int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



28.8.2021 Darmstadt - Hesensko - Německo

Pěkně se ochladilo. Ráno je krásných 10 °C což na konec srpna není nic moc.

P8280396

Máme v plánu podívat se na kolech do města Darmstadt, ale v 9 h začalo pršet, a tak nevím, jak ten výlet dopadne. Asi nepojedeme nikam a zůstaneme stát na místě. Potřebujeme si leccos udělat jak na stránkách, tak přerovnat a uložit všelijaké stažené dokumenty, roztřídit je do složek a pak všemožně, na různá místa za zálohovat pro případ ztráty jednoho nebo druhého počítače.

P8280430

Při poslední vykrádačce, když nás v Marseille vykradli a vzali s sebou i můj počítač, jsem nenávratně přišla o spoustu soukromých fotek z různých dovolených, akcí a veškeré fotodokumentace různých rekonstrukcí. Jsem hloupá, vše jsem měla v počítači a vůbec mi nepřišlo na mysl, že bych taky o ten svůj počítač mohla přijít. Leč, chybami se člověk učí a už si vše zálohuji. Bohužel, pozdě.

Img_0746

 Nakonec se obloha roztáhla a počasí umoudřilo. Popojeli jsme blíže k městu a jdeme pěšky. 

Img_0731

Darmstadt je dalším městě na naší cestě směrem na Expocamp. Expocamp, je už naše tradiční zastávka v této oblasti, vlastně každý rok se tam zastavujeme při cestě domů, protože jednak se nám tam narodil náš Flíček,

Img_0734

pak tam byla obrovská prodejna s velkým množstvím značek obytných vozů a karavanů a hlavně, mohli jsme tam sledovat novinky a držet krok s vývojem. Nové modely, nové řešení interiérů, a zachytili jsme i novou značku na trhu jakou bylo Etrusco nebo Etrucko, teď nevím úplně přesně jak se to píše, ale myslím, že s c.  Nicméně, Expocamp – Hymer Word Groupe opustil po mnoha letech areál, část prostor převzal další velký hráč na trhu obytných aut Gumma a tak jsme zvědavý, jak a kam postoupili práce na nové hale a kolik bude modelů a aut v nabídce.

 P8280421

Takže zpět k Darmstadtu. Jediný nálet v roce 1944 zničil prakticky celé město, ale něco málo zůstalo, a to co se nově stavělo, tak se většinou stavělo s citem.

P8280416

Nejpozoruhodnější památkou je Svatební věž s pěti prsty. Vysoká věž, je vidět snad odevšad a je to docela unikátní stavba.

P8280408

48 metrů Hochzeitsturm stojí hned vedle Ruské kaple.

Img_0720

Která je taky překrásná.

P8280411

Klasická cibulovitá architektura a samozřejmě, jak jinak spousta zlata. V roce 1901 velkovévoda Ernst Ludwig svolal několik představitelů Jugendstilu, německé formy secese.

P8280443

Umělcům ze všech možných profesí, stavařům, návrhářům, malířům, sochařům a dalším poskytl prostor pro svojí seberealizaci, práci a život a nechal umělce pracovat.

P8280424

V té době vznikla spousta pozoruhodných staveb v celém městě.

 P8280406

Expresionistická cihlová Lví brána Löwentor z roku 1924 je ohromující. Několik monumentální lvů střeží vchod do velkého městského parku, kde je několik jezírek, fontán a spousta soch včetně velice starého arboreta.

P8280477

Mohutné, velmi staré stromy, krásně upravené trávníky, spousta zákoutí s lavičkami, besídky a altány, to vše je Rosenhöhe.

P8280455

Úplně na vršku je překrásně upravená Růžová zahrada plná kytiček a hlavně, spousta růží, jiřin, letniček i trvalek.

P8280461

Ohromné množství všech možných kytiček,

P8280458

je to velká radost se tady procházet anebo jen chvíli posedět na lavičce.

P8280463

 Samozřejmě nechybí několik bazénků s lekníny úžasných barev a vše je upravené, čisté, lavičky, skulptury a sochy.

P8280465

Nevím, na co se dříve dívat a co dříve obdivovat. Krásný kout města, kde je docela dost návštěvníků, protože je sobota, ale hlavně, je to tady tak veliké, že nehrozí jakýkoliv kontakt.

Img_0768

Nejvíce lidí je samozřejmě na Marktplatz, kde se dneska koná sobotní trh. Prošli jsme si ho, to je jasné a jen pro informaci, zde je pár cen.

Img_0725

Ten, kdo s námi cestuje už asi zaznamenal můj maličký povzdech, nebo spíše údiv nad cenami ovoce, a hlavně pro mě naprosto udivující cenou mirabelek, u nás se jim říká špendlíky.

P8280428

Maličké blumy, které rostou okolo silnice, a právě v této době dozrávají. V životě jsem je neviděla prodávat v českém obchodě, protože to co je podél silnice jako plevelnatý keř nebo strom to se zkrátka v Čechách neprodává a tak to je i se špendlíky.

P8280429

Ovšem v Německu by asi nikdo špendlíky někde u pangejtu nebo mezi loukami netrhal, a tak se mirabelky prodávají. Lidl je prodávají v malých, půlkilových vaničkách za 2,30 eur a tady na trhu je cena ještě lepší. Maličko mi to rozum nebere, ale holt, jiný kraj, jiný mrav.

Nakonec jsme po městě nacaprtali krásných 8 km. 

 P8280481

Přejeli jsme pár kilometrů na stání pro obytná auta do městečka, kde je avízovaná možnost připojit se na elektřinu, což samozřejmě potřebujeme. Naše baterky v nástavbě už definitivně odešly do věčných lovišť a my nemáme proud už vůbec, ale vůbec žádný.

P8280493

Vlastně máme, jen na ledničku, aby se hodila jiskra na plyn a na čerpadlo, ale nesmím dlouho napouštět vodu. Svítíme žárovičkami na tužkové baterie, zkrátka, je to boj. Stále více se přikláníme k tomu, že pořídíme LifePo baterie, ale ta cena, ta cena mi nedává spát. Jeden pan kolega, který s námi cestuje a četl moje stýskání nad bateriemi nám poslal odkaz na prodejnu těchto baterií v Ostravě, kde se dají koupit tyto LifePo levněji, za což ze srdce a velmi děkujeme.

P8280507

Bohužel, cena by byla příjemnější, ale jsme hodně limitovaný prostorem pod sedačkou, což je první problém a přiznávám, že raději si připlatíme a koupíme baterii u našeho elektrikáře, opraváře, dodavatele všeho potřebného, kterého známe, na kterého je spolehnutí a tím je Tomáš Brabec se kterým jsme už problém baterie probírali a o kterém jsem už tady několikrát psala.

P8280509

Hlavně se mi jedná i o záruku. Naše zkušenosti jsou s uplatňováním záruky jakékoliv, na cokoliv většinou dost špatné. Prodejci se obvykle kroutí jako hadi, než s reklamací souhlasí jako s oprávněnou, než reklamaci vyřídí a u pana Brabce mám záruku, že za tu hromadu peněz dostanu kvalitní baterii anebo, že se postará o nápravu k všeobecné spokojenosti.

P8280483

Zároveň se postará, že nám bude v autě vše fungovat, jak má. Ostatně celou elektřinu nám propojoval se všemi postupně kupovanými udělátky a doplňky, abychom mohli jezdit tak jak jezdíme, a tak ví co a jak nám tady funguje, teda teď nefunguje, ale fungovalo a doufám, že zase jednou fungovat bude.

P8280482

Film pro dnešní den,klikni na tento odkaz.

Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ