int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



21.10.2021 Montignac - Francie

Poklidné ráno a nás čeká servisní den. Samozřejmě, tankujeme vodu a čistíme veškeré nádrže, které máme, včetně toaletní.

Opět jsme vypustili všechnu pitnou vodu a tankujeme novou, čerstvou.

Ještě nikdy jsme neměli problém s pitnou vodou, ale možná je to i díky Zdendovi pečlivosti s jakou pečuje o velkou nádrž a pak, máme ještě dva příruční kanystry, kde je vždy ta nejčerstvější voda. Četla jsem, že spousta kolegů vozí s sebou konev na doplňování vody. Osobně nám to přijde poněkud zbytečné, protože konev je velká, neskladná a jen na jedno použití. My používáme dva kanystry s kohoutem dole, které na nanášení vody jsou taky bezvadné, a ještě v kanystrech máme po deseti litrech vody. Hlavně, když je nouze, tak do kanystru se voda vždy někde dá natankovat. Jediné, co je navíc je trychtýř, který se šoupne do nádrže, ale kus pet flašky s hrdlem taky splní účel.

Ostatně, několik let jsme to tak dělali, než jsme si pořídili za pár korun trychtýřek. Holt, člověk se stále učí. Akorát, co si tak vzpomínám, jednou se nám podařilo natankovat špatnou vodu, ale to bylo díky velmi dlouhé hadici a teplu. Zdenda tenkrát šoupnul hadici rovnou do nádrže, ale jak hadice byla dlouho nepoužívaná a na sluníčku, voda v ní byla samozřejmě zelená. Od té doby vždy vodu v hadici hodně odpustíme, až máme jistotu, že voda už je opravdu z řádu, a ne ještě z hadice.

Dneska budeme čerpat benzín a plyn. Docela bych doporučila aplikaci, kterou máme na stránkách pod kapitolou RPC – Rady porady na cestu a tam je ke stažení prográmek do telefonu na vyhledávání benzínek v okolí, ale nejen v okolí. Hlavně, bývá tam i graf, jak se na té které benzínce ceny pohybují, to je hlavně v případě Německa a barevně se nám ukáže nejlevnější benzínka v okolí. Lze přepnout na plyn, benzín nebo naftu.

 

Docela jsme se bavili tím, jak jsme tankovali na ostrovech pod euro za litr nafty a teď si říkáme, že cena 1,5 eur za litr nafty je báječná. Ve Franci je běžná cena kolem 1.6 -7-8-9 eur a najít benzínku pod 1,5 je docela honička a aby byla ještě v našem směru jízdy a abychom k ní vůbec dojeli, protože už jedeme na páry, tak to se rovná zázraku. Tankujeme plnou za 1.495 a plácáme se po ramenou, jak jsme to dobře zvládli. Cena 1.8 je snad nejběžnější a jsem docela zvědavá, kdy se cena za litr nafty přehoupne přes dvě eura. Je to šílený a poněkud nám to prodražuje to cestování a to jsme ve Francii, zemi úžasných sýrů, dobrého piva a vynikajícího vína. Takže, šetří se hodně blbě. Plyn je ještě děsivější. Nejlevnější plyn jsme objevili za 0,905 což je další darda, ale v tuto chvíli nevím, jestli se opravdu vyplatí naftové topení s ohledem na ceny nafty. Mám pocit, že je to už úplně jedno a jediná výhoda naftového topení je, že se ušetří místo a váha, ale na druhou stranu, stejně sebou musím nějaký plyn vézt, protože na plyn mi minimálně jede sporák.

Limoges, zastávka jen na prohlídku katedrály. 

Ale to lze vyřešit velmi elegantně, tak jako naši přátelé s vestavbou, Zdenda s Alenkou, kteří sebou vezou malé dvoukilový bomby, které se dají pohodlněji nastrkat do úložného prostoru a nezaberou tolik místa. Ostatně, my sebou vezeme strašnou spoustu věcí, mnohdy zbytečně, ale až ve vestavbě se teprve člověk naučí být maximálně hospodárný. To my jsme proti vestavbářům břídilové. To, jak naši přátelé umí hospodařit s místem, vodou, plynem, elektrikou je obdivuhodné, a to jezdí na tříměsíční cesty! A hlavně, nikdy jim nic nechybí, mají vše v autě o 1,5 m kratším než my na tři měsíce cestování jen na divoko, bez kempů! To je opravdu obdivuhodný.

 

Dneska jsme ještě několik hodin řešili s poskytovatelem našich stránek problém při vkládání příspěvků do kalendáře.

Asi nemá cenu popisovat, jak se příspěvek nejdříve musí nandat do administrace, nahrát fotky zase jinam a do článku je vkládat na ta správná místa a pak, když jeden článek takto vkládám víc jak půl hodiny a to jen, když je slušný internet, dám uložit a publikovat a ono se vše ztratí, tak ej to vo mrtvici.

Tak to zkouším znova, udělala jsem docela určitě nějakou chybu, odkliknu uložit a publikovat a článek i s fotkami je zase fuč. To už si říkám, něco je asi špatně ale stejně to zkouším dát po třetí a ono se to zase nezobrazí. Moje trpělivost je u konce, zuřím, buším do stolu a volám správci, co se děje, jenže, telefon je obsazený a dá se jen četovat.

Vysvětlujte jako obyčejný uživatel ajťákovi, kde máte problém, to je zkrátka nemožné. Nakonec, po hodině dopisování uzavírám komunikaci s tím, že takto si budeme dopisovat do Vánoc a na hlavu poražena opouštím bojiště. 

Jdeme do města Limoges, potřebuji vychladnout a zklidnit emoce, protože jinak bych byla schopná vše smazat, na nějaké cestovatelské stránky se vykašlat a psát třeba o, no, já nevím, ale něco bych určitě vymyslela, třeba o nesmrtelnosti chrousta. Nakonec jsme se po návratu z města dovolali, technikovi vysvětlili, kde je problém a k večeru už stránky opět fungovali, ale zase máme strašně slabý městský internet a na stránky se vkládat nedá. Teda funguje jen vkládání, Návštěvní kniha už rok nefunguje a nikdo neví proč.

Ještě jsme dneska dokupovali nějaké drobnosti do lednice a chtěli jsme se zastavit v InterMarché, které je kousek od našeho stání na noc a kde jsou vždy, z 99 %, pračky s sušičky. Tak to naše InterMarché je právě to jedno procento, které je bez pračky.

 

Jedeme dál směrem na Montignac, kde budeme stát na noc. Původně jsme mysleli, že budeme stát na stání pro obytná auta, ale je placené, 10 eur na noc, což jsme nevěděli.

Je tam už asi deset, patnáct obytek, ale u řeky je několik krásných a poklidných míst, která jsme zahlédli cestou a kde také můžeme stát a zadarmo.

 

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz.

 Dnešní trasa je:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ