int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



16.10.2021 Chalon en Champaň - Francie

Včerejší den jsem věnovala vínu z oblasti krásné řeky Mosely.

Pa151674

Včera jsme také přejeli z Německa do Lucenburska, kam jsme jeli na stání pro obytná auta a musím říct, že nejen že tady mají naftu za velmi příjemnou cenu, ale stání je naprosto jedinečné.

Pa151689

Snad ani jednou se nám nepodařilo stát na oficiálním stání, kde by bylo vše a zadarmo. Stalo se nám, že jsme párkrát měli štěstí na stání s elektrickou přípojkou zdarma, vodu většinou vyhledáváme tak, aby zdarma byla, ale někdy to taky nejde a vodu si musíme zaplatit.

Pa151690

Na noc stojíme vždy zdarma, ale aby tam bylo vše toto zdarma, tak to se nám docela určitě stalo poprvé. Lucemburské vévodství nás opět velmi příjemně překvapilo.

Pa161694

Po létu a nyní pár dnech strávených v Německu, kdy kolikrát celý den vozíme odpadky, než se nám podaří objevit nějaký, jakýkoliv odpadkový koš, tak tady máme na osm míst pro obytná auta šest popelnic a jeden odpadkový koš.

Pa161695

Takže, nejen, že máme elektřinu, vodu, výlevku toalety a stání zdarma, ale ještě máme skoro každý svoji popelnici téměř jen pro sebe.

Pa161700

Přejíždíme už do Francie a naše cesta vede do Verdunu, kde se odehrála jedna z nejkrvavějších bitev první světové války.

Pa161729

Bitva u Verdunu trvala skoro 10 měsíců a uvádí se, že při této bitvě zahynulo na 300 tisíc vojáků a raněno bylo 400 tisíc vojáků. Je to obrovské číslo, které je pro nás jen těžko představitelné.

 Pa161759

Žili kdysi mužové v nejlepších letech, ale padli, aby se zmocnili toho kopce. Kopce, jejž už částečně tvořili mrtví. Po bitvě tu tleli, spojeni bratrsky ve smrti…    Georges Blond, Verdun.

 Pa161750

Nevýslovné hrůzy, jež se děly ve Verdunu a jeho okolí po 10 měsíců, v nejdelší bitvě první světové války, udělaly ze jména tohoto města synonymum válečných jatek a zbytečných obětí.

Pa161763

Němci sice Verdun neobsadili, ale evakuované město téměř zcela zničili bombardováním. V kopcích nad Verdunem bylo v nejtvrdších bitvách zcela vymazáno devět vesnic.

Pa161742

Díky plamenometům, dělostřeleckým granátům a plynu se dodnes nad celou oblastí vznáší smutek a nesmírný zmar a pokud je ještě při návštěvě tohoto místa počasí jako máme dnes, tak každému, včetně nás je z tisíců bílých křížů smutno na duši.

Pa161753

Navštívili jsme veliký bílý památník, prohlédli si místa, která stále nesou jasně patrné stopy po bombardování a vůbec.

Pa161745

Je to strašně moc smutná historie a až na hlavní nekropoli vidíme ty tisíce zmařených životů.  Ale i to patří do naší historie a je dobré aspoň jednou toto místo navštívit.

Pa161714

Ale z veselejšího soudku, jsme v oblasti Champagne, neboli „šampáň“, která jak všichni vědí je proslulá výrobou vína a hlavně, šumivého vína. A jak se vyrábí to lahodné šampaňské?

2c73d7a1bf194b473711656434cd194c

Po sklizni hroznů a jejich vylisování se hroznová šťáva neboli mošt, nechává v sudech vykvasit až do příštího jara, kdy se víno míchá a plní do lahví. Míchání je to, co dělá šampaňské šampaňským.

Istock-1

Existuje mnoho druhů šumivých vín, ale mícháním šampaňského se snoubí víno z posledního ročníku s uskladněnými zásobami z jiných ročníků. Jakmile je víno namícháno, přidává se do každé láhve liqueur de tirage (směs cukru, kvasinek a vína) a láhev je zazátkována a uložena ve stojanech ve tveru V, nazývaných pupitres.

Remuaz

Kvasinky přemění cukr na alkohol a oxid uhličitý, který se ve víně rozpustí a vytvoří jemné bublinky. Láhve jsou každý den otáčeny a postupně nakláněny, dochází k oddělování.

Ae012df0c77deaa6eceaf8891d2a66ea

Po skončení druhého, sekundárního kvašení je zátka odstraněna a unikající plyn vypudí, to je příšerné slovo, ale díky plynu vyjdou, vytečou z lahve usazeniny, které se nahromadily v hrdle.

Unnamed

Při tom unikne i malé množství vína, které je nahrazeno směsí šampaňského s cukrem. Šampaňské musí být alespoň jeden rok staré, ale archivují se nejlepší ročníky deset let i více.

Pinot_noir

Použito foto z Google

Průmyslová výroba vypadá samozřejmě malinko jinak, ale tradiční, velmi drahé značky jako například f. Perrier si zakládají právě na ruční a tradiční výrobě šampaňského. Tolik o šampaňském.  

 Img_1141

 Châlons-en-Champagne je pro dnešní den cílové město, které má úžasnou katedrálu zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO.

Pa161792

Vlastně, kousek před městem Châlons-en-Champagne je ještě jedna bazilika, která se také zasloužila o zapsání na seznam UNESCO. Nádherně opravená bazilika Notre-Dame de l'Épine.

Pa161800

Zastavili jsme hned vedle baziliky a prohlédli si její ladnou monumentalitu. Je to jedna z nejkrásnějších bazilik, co jsme viděli, ale je to hlavně tím, jak je krásně opravená s bílou fasádou, bílými kameny, září do okolí. Většinou jsou gotické katedrály, baziliky, kostely díky stáří šedivé, a hlavně působí hodně staře.

Pa161801

Basilika Notre-Dame de l'Épine působí velmi elegantně.

Pa161805

Je krásná, ale my jedeme hned dál do cíle naší dnešní cesty, a to do Châlons-en-Champagne, kde máme i možná pěkné stání pro obytná auta, ale uvidíme, jak to bude vypadat.

 Pa161817

Nás dneska hlavně zajímá Kostel Notre-dame de Vaux zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO. Máme to nějaký dva kilometry od auta a tak počítám ujdeme okolo šesti.

Pa161819

Klasika, přidávám třetinu navíc na různé courání po městě. Kostel máme opravdu kousek před sebou a už z dálky vidíme vysoké kostelní věže.

Pa161861

Paráda.

Pa161863

Nádherný kostel je už tak nějak klasika, která je nádherná, veliká, obrovská a která se nikdy neomrzí.

Pa161855

Jasně, je to jen další kostel, ale až když stojíme uvnitř a sledujeme tu nádhernou práci kameníků kteří před několika staletími ručně opracovali každá kámen, vytesali chrliče a zkrátka, ručně postavili celou katedrálu nebo takovýto kostel, je to úchvatná podívaná, kdy musíme stále a vždy smeknout klobouk před takovým dílem.

 Pa161857

Uf, opět je skoro půl jedenácté, mám už být dávno v hajánkách a teprve jsem dopsala dnešní den. Měla bych maličko ubrat.

Pa161870

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz.

A ještě jedno kratičké video z cesty. 

 Dnešní trasa je:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ