int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 28.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



24.10.2021 St. Bertrand de Comminges - Pyreneje - Francie

Lednice se umoudřila, což je nejlepší zpráva dne, ostatní budou už jen podružné, druhořadé informace. Ráno máme v lednici naprosto úžasných 7,8 °C a u roštů těsně pod tři. Mám obrovskou radost, nemusíme řešit co dál s lednicí, kam jet do servisu a představa, že pojedeme dál bez lednice je pro mne dost děsivá.

Opravdu nevím, co bych si bez lednice počala, a to se dříve lednice vůbec nepoužívali a v obytných autech se objevili docela pozdě. Tady je vidět, jak jsme zmlsaný a samozřejmě, pohodlný. Ale zase, být bez lednice dovolenou anebo osm měsíců je hodně velký rozdíl. Přiznávám, že bez lednice bych to naše cestování nezvládla, přeci jenom je to pohodlné.

Dopoledne ještě Zdenda spravil třetí hořák, kterému se i přes novu hadičku nechtělo spolupracovat.

Nakonec se i tato oprava podařila a mě funguje sporák tak jak má.

 

Po obědě už jdeme na velký výlet po okolí. Máme tu dva kostely, které jsou zapsané na seznam světového dědictví UNESCO.

Platíme vstupné rovnou na obě dvě památky a jdeme na prohlídku nejdříve té menší. Románský kostel Église de St. Just.

V roce 1083 byl Bertrand de l'Isle , vnuk hraběte Guillauma III Taillefera z Toulouse , zvolen biskupem Comminges, který se velmi zasadil v duchu gregoriánské reformy o zlepšení životních podmínek místních obyvatel rozvojem zemědělství, chovu a obchodu a hlavně,  ujal se stavby katedrály a ambitu . 

Pod jeho vedením, že stavba baziliky Saint-Just de Valcabrère .

 

Od své smrti 16. října 1123 byl v oblasti Pyrenejí považován za svatého. Byl svatořečen v roce 1218, Lugdunum Convenarum pak přejmenovává Saint-Bertrand-de-Comminges, od 1222.

 

Kolem roku 1207 mělo město listinu společných zvyklostí, kterou udělil biskup Adhémar de Castillon, a jeho vliv rostl díky svatořečení jeho bývalého biskupa.

 

V roce 1295 papež Bonifác VIII. jmenoval Bertranda de Got, biskupem z Comminges. To se stalo v roce 1305, první papež v Avignonu pod jménem Klement V. V roce 1304 zahájil stavbu nového gotického kostela a v roce 1309 tam sám převezl ostatky svatého Bertranda. Propaguje kult světce a dělá z jeho hrobky centrum velké pouti.

Saint-Bertrand-de-Comminges se také stává etapou pyrenejské cesty podhůří pro pouť Saint-Jacques-de-Compostelle .

 

V roce 1350 byl gotický kostel dokončen pod vedením Hugues de Castillon. V roce 1456 byl hrabství Comminges připojeno ke královské doméně.

Tolik k historii, ale my se podíváme ještě na úchvatný katedrálu sv. Marie v St. Bertrand de Comminges. Nájezdy Barbarů, morové epidemie městečko totálně zdevastovali a až do 11. století leželo v troskách. Jak už jsem se zmínila výše, tehdy místní hrabě, později kanonizovaný jako svatý Bertrand započal se stavbou katedrály.

Katedrála sv. Marie je Francouzi považována, přezdívána pyrenejský Mont – St. – Michael a zcela vévodí maličké vesnici pod sebou a udává se, že je díky své poloze, svému umístění, svojí krásou, svými poklady, které jsou uvnitř, majestátní architekturou je nejkrásnější stavbou v Pyrenejích.

 

Chrám je původně románský s pozdějšími gotickými přístavbami. Zaplatíme vstupné, ale my už máme vstupenku zakoupenou a můžeme vejít do velmi zajímavé katedrály.

Tak jako vždy, katedrála z venku je ohromná, ale tentokrát tak veliká uvnitř není. Ovšem uvnitř ukrývá překrásné varhany z 16. století, které jsou mistrovským dílem.

Další zajímavostí jsou chórové lavice s jedinečně zpracované. Každá lavice dostala od mistra řezbáře podobu nějakého místního věřícího, ale mnohdy komicky ztvárněného. Praví se, že věřící byli místní lidé, kteří se měli na reliéfech poznat. No a nakonec pokladnice, která ukrývá největší poklady katedrály.

 

Krásně jsme se prošli, procourali maličké městečko v podhradí a jdeme zpět domů.

Na našem parkovišti už je opět několik kolegů, a dokonce dva se odněkud vrátili sem k nám na noc. Zítra už pojedeme přes Pyreneje do Španělska. Zdenda zvolil krásnou horskou trasu, a protože má být krásné počasí, doufám, že si cestu užijeme.

 Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ