int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 21.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



23.10.2021 St. Bertrand de Comminges - Pyreneje - Francie

Opět je nádherné, ale trochu chladné ráno.  Maličko čekáme, než se vzduch ohřeje a jdeme se kouknout, jen na chvíli do města.

Pa232656

Moissac je sice velké město, ale historickou část má maličkou, což nám dneska vyhovuje. Máme před sebou opravu lednice. Trucuje a nechce se jí chladit. Uvnitř lednice mám krásných, příjemných 16 °C, což není zrovna vhodná teplota pro uchovávání potravin. Venku je po ránu nějakých 6°C.

Všechno jsme vyndali jak z lednice, tak z mrazáku, nandali do kýblů a bedny, strčili pod deku, to hlavně potraviny z mrazáku a lednici vypnuli. Stejně je nám v tomto stavu úplně k ničemu.

Moissac nás příjemně překvapil trhem na náměstí. Je tu vše, ale poněkud na naše zvyklosti dražší. Stánky se spoustou zeleniny a ovoce, ale jak pozoruji, nikdo tu nenakupuje po kilech, jak jsme u nás doma zvyklí. Tu dvě rajčata, pár jablíček, čtvrtku grilovaného kuřete, kousek sýra. Strašně se mi líbí Francouzsky, které chodí nakupovat na trh a přes rameno nebo v ruce mají obrovské proutěné tašky, ale nakupují velmi vlažně. Akorát, když odcházejí z trhu, tak jim z té tašky skoro vždy kouká jedna tyč pórku, to asi aby bylo vidět, že jdou z trhu a do těch obrovských tašek nikdo nevidí. Je to takové zvláštní, ale jak už víme, je to o tom, že Francouzi nekonzumují hory jídla jako Češi. Oni si koupí kousek velmi drahého, kvalitního a lahodného sýra a večer k vínu si dají jen kousek, jen pro chuť. To my bychom to malé množství, deset, patnáct deka snědli celé a na posezení. Když jsme vjeli do Francie, hned jsem koupila vynikající Brie, 250 gr. Máme vytipovaný jeden druh, který je maličko dražší, ale už skoro uzrálý.  Večer jsme si pustili filmík, k tomu dali pivko a vínko a samozřejmě, zakrojila jsem Brie, každému na tácek čtvrtku z půlky a kousek bagety, protože chleba je k francouzskému sýru nepatřičný a lžíci oliv. A než jsme film dokoukali, tak ten jejich slavný Brie jsme snědli celý. Ještě kousek, ještě kousek a bylo to, a to je přesně to, co by Francouz neudělal. Ano, mají tady docela draho, umí si dopřát hodně kvalitní a hodně drahé potraviny, ale ne v množství, jak jsme zvyklí my.

Zdenda se pustil do vyčištění trysky a komínku v lednici. Když ono toho není mnoho co bychom mohli s lednicí udělat. Vyčistit trysku je asi první možnost, ale chce to být hodně opatrný. Tryska se jen profukuje, ničím se do ní nešťourá, protože uvnitř v kalíšku je slídová mistička a v ní je miniaturní dírka a ta má přesnou velikost. Poprvé, když jsme měli trysku zanesenou, vyčistili jsme jí tak, že jsme jehličkou dírku sice vyčistili, ale zvětšili a museli jsme koupit za několik tisíc trysku novou. Nedá se koupit jen ten kalíšek, musí se koupit celý díl a tenkrát ho za námi z Dethleffsu posílali do Albánie, takže s čištěním trysky máme už své bohaté a poněkud drahé zkušenosti. Obyčejně se stane to co nám, do kalíšku trysky napadá svrchu nepořádek a ten kalíšek zanese. Lednice se sice snaží, ale přísun plynu je malý. Takže ano, dobrá věc se podařila, lednice začala chladit a pomalu se snižuje teplota uvnitř. Uvidíme, jestli bude chladit tak jak má. Máme ještě systém, že než lednici zapneme, nandáme dovnitř všechny potraviny a několik hodin, tak dvě až tři počkáme, než se teploty vyrovnají a pak teprve lednici zapneme. Teď jsme udělali vše, co jsme mohli.

Jedeme směrem k Pyrenejím a dnešním cílem je maličké městečko těsně u hranic se Španělskem, St. Bertrand de Comminges. Opět a jak jinak jedeme překrásnou krajinou francouzského venkova a jak se blížíme k Pyrenejím, statků je čím dál tím méně, městečka jsou menší a u starých domů převládá kamenná výstavba, která je moc hezká. Nově postavené domy jsou vždy na okrajích měst a vesnic a jsou vyloženě moderní, což moc do okolí nepasuje, ale viděli jsme nově postavený domy, které byly obložené kamennými dlaždicemi a pak to vypadalo, jako by tam ty domy stály sto let.  Ale asi hodně záleží na tom, jak místní chtějí, aby vypadal ráz vesnice, města a jak to dokáže radnice prosadit.

Sojíme na velikém prostransvtví, ktteré je upravené jako parkoviště, jsou tady otevřené, čisté toalety a spousta popelnic. Paráda. Městečko se svojí katedrálou St. Bertrand de Comminges je zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO a tam se půjdeme podívat zítra.

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz.

Dnešní trasa je:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ