int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



20.10.2021 St.Pr.Taurion - Francie

Tak Zdenda měl do rána horečku a pekelně se zpotil. V noci propotil povlečení, pyžamo, velkou osušku a mojí lehkou deku. Zkrátka, vše, co šlo propotil a budeme prát, sušit a převlíkat. K rýmě se připojil kašel, nijak valně jsme se nevyspali. Nacpala jsem Zdendu léky, horkým čajem a medem a nechala ho spát.

Ještě po ránu jsem dala do papiňáku kus slepice na pořádný vývar, který by ho mohl postavit na nohy a šla jsem do katedrály sama. Bude lepší, když si ještě nějakou hodinku pospí, pokud ovšem nebude chtít zůstat alespoň jeden den v posteli. Což by bylo jen dobře.

Pa202403

Katedrála je otevřená a nejen zvenku, ale i zevnitř je krásná. Tím, že jí chybí příčná loď, která je skoro vždy a tvoří kříž, tak celá stavba je jaksi ladná a strašně vysoká.

Nemám dost informací, a tak je sem nemohu dát, ale návštěva katedrály opravdu stojí za námahu. Včera jsme měli to štěstí, že byla krásně modrá obloha a sluníčko, a tak se katedrála jen blyštěla a dneska si jí konečně mohu prohlédnout i zevnitř.

Koho by zajímalo více fotek, nechť se podívá do fotogalerie anebo, jakmile bude čas a více informací, vložíme do karty UNESCO další památku se spoustou informací.

Asi bych se jen zmínila o naprosto jedinečném orloji, který je nejstarším orlojem ve Francii. Orloj z roku 1424 dostal Karel VI. jako svatební dar, když se oženil s Marií z Anjou.

Orloj s hodinami či co to je, je obehnaný jen provazy a volně přístupný, ale když jsem si prohlížela, co je na ciferníku za ornamenty, tak se zrovna něco událo, v orloji začalo cvakat, chrastit a já se příšerně lekla.

Vůbec mě nenapadlo, že by orloj mohl být v chodu, že by byl funkční.

Naštěstí v katedrále bylo velmi málo lidí a tak jsem svým hlasitým vyjeknutím nikoho nevyděsila, což se mi občas stane.

Nakonec se Zdenda osprchoval, zbaštil slepičí polévku a jedeme dál. Máme to dneska skoro 200 km a vyjíždíme dost pozdě.

Opět jedeme ryzím venkovem a bohužel, tak jak ráno byla obloha pod mrakem, tak za Bourges začalo pršet. Jedeme směrem na Limoges, kam dneska nedojedeme.

Kousek před Limoges máme stání pro obytná auta s vodou, kterou už potřebujeme doplnit. Včera jsme se splavený koupali po výletě, pak Zdenda dneska ráno a vody poněkud ubylo.

Platí zásada, že když je příležitost, tak se voda doplnit musí. Na stání je nás několik obytek, dokonce jeden kolega vytáhl centrálu a do tmy jí má puštěnou.

Ale je to v pohodě, potřebu centrály všichni známe a člověk, který by měl problém s puštěnou centrálou by asi měl být asi v kempu než tady.

Stejně kolega centrálu kolem sedmé vypnul, což je běžná slušnost a ohleduplnost k ostatním a je klid a když je ještě parkoviště velké jako to dnešní, tak není problém stoupnout si od něj stranou.

Není potřeba hned odsuzovat, protože sami nevíme, kdy nám taková výpomoc přijde vhod. Máme s nedostatkem proudu bohaté zkušenosti a když bez varování odejde baterie do věčných lovišť, tak pak je centrála jediná možnost, jak přežít cestování mimo kempy. Nebo je druhá možnost, vrátit se domů a baterie koupit v prodejně, kde jsme zvyklí. Aby nedošlo k nedorozumění. Pokud cestujeme třeba ve Španělsku jako my letos v zimě a baterie naprosto nečekaně vypovědí službu, je to docela problém koupit přesný rozměr dvou trakčních baterií, které se nám vejdou pod mojí sedačku.

Pokud jsme na cestách, třeba kolem pobřeží, tak tam se opravdu baterie neprodávají a my musíme do vnitrozemí a hledat a když už najdeme prodejnu, tak samozřejmě, nemají požadovanou kapacitu a rozměry už vůbec ne. Tak z nouze koupíme obyčejné startovací, které jsou samozřejmě nevhodné a tiše se modlíme, aby alespoň půl roku vydrželi. No, nevydrží a pak nastupuje ke slovu centrála, mnohými děsně zatracovaná a spousta kolegů by si jí nedala do garáže ani náhodu, ale nám už tolikrát pomohla, že myšlenka cestovat bez centrály je úplně špatná.

A to nemluvím ani o dobíjení našich elektrokol, když nejedeme dlouhé vzdálenosti, když nesvítí sluníčko, ale je příjemně a když chceme zase jet na velký výlet, ale v cestě nám stojí několik kopců a tak dál a tak dál. Pak nahodíme na hodinku, dvě, centrálu a kola pohodlně dobijeme.

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz.

Dnešní trasa je:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ