kvality. Nedaleko vesnice Bremm leží vinohrad Calmont, který je se svými 65° nejstrmějším vinohradem na světě.

98698

Foto Google

Vedle strmých, jižně nebo jihozápadně orientovaných svahů je dalším prvkem pro místní Ryzlink chudá půda na převážně devonských břidlicích. Ty vracejí v noci hroznům teplo nashromážděné během dne a navíc díky své propustnosti nutí révu hledat vodu velmi hluboko v podloží, čímž ji pozitivně stresují. Dalo by se i říct, že čím je vinná réva ve vyšší poloze, tím jsou hrozny kvalitnější. Ryzlinky z Mosely patří mezi nejunikátnější a nenapodobitelná vína – lehká, osvěžující, vyráběná v celé škále od suchých po velmi sladká a vždy díky své unikátní mineralitě odkazující na svůj původ. Tak praví znalci.

98702  

Foto Google

Moselské víno jsem už ochutnala, a i tady strašně záleží na tom, co každému konkrétnímu člověku chutná a hlavně, co si z široké nabídky vín vybere. Pokud se spleteme, asi tak jako já, může se stát, že Moselské víno ochutnáme jednou a tím nakouknutí do chutí Moselských vín skončí.

98700

Foto Google

V parném létě bych dokázala ocenit vychlazené bílé Moselské víno, ale jinak je pro mne hodně suché, vysoký obsah kyselin neocením a ovocné tóny jsem v něm rozhodně nenašla.

98701

Foto Google

Dvě deci vína za 5 - 7 eur je naprosto běžná cena, jenže, vinná nabídka je tak veliká, že skutečně je potřeba mít sebou znalce nebo tištěného průvodce víny a samozřejmě, dost eur abychom se propracovali, propili k tomu, co nám bude chutnat.

18794

Mosela Foto Google ( nádherná fotka ) 

Pravdou je, že pokud nejsme znalci a pokud přesně nevíme co máme chtít, snadno si objednáme to, co nám zrovna moc nechutná. Množství starobylých vinařských rodin zabývajících se výrobou těch zaručeně nejkvalitnějších vín je v údolí řeky Mosely velké a orientace v kvalitách, chutích je velmi náročná.

Blick-auf-die-mosel-abends-rheinland-pfalz-306x306

Foto Google

K dnešní cestě se vrátím zítra. Pro dnešek to snad stačí. :-) 

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Dnešní cesta je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ